På osannolika skäl

Bok av Hannes Dükler
En höstdag 2008 hittas Agneta Westlund brutalt ihjälslagen på en strand i Loftahammar i Småland. Polisen griper snabbt maken Ingemar, som kämpar för att ta in att hans älskade hustru inte längre finns. Medan han försöker bearbeta sorgen påbörjas ett polisarbete som leder till misstanken att Ingemar har mördat sin fru med en åkgräsklippare och han anhålls, på sannolika skäl misstänkt för hennes död. Det blir början på en mardrömsliknande resa som varar ända till den spektakulära vändningen som avslöjas mer än ett år senare, när man inser att den som dödat Agneta inte var hennes make sedan 42 år utan en älg, något som aldrig tidigare skett i Sverige. Nyheten fick stor uppmärksamhet även utanför landets gränser och gav upphov till mängder av artiklar och tv-inslag. Journalisten Hannes Dükler har i tätt samarbete med Ingemar och efter omfattande research och intervjuer med familjemedlemmar, vänner och polis som arbetade med fallet tecknat en bild av en utredning där man redan från början bestämt sig för vem som är den skyldige och därefter lagt alla resurser på att styrka sina egna teorier. Det här är berättelsen om hur en vanlig man med ett välordnat liv och ett lyckligt äktenskap plötsligt förlorar allt sin älskade hustru, den ålderdom de planerat för tillsammans och inte minst sitt människovärde på det mest ofattbara sätt. Det handlar om förhastade slutsatser, en ensidig polisutredning och en åklagare med tunnelseende. Om hur lättvindigt vi kan iklädas rollen som förövare. Men det är också en skildring av Ingemars väg tillbaka till livet, om hur han mot alla odds lyckas resa sig och gå vidare omgiven av barn och barnbarn. Hannes Dükler (f. 1973) debuterade skönlitterärt med novellerna Prao och Man vill bara vara lite ärlig i antologin Debut 2002. Han var initiativtagare, redaktör och medförfattare till antologin Uppdrag: Pappa och medverkade i uppföljaren Uppdrag: Familj. Journalist sedan 1992 och har varit chefredaktör för Nöjesguiden, filmkritiker i Göteborgs-Posten, redaktör för diverse tv-produktioner som lärare i journalistik och manusskrivande. Hannes bor i Vasastan med sambo och har två vuxna, relativt utflugna döttrar från ett tidigare förhållande.
I november 2020 fick jag ögonen på en pocketbok i genren true crime. Den inbundna utgåvan kom ut 2019. Bokens titel är På osannolika skäl; författaren, som också är journalist, heter Hannes Dükler. Tyvärr spoilas den här boken lite här och var. När jag insåg vilket autentiskt fall som skildrades blev jag upprörd över att jag faktiskt visste ”slutet”. Men sen blev jag mer än upprörd över det jag läste.

Boken börjar 2008. Ingemar Westlunds hustru Agneta kommer inte hem när hon borde efter en promenad med hunden. Maken ger sig ut för att leta efter henne och finner henne död och svårt sargad. Givetvis blir han misstänkt för mord och anhålls. Polisen tycks redan från början ha bestämt sig för att Ingemar Westlund är den skyldige. Upplösningen på det hela kommer först cirka ett år senare.

Hannes Dükler har tillsammans med Ingemar Westlund skildrat utredningen. Han har gjort noggranna efterforskningar och flera intervjuer. Jag slås genast av insikten att det inte är troligt att Ingemar Westlund har mördat sin fru. Deras liv och äktenskap verkar ha varit lyckliga, nåt som verifieras av de vuxna barnen och vännerna. Ingemar och Agneta är ett vanligt par. Det enda ovanliga är kanske att de har hållit ihop sen tonåren. (Det vet jag bara ett enda par som har gjort.)

Jag vill inte avslöja för mycket här, men så mycket kan jag säga att det boken skildrar är lite av Davids kamp mot Goliat. Den lilla människan tas ifrån nästan allt – från den käraste människan i sitt liv till kläder som passar. Han förnedras och får toppluvor på fötterna i häktet, hans glasögon kommer bort och han har för små byxor när han ska hem. Vissa av hans brev skickas inte vidare och många av hans frågor får aldrig svar. Advokaten gör inte heller riktigt sitt jobb här, tycker jag.

Det här är en viktig bok. Den berör mig och rör mig samtidigt som den inte är skriven i nån tycka-synd-om-stil utan mer konstaterande berättande.

Mitt omdöme blir det högsta. Läs den här boken. Berättelsen är… för jävligt omtumlande.