Brännaren

The puppet show
M. W. Craven
2 utgåvor
Välj utgåva
BrännarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789178932269
BrännarenSvenska - E-bok
ISBN: 9789178932276
Handlingen utspelar sig i historisk miljö i England. En seriemördare som bränner sina offer till döds i gamla stenringar.
Washington Poe, en avstängd polis, blir återinsatt i tjänst då hans namn hittas inristat på en av kropparna. Han får hjälp i utredningen av en civilanställd , Tilly. (Hon har stora likheter med Saga i Bron.). Det blir en mycket spännande bok om en lite annorlunda polisutredning.
Brännaren är en brittisk kriminalroman. M W Craven är debutant och vann 2019 Gold Dagger Award för sin bok. Det handlar om offer som bränns levande och placeras i förhistoriska stenringar. Det låter läskigt men låt dig inre avskräckas. Fokus är på utredningsarbetet. Utredningen leds av den kontroversielle kommissarien Washington Poe och Tilly Bradshaw som är civilutredare. Tilly har svårt med sociala koder men med Washington som kollega kommer hennes stora talanger som utredare till sin rätt. Historien är lite väl otrolig men karaktärerna är så intressanta och omgivningen så fascinerande att man lätt bortser från det. Ser fram emot fler böcker med detta radarpar.
Spännande, mörk och fängslande. Varning för sträckläsning!
Så ungefär vill jag börja min recension om den här oerhört spännande boken.
Den är nästintill omöjlig att recensera utan att säga för mycket.
Washington Poe, huvudkaraktären är en mycket egensinnig man. Han är en riktig tjurig och besvärliga kollega som cheferna har det tufft att tygla. Trots det kan jag inte låta bli att gilla honom, han har en go humor som gör att jag skrattar många gånger trots det makabra som händer i hisorien.
Tillsammans med Tilly Bradshaw, en superintelligent men ack så naiv tjej bildar de en helt otippad duo som är trevliga att följa. Dessa två färgstarka och högst intressanta karaktärer gör hela boken. Jag verkligen älskar deras framtoning.

Brännaren är en lysande debutroman som håller världsklass. En riktigt härlig brittisk kriminalromanen som har allt.
Härliga karaktärer, ett bra driv och med spänning som aldrig dalar.
Jag hoppas på fler från den här briljanta författaren.
En kropp hittas brinnande i en av de många uråldriga stenringarna som präglar landskapet i Cumbria. Mordoffert är inte det första, men den här gången bär liket på ett personligt budskap till ordningsmakten. Någon har ristat in bokstäverna W P i den döde mannens bröstkorg. Kriminalkommissarie Stephanie Flynn ser ingen annan utväg än att kontakta den tillfälligt sudpenderade Washington Poe för att ta reda på vad han vet.

Washington Poe visar sig vara ovetande om saken, men han är snabb med att återgå i tjänst när han erbjuds chansen att bli en del av utredningen kring den så kallade Brännaren. Till sin hjälp får han en civilanställd kvinna vid namn Tilly Bradshaw. Hon visar sig veta allt om teknik, dataanalyser och statistik, men ingenting om sociala koder eller den verkliga världen. Poe tar henne genast under sina vingars skugga och tillsammans bildar de ett alldeles lysande radarpar.

Washington Poe är både butter och obstinat; kort sagt en mardröm för sina överordnade. Men tillsammans med Tilly Bradshaw, som är superintelligent men naiv, bildar hans aviga sidor ljuv musik. Det var länge sedan jag läste en deckare med så färgstarka och intressanta huvudkaraktär. M. W. Craven har verkligen hittat den perfekta dynamiken och även kontrasten mellan sina huvudrollsinnehavare och jag kan lätt se hur en hel bokserie byggs runt Washington Poe och Tilly Bradshaw. Det går inte att komma ifrån att de stjäl stora delar av showen.

Deckargåtan är dock välskriven. Hela hantverket känns habilt och M. W. Craven kan konsten att berätta en historia. Jag älskar också den typiskt brittiska humorn som är ett fast inslag och det känns uppfriskande att författaren lyckas väva in det elementet i en så allvarstyngd historia. Brännaren är en debut som visar upp den brittiska kriminalromanen från sin absolut bästa sida och det är med stor otålighet jag nu inleder min väntan på att uppföljaren kommer i svensk översättning.