Selektiva Selma

Josefine Sandblom

Selma trivs inte med att vara pensionär. Alla hennes vänner har gått bort och emellanåt önskar hon att även hennes egen man ska gå samma väg. För att kunna hantera sin jobbiga vardag hittar hon på olika saker som ligger utanför lagen. När Selma läggs in på sjukhus utvecklas en oväntad vänskap mellan henne och en av vårdarna på sjukhuset.

Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Book Outlet
184 kr fri frakt
Bokus
189 kr
Laddar in senaste priserna...
fri frakt
CDON
189 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 29 frakt
Adlibris
189 kr
Laddar in senaste priserna...
fri frakt
Ej verifierad butik
Selektiva Selma
189 kr
Ginza
199 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 39 frakt
Selektiva Selma är en härlig feelgood med ett starkt driv och underbara karaktärer. Den är lättläst, välskriven och innehåller både humor och allvar. Den har också ett viktigt budskap om att inte döma människor för fort, man vet inte vad som döljer sig bakom en hård fasad eller olika beteenden. Rekommenderar boken varmt!
Jag läste boken med ett leende på läpparna. En riktig feelgood men med en allvarlig underton. Boken skildrar en diagnos som jag inte visste så mycket om men som känns viktig att känna till! Jag vill inte avslöja mer utan läs eller lyssna!

Romanens huvudperson Selma är en till synes arg och vresig tant som har svårt att bli omtyckt. Men jag tycker om henne!

Handling:

Selma är inte nöjd med speciellt mycket i sin pensionärstillvaro i Motala. Ingenting alls, för att vara exakt. Hennes få vänner har dött i cancer och annan jävelskap, och hon önskar allt oftare att hennes trista karl ska gå samma väg till mötes. För att behålla någon form av livslust och uppleva spänning i livet rör hon sig lite utanför lagen.
I Borensberg två mil därifrån saknar Eva-Lisa sitt sociala nätverk. Hon lämnade Stockholm för kärlekens skull, men mannen i fråga har nu lämnat henne för grannens artonåriga dotter. Kvar blev hon med deras tolvåriga son, skammen, huslånet och ett underbetalt jobb på Motala Lasarett.
När Selma tvingas åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de två kvinnorna. En trevande vänskap växer fram och efter det blir ingenting någonsin sig likt igen.
Denna boken är en mysig feelgood bok som fångar läsaren genom att ge karaktärerna liv. En lättsmält men ändå bra och betydelsefull bok som ger en en tankeställare emellan varven.
Selma är en bit över sjuttio och har med tiden utvecklats till en motvallskärring av rang. Men under det hårda och smågnälliga skalet finns också en annan sida, för det är alla svårigheter Selma har behövt tackla som har gjort henne till den hon är. Det svarta hålet inuti, problemen med en ätstörning ingen någonsin har velat diagnostisera och de följdsjukdomar som kan komma med en ensidig kost har gjort henne utsatt, men ingen har någonsin lyssnat. Hon har bara varit Selektiva Selma, som om hon någonsin hade haft ett val.

Berättelsen handlar också om Eva-Lisa som arbetar på Motala Lasarett. Hon är numera ensamstående mamma efter att hennes man dumpade henne för en barnbrud som inte ännu passerat tjugo. Men det är inte förnedringen i det som är det värsta. Kampen handlar istället om överlevnad; att ha råd att försörja sin son och att tackla det utanförskap det innebär när alla gemensamma vänner har tagit makens parti.

Selma och Eva-Lisa träffas på sjukhuset och en annorlunda vänskap växer fram. Relationen som byggs över generationsgränserna är ett fint inslag som Josefine Sandblom verkligen har lyckats med till fulländning. Det är en jordnära berättelse om riktiga människor och allas vår vardag. Här finns både värme och humor, men även ett djup som tillför en extra dimension. För Selektiva Selma handlar också om svårigheter, och skildringen av hur Selma år efter år blir avfärdad när hon söker hjälp för sin problematik svider. Det är en naken och sårbar gestaltning av en situation som allt för många kan relatera till, i någon form. Utsattheten och uppgivenheten som följer i nonchalerandets spår är smärtsam, men i kombination med berättelsens övriga segment och Josefine Sandbloms drivna berättarglädje blir Selektiva Selma en hoppfull historia som visar att det aldrig är försent för förändringar i tillvaron.
Den här boken går bara inte att släppa ifrån sig! Karaktärerna liksom klistrar sig fast, med hjälp av skratt, gråt och mycket kärlek. Historien tar sig fram genom att vi följer Selma och Eva-Lisa perspektiv i ganska korta kapitel. Det är lättläst, men fortfarande med ett bra språk.

Vad är det då som gör att boken står ut i mängden? Jo det brutalt svarta och mörka ämnet som står i fokus. Jag tänker inte avslöja vad, men jag tänker uppmana er att läsa den här romanen genast! Dels för att få läsa en bra bok, dels för att få lära er mer om ett svårt ämne. Förhoppningsvis hjälper ni någon på vägen i framtiden, genom att inte kommentera så mycket om hur hen gör, även om det är i all välmening.
I Selektiva Selma får vi följa pensionären Selma, som är en väldigt speciell person. Till en början har jag lite svårt för henne och undrar vad det är för människa, men efter ett tag kommer jag på mig själv med att plötsligt gilla henne och alla hennes egenheter. Hon är en frisk fläkt, med ett argt yttre men därunder gömmer sig ett stort hjärta. Vi får även följa den ensamstående mamman Eva-Lisa som kämpar med att få ihop vardagen med sonen Gabriel och samtidigt slita på det underbetalda jobbet på sjukhuset. En dag korsas Selmas och Eva-Lisas vägar och det lider in på vägar de aldrig kunnat tänka sig.
Det är en underhållande roman som är rolig att lyssna på men den har en hel del stråk av allvar i sig med. Som t.e.x. selektiv ätstörning som Selma kämpar med. Jag är glad att författaren tar upp ämnet, det är stor okunskap om diagnosen och det är bra att det uppmärksammas mer. Jag känner till selektiv ätstörning ganska bra då en person i vår närhet kämpar med det. Språket är rappt och i ett högt tempo, vilket passar mig perfekt som ogillar sega böcker. Boken knyts ihop på ett trevligt sätt till slut men ändå är jag nyfiken på hur det gick sen för alla. Kanske får vi veta det i en fortsättning? Jag fick boken som en trevlig överraskning med posten och hade tänkt läsa den framöver men så fick jag syn på den av en slump på Storytel och började lyssna istället. Jag har inte lyssnat på Maria Lyckow så mycket innan, men hon läser väldigt bra, så det gick bra för mig som ovan lyssnare att hänga med och hålla fokus genom hela boken.
Åh Selma! Selektiva Selma en ståndaktig kvinna på 70+ med sina principer som ibland, eller ja ganska ofta, både trampar i klaveret och gör mer än ett övertramp. Denna varma goa tant...dam...kvinna...människa lägger grunden för denna fantastiska, varma & feelgoodiga bladvändare! Av en händelse möts undersköterskan Eva-Lisa & Selma och grunden för en oväntad vänskap byggs upp.

Det finns ett djup och ett allvar i boken. Om hur vi alltför ofta bygger upp vårt pansar mot omvärlden för att skydda oss eller anpassar oss efter andra så till den grad att vi tappar bort oss själva. Vi kan inte heller se på utsidan vad som finns på insidan hos andra. Men det finns hopp för alla.

Selektiva Selma har jämförts med ”En man som heter Ove” -men den här är ännu mer älskvärd! Här breds historien ut vidare utan att bara kretsa kring Selma & jag älskar det! Den ultimata feelgooden med både vemod & humor! Jag vill läsa mer om Selma & Eva-Lisa!
Selma kom att bli min favoritperson när jag läste denna bok. Selma är inte speciellt nöjd med sitt liv. Hon är pensionär och bor i Motala med sin man Fridolf. När inget spännande händer i Selmas liv och hon känner sig förorättad rör hon sig lite utanför lagen. Hon klipper sönder grannens tvätt i tvättstugan, stjäl brev, lägger stöldskyddade varor i barnvagnar och väskor etc.
Selma hamnar vid ett flertal tillfällen på sjukhus med magproblem. Sköterskan Eva-Lisa och Selma lär där känna varandra och Eva-Lisa hjälper Selma komma fram till att hon lider av selektiv ätstörning vilket innebär att Selma bara äter vissa matprodukter som chips och pommes.
Vi följer också Eva-Lisa som bor i Borensberg tillsammans med sin son. Efter skilsmässa har hon förlorat mycket av sitt sociala nätverk. När Selma erbjuder sin tjänster som barnvakt är det starten på en ny vänskap.
Jag har skrattat, gråtit och sympatiserat med personerna i den här boken. Jag korar denna till sommarens feelgood. Jag verkligen älskar den här.
Vilket nöje att läsa den här boken, att få hänga med Selma och Eva-Lisa! Selma är en missnöjd pensionär som för att stå ut med vardagen hittar på en del bus.

Eva-Lisa saknar sitt sociala nätverk, hennes kärlek har lämnat henne och deras 12-åriga son.

När Selma måste åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de och en trevande vänskap växer fram.
Det är en härlig bok Josefine har skrivit. Det är humor och allvar, kärlek och ett rappt språk. Man kan inte annat än att älska Selma, hon är en underbar karaktär att följa trots att hon är lite ilsk och sätter sig på tvären.
Den här boken är en härlig feelgood med både hjärta och smärta. En historia som även lyfter upp en ätstörningsproblematik som är relativt okänd.

Josefine är bra på att skriva humor med allvar som fångar mig som läsare. Hon synliggör sin egen ätstörning på ett bra sätt, en ätstörning som vi behöver veta och lära oss mer om.
Jag tokdiggar den här boken, storyn, språket, karaktärerna. Läser gärna mer om människorna runt selektiva Selma.
Rapp, rolig & rejält tänkvärd är denna lättsmälta men allvarsamma humor-feelgood som kör runt dig på en känslomässigt äventyr där du får uppleva saker som ger dig tårar av både skratt och gråt. Jag hoppas innerligt på fortsättning med de här karaktärerna! Man vill ha mer.