Mord i Falsterbo, #6

Livräddaren

Bok av Christina Olséni och Micke Hansen
Livräddaren är en humoristisk mysdeckare som ingår i serien "Mord i Falsterbo". Den blandar humor och spänning i småstadens idyll och vi får åter möta karaktärerna från de tidigare böckerna i samma serie. Vännerna Egon och Ragnar håller just på med de sista detaljerna innan det är dags för Veras begravning. I en av kyrkbänkarna hittar de kyrkvaktmästaren död. Vad ska de göra med kroppen nu när begravningsgästerna snart kommer?.
Livräddaren är den sjätte fristående boken i serien ”Mord i Falsterbo” av Olséni och Hansen. Jag rekommenderat dig ändå att läsa dem i ordning.

Precis som sina förregångare så var Livräddaren precis som en bok av Olséni och Hansen ska vara; typisk svensk humor, klippska åldringar och ”mordig”. Gärna flera i varje bok. Detta är ett bra recept på en bra deckare 2020.
”Livräddaren” skriven av Christina Olséni och Micke Hansen är den sjätte fristående delen i deckarserien Mord i Falsterbo.

Jag älskar de goa’ gubbarn som tack vare sin ålder tycker att de får göra precis som de vill. Vad sägs om att gömma undan kyrkvaktmästarens döda kropp i predikstolen precis innan en begravning? Hade det kanske inte varit bättre att ringa polisen?

Det sker en hel del dråpliga saker i den lilla orten. En del saker sker på grund av okunskap, andra är planerade men blir ändå inte alltid som man har tänkt sig!

Det är inte bara kyrkvaktmästaren som får sätta livet till. Flera mord begås i den lilla idylliska orten. Vad beror det på, har morden något samband? Kände ens offren varandra? Är det olika gärningsmän?

Frågorna är många, och frågan är om vi kommer få läsa om upplösningen...

Självklart får vi det, och under tiden vi funderar på vem mördaren/mördarna är, får vi ta del av fantastiska varma personporträtt av ett underbart gäng pensionärer, familjemedlemmar, kollegor, ja vänner kort och gott.

En av karaktärerna är polisen Mårten Lind som istället för polisiärt arbete hellre sysslar med snickeriarbeten på betald arbetstid. Vi får också lära känna Egon 87 år och hans bästa vän Ragnar. Det är de som i början av boken gömmer kyrkvaktmästarens kropp!

Dödsfallen som sker i den lilla orten är alla mord! Du som läsare slipper dock läsa om händelseförloppen, och de blodiga detaljerna.

Det har redan tidigare skrivits att detta är en mysdeckare, och jag kan inte annat än att hålla med!

Med ett leende på läpparna följer jag mordutredningen och bara det låter ju en smula bissart, men karaktärerna i denna bok är något alldeles speciella!
De bjuder på underhållande konversationer och dråpliga händelser.
Livräddaren är sjätte delen i serien Mord i Falsterbo. Jag vet att jag i recension för föregående del sa att den var den bästa hittills i serien. Men efter att jag läst klart denna måste jag ändra mig och säga att denna är den bästa i serien. I denna boken har Mårten fått ta ännu lite mer ansvar, vilket passar honom väldigt bra – även om han lyckas klanta till det några gånger på sitt alldeles speciella sätt.

Jag gillar boken från pärm till pärm och tycker att även denna är otroligt välskriven. Författarna har verkligen gjort ett bra jobb med att skriva en pusseldeckare, samtidigt som man lyckats stoppa in en hel del humor. Inte i någon av böckerna har jag lyckats ta reda på vilken som gjort det, utan det har alltid varit en överraskning på slutet.

Jag hoppas verkligen att det kommer en till, sjunde del i denna serie. Jag gillar den enormt mycket, och den har hjälpt mig nu när min läsning varit i en svacka under en period. Det kommer kännas tomt utan Egon, Mårten och alla de andra på i Falsterbo.
En dråplig kriminalare som fick mig att skratta högt flera ggr. Härliga karaktärer och lättsam läsning, ibland behöver det inte vara svårare än så!