Huskvarna-sviten, #5

Falska toner och söta vinbär

Bok av Ewa Klingberg
Therese checkar in på den anrika gården Brunstorp i Småland mitt i sommaren. Här ska hon bo i några månader för att skriva klart boken om svensk historia. På exakt samma plats bodde Agnes för 150 år sedan. Agnes bestämde sig för att förbättra faderns vintillverkning och försökte hitta det perfekta receptet genom att besöka närbelägna gårdar. Boken är den femte fristående delen i Huskvarnasviten.
Det är lite sorgligt för detta är sista delen i "Huskvarnasviten". Tidigare karaktärer dyker alltid upp på ett eller annat sätt i de olika delarna vilket jag uppskattar som läsare. En riktig feelgood med inslag från dåtiden och för mig som bor i närområdet blir det lite extra spännande, då man själv besökt många av platserna som nämns. Vem vill liksom inte ta en fika på Brunstorps gård. Uppskattar också Ewas sätt att fokusera på kvinnors historier. Plus på den helt enkelt. Helt klart läsvärd och ska så klart läsas i ordning.
Det är roligt att läsa en feelgood förlagd till mina hemtrakter. Falska toner och söta vinbär är femte delen Ewa Klingbergs Huskvarnaserie. Gården Brunstorp och andra platser runt Huskvarna figurerar i de två parallella handlingar som löper genom boken. 150 år skiljer dåtid från nutid. Kvinnorna står i centrum i båda berättelserna.
Falska toner och söta vinbär är den femte delen i serien Huskvarnasviten. Jag har läst alla delar innan i serien och tycker väldigt mycket om Ewas sätt att skriva och hur hon bra hon skildrar olika tidsperioder. I den här boken är det Agnes berättelse som utspelar sig för hundrafemtio år sen, som berör mig allra mest. Det är spännande att följa hur de levde då, vilka val de tvingades till och den stora skillnaden mot livet idag. Therese liv i nutid blir jag inte lika berörd av, det är trevligt att hänga med henne med, men jag föredrar ändå Agnes sällskap. Kanske beror det på att jag är lite extra svag för historiska romaner. Jag slås av vilket enormt researcharbete det ligger bakom att få till en så trovärdig historia som den om Agnes, för det känns som att det var nog exakt så det gick till då. Det är roligt att gamla karaktärer som vi känner igen ifrån tidigare böcker i serien skymtar förbi vid flera tillfällen vid sidan av Therese och jag gillar alla mysiga miljöer i Huskvarna som skildras. Ewa är skicklig på att väva ihop de olika tidsperioderna och får som alltid till ett riktigt bra slut! Falska toner och svarta vinbär skildras med glimten i ögat och bjuder på värme och massa mys, precis som en härlig feelgood ska vara!
Therese har tagit tjänstledigt från sitt arbete som lärare för att förverkliga en dröm om att skriva en historiebok på lättläst svenska. Hon flyr tempot i hemstaden Göteborg för lugnet på landet utanför Huskvarna. Arbetet med boken går trögt och annat i den vackra lantliga miljön hon befinner sig i lockar mer, tex den tystlåtna biskötaren Sandor. Precis som vanligt i Huskvarnaserien får vi även följa platsen ur ett historiskt perspektiv. Vi förflyttas tillbaka till 1800-talet och den mödosamma tillvaron lantbrukarna hade då. Vi får följa Agnes som försöker få sitt barndomshem att gå runt och löna sig som lantbruk i den svåra tid som var. Historierna flätas samman mellan nutid och dåtid på ett gripande sätt. Missa inte Huskvarna-sviten! Feelgood deluxe!
Jag hade rätt höga förhoppningar om den här boken och den gjorde mig inte besviken.
Boken handlar om Terese som är författare och professor i historia. Hon har tagit sig an ett nytt skrivuppdrag som hon kämpar med och för att få lugn och ro åker hon till det charmiga Brunstorps gård i Huskvarna över sommaren. Väl där får hon nya vänner både i form av katten Sotis,Beatrice som driver stället och trädgårdsmästaren och biodlaren Sandor. Samtidigt vävs livshistorier ihop och vi får veta mer om Beatrices mormors mor Agnes som bodde på Brunstorp Gård på 1880 talet.
En fantastisk feelgood berättelse om starka kvinnor, modet att gå sin egen väg och att lyssna på sitt hjärta. Ett definitivt tips för sommarläsningen!
Jag har läst alla Ewas böcker både från Husqvarnaserien och från Begravningsbyrån Tranan och jag har aldrig blivit besviken på hennes böcker. Denna bok är den femte och fristående fortsättningen från serien Husqvarnaserien och den är precis lika bra som hennes tidigare.
Som i hennes tidigare böcker i denna serie så skriver hon både i nutid och dåtid. Vi får följa Therese som tagit tjänstledigt för att avsluta sitt manus. Hon har fått skrivkramp och tänker att miljöombyte kan vara bra så hon åker till en gård i Småland. Men det finns mycket som distraherar henne i denna idylliska sommarmiljö... På samma plats för nästan 150 år sedan bodde Agnes. Hon tar jobb i granngården för att försöka lära sig mer om vintillverkningen av vinbär för att hjälpa sin far och mycket händer på gården som Agnes både får se och uppleva.

Det här är en välskriven, lättlöst bok med ett bra flyt och driv framåt. Korta kapitel som jag uppskattar väldigt mycket. Ewa är fantastisk på att blanda nutid och dåtid och som vanligt så fastnar jag mer för berättelsen som skrivs i dåtid. Och dessa historier flätas alltid ihop på ett naturligt sätt i slutet av boken. Härliga karaktärer och underbara miljöbeskrivningar som ger mig fina inre bilder. Ewas böcker gör mig aldrig besviken - jag får alltid en mysig lässtund med hennes böcker och som stannar kvar som en varm go känsla i kroppen.
Femte och sista boken i Huskvarnaserien. Här möter vi Therese som kommer gården Brunnstorp i Småland för att skriva färdigt en bok om svensk historia. Arbetet går väldigt sakta och Therese känner sig inte nöjd med något hon lyckas åstadkomma. Hon ger sig ut i det lilla samhället och lär känna flera olika människor som bor runt omkring.
Vi får också träffa Agnes som bor på samma plats ungefär 150 år tidigare. Agnes beger sig till granngården Gustavsvill Som är berömt för sina vinbär och sitt vin.
De 2 kvinnornas liv vävs samman när Therese är på research för sin bok.
En helt fantastisk bok med karaktärer man känner från tidigare böcker. Fina miljöer och naturligtvis en och annan kärlekshistoria.
Boken är den femte delen i Huskvarnasviten och tyvärr den sista! Jag har tyckt väldigt mycket om de andra, fyra fristående delarna.

I denna bok får vi möta Therese som kommer till gården Brunstorp i Småland. Hon har kommit dit för att skriva klart sitt manus om svensk historia, efter månader av skrivkramp.

På samma plats, nästan hundrafemtio år tidigare, bodde Agnes som hoppades kunna förbättra faderns vintillverkning genom att söka sig till det närbelägna Gustavshill. Där fanns goda viner och rika vinbärsskördar.

Som tidigare böcker finns det två parallella historier, en i nutid och en i dåtid. De flätas samman mer och mer ju längre man läser i boken. ”Falska toner och söta vinbär” är en somrig feelgood skriven med mycket värme. Det är en charmig historia med både kärlek och sorg. Som alltid skriver Ewa väldigt bra, texten flyger fram och boken går ganska fort att läsa. Jag tycker om när man blandar dåtid och nutid i en berättelse, berättelsen blir bättre.

Jag tycker om hur Ewa bygger upp sin historia och hur karaktärerna växer fram. Ewa är bra på att låta oss lära känna både miljön och karaktärerna.

Jag tokdiggar det här! ”Falska toner och söta vinbär” är inte en bok du vill missa! Inte de andra fyra delarna heller i sviten! Rekommenderas varmt!
Therese ska skriva en historiebok på lätt svenska och har bokat rum på vandrarhemmet i Brunnstorp över sommaren för att göra detta. Det går dock inget vidare och hon funderar på att ge upp, men lite uppmuntran från de nya vännerna Lollo och Felicia samt hjälp av ex'et Joakim gör att hon fortsätter. Men medan Joakim skriver om texterna (och inte vill ha henne i närheten) upptäcker hon kärleken - både till en ny man och bygdens historia, speciellt Agnes historia.
Agnes bodde på Brunnstorp i slutet av 1800-talet och är sänd till Gustafshill, av sin far, för att upptäcka hur man får till så mycket, och gott, vin av sina vinbär. Men hon anklagas för en stöld hon inte begått och hur blir det med Sven? Är han fortfarande intresserad?
***
Den avslutande delen av Huskvarnasviten växlar, även den, mellan nutid och dåtid på ett bra sätt. Och jag vill veta hur det går för både Therese och Agnes. Som vanligt dyker personer upp från de tidigare böckerna, men har man inte läst om dem är det ingen fara.
En bok som passar bra att läsa i solskenet eller i skuggan av ett träd (eller i soffan om det, mot förmodan, skulle regna ?).
Detta är den femte och avslutande boken i Ewa Klingbergs Huskvarna-serie. Som alltid är det två parallella handlingar som utspelar sig på samma plats i och runt Huskvarna.
I nutid får vi följa Therese som åkt till Huskvarna för att skriva klart en bok över sommaren på ett mycket personligt pensionat. I den historiska handlingen följer vi Agnes som levde ett lite mer dramatiskt liv 150 år tidigare, med vinbärsvinstillverkning och kärlekstrubbel. Böckerna är välskrivna och det är lätt att följa och koppla ihop de olika tidsplanen och det är snälla feelgood-böcker som ger en varm känsla och karaktärer som är lätta att tycka om. Dessutom ett extra plus för att huvudkaraktärer från tidigare böcker alltid dyker upp som bifigurer i de andra historierna.