Hjärtats innersta röst

A well-tempered heart : a novel
Bok av Jan-Philipp Sendker
Advokaten Julia lämnar sitt jobb i New York för att finna meningen med livet. I Burma möter hon intressanta människor och får höra gripande historier som kommer att förändra hennes liv för alltid. Det är en varm och kärleksfull roman med filosofiska inslag om livet, familj, kärleken och mycket annat.
Hjärtats innersta röst är andra boken ur burma serien.

Jag tycker att denna var bättre en första därför att man dras in i handlingen mer.
Även om denna bok inte uttrycker kärlek på samma sätt som första så uttrycker den en så stark syskon kärlek.
Rekommenderas för den som gillar kärleksromaner
Häromdagen läste jag ut Jan-Philipp Sendkers bok Hjärtats innersta röst. Efter en så maffig bok som Testamente ville jag ge mig på något lättare och Sendker var perfekt.

Hjärtats innersta röst var en mysig berättelse om kärlek, till en partner, till en vän, till ett syskon, till sitt barn och till sina föräldrar.

Det finns en del brister i språket (kanske är det översättningen) och i vissa kommentarer som görs, men det hindrade inte mig från en fin läsupplevelse. Miljön som skildras i Burma är fascinerande och livsfilosofierna är inspirerande. Jag blir påmind om att andas, ha tålamod och följa min intuition.
Till min födelsedag ett år fick jag en vidunderligt annorlunda bok av min allra äldsta vän. Till födelsedagen året därpå sände vännen mig uppföljaren, Jan-Philipp Sendkers bok Hjärtats innersta röst.

Det har gått nästan ett decennium i fiktiv tid sen den förra boken. Julia Win är advokat i New York, men då, för tio år sen, hamnade hon i Burma, landet där hennes pappa föddes. Där fann hon en halvbror, U Ba, som kom att stå henne närmare än helbrodern och mamman. Julia känner sig utbränd och börja höra röster. Det visar sig vara en kvinna från Burma, Nu Nu, som talar inom Julia. Det inser hon när hon reser tillbaka till sin pappas land. Hon söker upp U Ba och med hans hjälp får hon höra historien om Nu Nu och hennes två söner. Det är en historia fylld av kärlek – mellan man och kvinna, mellan mor och son och mellan bröder. Det är också en historia fylld av stora umbäranden.

Den här boken går att läsa på många sätt. Det kanske enklaste är att läsa den som en kärleksroman. Men den är så mycket mer. Visst handlar den om kärlek, men den handlar om olika sorters kärlek. Och ännu mer handlar den om att lyssna till sin egen innersta röst, att själv bestämma och ta kommando över sina handlingar och sitt liv.

Mitt omdöme för uppföljaren blir också det högsta.
En fristående fortsättning på Konsten att höra hjärtslag.
10 år har gått sedan Julia Win sist besökte Burma för att då ta reda på vad som hänt med hennes far.

Julia lever ett hektiskt liv som jurist på Manhattan i New York. Hon börjar känna sig utbränd och hör en kvinnas röst prata med henne. I ett försök att hitta tillbaka till sig själv och ge sig tid att läka åker hon tillbaka till Burma. Där berättar hon om rösten som talar med Julia och får höra berättelsen om Nu Nu och hennes liv och val i livet.

Boken är lite svår att komma in i men det släpper. Jag gillar författarens sätt att beskriva omgivningarna och karaktärerna på. Författaren är enligt mig en MYCKET skicklig författare och jag som läsare kan snabbt sätta mig in i handlingen. En mycket vacker bok som växer mer och mer!
jaren till ”Konsten att höra hjärtslag”. Julia jobbar som framgångsrik advokat på Manhattan och nästan 10 år har passerat sedan hon senast besökte sin halvbror i sin fars hemland Burma.

Hennes fästman har nyss brutit förlovningen och mitt i ett viktigt möte på jobbet hör hon en röst inom sig som säger åt henne att hon måste lämna mötet.

Rösten påverkar henne fysiskt. Hon får hjärtklappning, blir yr och börjar kallsvettas och hon väljer att lämna mötet.

Rösten fortsätter att göra sig påmind och efter flera sömnlösa nätter beslutar Julia att söka professionell hjälp.

Har hon fått schizofreni? En allvarlig psykos?

Hon får mediciner, men efter att ha tagit dem, och upplevt att hon blir helt avtrubbad, beslutar hon sig för att sluta och istället försöka hitta svar på de frågor rösten ställer (Varför lever du ensam? Vad söker du i livet?) och lugna den oro och hjälplöshet som det medför.
Hon beger sig tillbaka till Burma och sin bror.
Bok 1 gav ohemult (kanske) stora förväntningar.

Visst finns det helt underbara och briljanta stycken i den här boken också, men den når inte ända fram. Till mig.
Hjärtats innersta röst är en mycket läsvärd fortsättning på Jan-Philipp Sendkers första bok och succéroman Konsten att höra hjärtslag. Denna bok har ett lika förtrollande språk som föregångaren och en minst lika gripande handling.

Författaren Jan-Philipp Sendker förtrollade en hel värld med den första boken. Den såldes i hundratusentals exemplar bara i Sverige. Människor världen över väntade med spänning på uppföljaren för att ta del av vad som hände med Julia. Det har gått tio år sedan Julia kom hem från resan till Burma. Hon reste dit för att ta reda på mer om sin fars land och hans uppväxt. Nu är hon en framgångsrik advokat och arbetar i New York. Trots framgångarna känner hon sig trött, stressad och utbränd. Hon börjar söka efter svar på frågor som länge följt henne.

Hon återvänder till Burma. Denna gång är det inte för att hitta sin far eller ta reda på hans bakgrund. Denna gång är det för att söka svar om sig själv och meningen med livet. I Burma får hon åter igen höra fängslande historier, bland annat om kvinnan Nu, som förändrar Julias liv för alltid.

Hjärtats innersta röst är en tårfylld och kärleksfull roman som utforskar människans inre känslor. Enligt mig är denna bok mer filosofisk än föregångaren. Den är mycket känsloladdad och behandlar ämnen som längtan, kärlek, sorg, identitet, familj och livets mening. Det är en vacker och varm berättelse som lämnar läsaren med många tankar och känslor. Den skänker ett djup och en inre förståelse. Språket är lättläst, men målande och välkomnande. De filosofiska inslagen inspireras av livet och invånarna i Burma och deras livsåskådning. Viktiga livsmotton, som att inte ta allt för givet, genomsyrar berättelsen. Hjärtats innersta röst är en vacker bok som bör läsas efter föregångaren Konsten att höra hjärtslag.