Bokskåpets hemlighet

Bok av Frida Skybäck
När man hittar gamla brev och dagböcker från avlidna släktingar så är det oerhört spännande att läsa för att få veta mer om deras liv och vad de upplevt. Det är precis det Rebecca gör. Hon hittar brev och dagböcker som hennes avlidna mormor lämnat efter sig. Rebecca börjar undra vilka hemligheter hennes mormor burit på sedan andra världskriget, mörka hemligheter som ingen fått veta något om.
En kan inte enbart läsa läskiga böcker. Till en resa köpte jag en feelgoodroman i pocket. För att bryta av mot hemskheterna köpte jag Frida Skybäcks bok Bokskåpets hemlighet när jag handlade på ICA.

Rebeckas mormor ligger på sjukhus och Rebecka lämnar sitt jobb i storstan (Stockholm) för att hjälpa till nere i Skåne. Eller ja. Hon lämnar också jobb och storstad eftersom hon är besviken på en utebliven befordran. Mormors stuga och trädgård är förfallna och Rebecka bestämmer sig för att röja upp. Då hittar hon en dagbok och några brev som visar att mormor Anna har hemligheter bakåt i tiden. Boken växlar mellan glimtar från Annas liv 1943 och Rebeckas tillvaro i stugan 2007.

Jag gillar den här boken redan från början. OK, det är en hel del kärlek med och det kan jag väl kanske klara mig utan litterärt. Men som alltid i Frida Skybäcks böcker finns det spännande familjehemligheter och starka kvinnor. Här är det männen som får vara vackra, medan kvinnorna är de som agerar. Språket är inte tillkrånglat utan att för den skull vara torftigt. Kapitlen är av lagom längd. Jag läser boken snabbt. Den ger mig en stunds njutning – och en del eftertanke.

Det här den tredje boken av författaren jag läser, men de tre böckerna – som alla har böcker som tema – hänger inte ihop i nån serie.

Mitt omdöme blir det högsta.
En historia om relationer som splittrar en familj.Rebecka åker hem till Skåne för att ta hand om sin sjuka mormor.På ytan lever hon ett perfekt liv,bra anställning och boende och en sambo som är advokat men hon är inte lycklig vare sig på jobbet eller i förhållandet.

Hennes mormor ligger på sjukhuset och Rebecka flyttar in i hennes lilla stuga.Relationen med mamma Camilla är ansträngd.Av en slump hittar Rebecka hennes mormors gamla dagbok och familjehistorian nystas upp.

Rebecka omvärderar sitt liv och hittar sig själv igen.

Karaktärerna känns verkliga och språket har en bra rytm.Det blir en parallellhistoria där Rebeckas liv varvas med mormoderns unga liv.Vissa delar känns som att de kan ha hänt på riktigt.
Vilken vacker bok. Den är djup och fin men också hemsk. Det är dock detta som gör boken så bra. Även om boken innehåller mycket kärlek så återfinns samtidigt allvar, spänning och mörker. Jag gillar blandningen. Språket är lättförståeligt och sidorna flyger fram när en väl börjat läsa. Kombinationen av nutid och dåtid är också en komponent som bidrar till att boken blir så bra.
Jag tycker återigen att Skybäck levererar en fantastiskt läsvärd feelgood-bok, och har du inte läst hennes tidigare böcker så tycker jag att du kan passa på att kolla in dom med!
Ganska förutsägbar men ändå mysig feelgood som handlar om Rebecka, som åker ner till Skåne för att hjälpa sin mormor som blivit sjuk, och som under tiden mormodern ligger på sjukhus börjar nysta i hennes förflutna under krigstiden. Den har starka element, och jag känner att jag blir lite berörd på vissa ställen i boken, men generellt ganska banal som feelgoods kan vara när man vet exakt vad som kommer hända.
En bok jag tyckte mycket om. Spännande, sorglig, kärleksfull. Ja en riktig feelgood roman när den är som bäst
Det här är en underbart varm roman som flätar ihop nutid med andra världskriget och några av de fasor som utspelades då.

Vi får följa Rebecka som lever ett stressigt liv i Stockholm där jobbet har tagit över.
När hennes älskade mormor hamnar på sjukhus inser hon att det har gått alldeles för länge sen hon besökte sin hemstad.
Eftersom hennes mormor blir sämre och behöver hjälp med sitt hus bestämmer sig Rebecka för att vara kvar ett tag.
Hon njuter av att vara ledig och gör en dag en spännande upptäckt i ett bokskåp som finns i huset.
Där hittar Rebecka en samling brev och en dagbok.
Vem är mannen Luca som det står så mycket om i breven?

Vi får följa Rebeckas mormor, den unga Anna som blir handlöst förälskad i italienaren Luca. Hon är beredd att göra allt för honom och de planerar att fly och börja ett nytt liv tillsammans.
Luca hjälper danska judar att ta sig över sundet till Sverige.
Han riskerar sitt eget liv för att rädda andra.
Ju mer Rebecka läser i dagboken, desto mer inser hon att det finns hemligheter i det förflutna som kommer påverka deras liv för alltid..

Det är en så fin bok. Så välskriven, fina personskildringar och så intressant att läsa om det som faktiskt har hänt, att judar smugglades över till Sverige i kriget.
Och det är en så romantisk bok.
Om kärlek som inte dör under en livstid.
Om att våga ta steget och lyssna på sitt hjärta och förändra den väg som man trodde var utstakad.
Frida Skybäck levererar igen!
Jag tycker att det här var en underbar, lättläst, har ett bra flyt och driv framåt.

Jag är väldigt svag för böcker som pendlar mellan två tidsepoker precis som denna gör. För mig blev detta en bok som jag sträckläste.

En underbar feelgood bok som innehåller komplicerade relationer, kärlek, sorg, smärta, glädje.
Det är en bra historia. Hemligheter, tragik och spännande relationer.

För mig väcks intresset av hur karaktärernas olika val påverkar långt fram i framtiden. Jag gillar att bit för bit få reda på saker och försöka klura ut hur det hänger ihop.
Jag har läst så mycket om denna pärla och var, om sanningen ska fram, lite orolig att mina förväntningar skulle vara för höga. Men den var ÄNNU bättre. En feelgood som väcker så mycket känslor med sina trasiga relationer, mörka hemligheter ur det förflutna och samtidigt så mycket värme och kärlek.
Den här boken berör mig på djupet. Lika väl som de trasiga relationer gör ont blir jag alldeles varm av hur Rebecka månar om sin mormor Anna. Det gör ont att läsa om hur det förflutna påverkar nutiden och hur djupt smärtan sitter i Anna. Jag fascineras av hur jag bara genom text känner av den spänning och oro Rebecka känner när hennes mormor inte mår bra men även hur hon mår i sitt liv i Stockholm. För att det är i Skåne hon känner sig hemma, det förstår jag redan från första kapitlet.
Det krävs finess för att skriva en så bra bok som den här. Jag är djupt imponerad av hur du, Frida, så målande väver ihop olika livsöden till din berättelse.
Jag vill bara också hinna nämna hur fint och bra du väver ihop dåtid med nutid och att jag genom den här berättelsen lär mig en del av historien.
En trevlig berättelse som varierar mellan nutid och 1940-tal.
Den nutida skildringen går ganska lätt att lista ut vad dom kommer hända.
Det som är intressant är den dåtida berättelsen då de hjälper judar att komma till Sverige från Danmark.
Spännande feelgoodbok där man träffar Rebecka som hamnar hemma hos sin mormor efter att inte ha varit där på många år. Hemligheter som mormodern inte berättat nystas upp samtidigt som Rebecka träffar den grinige men snygga grannen.
Perfekt söndagsbok att läsa när man är sugen på spänning, mysighet och kärlek.
Vad passar bättre på första advent än en bladvändare?
Bokskåpets hemlighet av @fridaskyback_author ✨
Mormor Anna hamnar på sjukhus och Rebecka tvingas återvända till Skåne och sin trassliga familjesituation som hon flytt de senaste åren. I ett gammalt bokskåp i sin mormors slitna hem hittar hon en dagbok och ett antal brev från 1940-talet. Vad är det för mörka hemligheter hennes mormor bevarat under alla dessa år?
Parallellt med Rebeckas trassliga liv får vi följa den unga Anna som är förälskad i Luca som planerar att smuggla danska judar över sundet. Nutid och dåtid varvas på ett snyggt sätt och Rebecka inser att hon inte är den enda som behöver försonad med sitt förflutna för att kunna gå vidare✨
__________________________
Otroligt gripande berättelse, romantisk feelgood med inslag av mörk historia.
Rebecka lämnar jobb och sambo i Stockholm för att åka och hjälpa sin mormor i Skåne som brutit armen. Under tiden mormor ligger på sjukhuset så städar och röjer hon i hennes stuga och hittar då brev och dagbok från 1940-talet, det visar sig att det finns hemligheter och hennes familjehistoria inte är som hon trott. Rebecka vill veta vad som döljer sig och kanske få svar på vad som ligger bakom en del frostiga relationer inom familjen.

För mig var Frida Skybäck en ny bekantskap, jag har sett hennes böcker cirkulera mycket och att de varit hyllade av många och nu står även jag till den gruppen som hyllar hennes böcker. Jag tycker att den här boken var underbar, den är lättläst, har ett bra flyt och driv framåt. Jag är väldigt svag för böcker som pendlar mellan två tidsepoker precis som denna gör, jag älskar att läsa böcker på detta sätt och som i slutet knyts ihop på ett bra sätt. För mig blev detta en bok som jag sträckläste, jag gillade att läsa om mormor Annas historia - spännande och smärtsamt. En underbar feelgood bok som innehåller komplicerade relationer, kärlek, sorg, smärta, glädje och mormor Annas del i boken känns som en realistisk historia.
En mycket förutsägbar och ganska trist bok som tyvärr aldrig lyfter. Historien känns igen och det blir aldrig riktigt intressant eller fängslande.
Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck.
Anna är ung i Andra Världskrigets osäkra Sverige. Hon och hennes familj har valt att stanna på familjens sommargods i södra Sverige under hösten för att undvika eventuella oroligheter hemma i Stockholm.
Under de långsamma dagarna känner sig Anna sårad och bitter över sina föräldrars beslut.
I sin bitterhet snubblar hon över Luca, en ung italienare som flytt med sin mor och syster. Anna och Luca börjar umgås och snart växer vänskapen till något större.
Samtidigt planerar Annas föräldrar för ett lämpligare gifte.
Vi lär även känna Annas barnbarn Rebecka som reser till sin mormor efter att hon ramlat och blivit inlagd på sjukhus. I sin sorg och oro över vad som ska hända med mormor börjar Rebecka röja i stugan som även varit hennes hem under några jobbiga år i tonåren. Stugan är i ostädat skick med behov av både mindre och större åtgärder. Tur att Rebecka är händig och kan fixa det mesta själv men när olyckan är framme behöver hon hjälp av den buttra grannen Arvid.
Sorger från det förflutna kommer upp till ytan för både Anna och Rebecka.
Anna fick aldrig möjligheten att välja sin egen väg i ungdomen.
Rebecka ställs mot ett vägval och frågan är om hon ska gå mot normen och våga hoppa.
Mysläsning med bra förankring i Andra Världskrigets påverkan i Sverige.
Jag har läst de flesta av Skybäcks böcker och det är alla väldigt bra 🧡
Rebecka lever ett stressigt liv i Stockholm när mormor plötsligt blir inlagd på sjukhus. I mormors bokskåp hittar barnbarnet Rebecka ett foto, en dagbok och några brev! Detta är upptakten till en spännande berättelse full av hemlig kärlek, svek, sorg och vänskap. Parallellt får vi följa mormor Anna under krigets 1940-tal i Skåne och barnbarnet Rebeckas struliga uppväxt. En riktig feelgood-bok som man inte vill lägga ifrån sig förrän den är utläst!
Älskar författarens sätt att få en till sakta flytta in i boken handling och aldrig vilja lämna den. Ville inte att boken skulle ta slut. Fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärerna var intressanta att följa, lättare sagt fantastiska och levande. Handlingen är välskriven, spännande, och gripande. Språket är enkelt och har lagom långa kapitel. Älskar omslaget, så vackert.
Boken får 5/5 utav mig 🌟🌟🌟🌟🌟
Bokskåpets hemlighet är en riktig fullträff! Det tog några dagar innan jag kunde börja på någon ny bok. Boken lämnade mig med tårarna rinnande både av glädje och sorg.

Rebecka åker från sitt hem i Stockholm till Skåne efter att hennes mormor hamnat på sjukhus. Mormors lilla stuga är väldigt sliten och Rebecka inser att hon måste göra något åt den för att mormor ska kunna flytta hem igen. Rebeckas familjesituation både är och har varit ansträngd genom åren, men mormor fanns ändå där för henne när hon växte upp. I ett gammalt bokskåp, som tidigare alltid varit låst, hittar Rebecka en dagbok och en hög brev från 1940-talet och snart förstår hon att hennes familjs historia är ännu mer komplicerad än hon anat. Vad är det för mörka hemligheter som hennes mormor har dolt ända sedan dess?
Samtidigt får vi via breven och dagboken lära känna den unga Anna som är 19 år 1943 då andra världskriget rasar ute i Europa. Den sommaren träffar hon en ung italiensk man som heter Luca. Anna blir förälskad i Luca, men deras kärlek ses inte med blida ögon, varken av Annas familj eller av främlingsfientliga personer i omgivningen. När Luca ber Anna om hjälp att smuggla danska judar över sundet till Sverige, är hon beredd att riskera allt, men anar inte att det kommer att förändra deras liv för alltid.
Jag älskade verkligen den här, precis som Fridas tidigare böcker. En riktig bladvändare med väldigt fint persongalleri.jag kunde inte lägga den ifrån mig utan sträckläste bara för att jag var tvungen att få veta hur det skulle gå. Fin balans mellan dåtid/nutid, är osäker på vem jag tycker mest om att läsa om.
Jag tyckte om denna berättelse om Anna som direkt, från Stockholm,
ger sig ner till sin mormor i skåne, när hon får reda på att mormodern hamnat på sjukhus. Hon vill hjälpa sin mormor med huset och behöver lite paus från pojkvännen som är självupptagen arbetsnarkoman.
I mormors hus hittar hon ett burk med ett kort och meddelande. Hon tar med kortet till mormor då hon hälsar på henne men mormor blir nästan arg och vill definitivt inte prata om det.
Har läste Fridas tidigare böcker och tyckt att de varit helt ok.
Läste ut denna för knappa 3 dagar sedan, men har redan glömt vad den handlade om. Det är väl tyvärr inte ett så gott betyg.
Vill man ha en lättläst bok, där man inte behöver tänka alltför mycket så är denna perfekt. Lagom lång också.
Boken består av två palalellhandlingar. Om Anna som ung kvinna på 1940-talet och i nutid om barnbarnet Rebecka och hennes sökande efter historien bakom ett foto, dagbok och brev hon fann i sin mormors bokskåp. Paralellhandlingarna gjorde att man som läsare kommer nära de båda karaktärerna och deras perspektiv

Boken har allt! Helt underbar! Den innehåller kärlek, sorg, uppbrott, vänskap, hemligheter och framtidsdrömmar. Läs den
Rebecka bor i Stockholm men när hennes mormor hamnar på sjukhuset åker Rebecka ner till Skåne (Helsingborg) för att ta hand om huset och ta hand om mormor när hon får komma hem. När Rebecka hittar en gammal dagbok och några brev som tillhör hennes mormor blir Rebecka nyfiken på mormoderns tidigare liv. Vi får även följa Anna (Rebeckas mormor) under andra världskriget och hennes förälskelse i en ung italienare.

Boken var bra och lättläst. Gillade inte slutet som kändes som en amerikansk Hollywood-film. Ni som läst eller läser kommer fatta vad jag menar 😉. Saknade lite om vad som hände med Anna. Tyckte det var mycket fokus på Rebecka och händelsen under kriget. Skulle vilja veta mer om Anna. Jag tyckte om historien och hade inte en enda tråkig stund. Detta är feelgood när det är som bäst! Detta är i mitt tycke den bästa av författaren.
Frida Skybäck skriver lättläst och man vill hela tiden läsa vidare, även om man anar hur det ska gå.
Vi får följa Rebecka som lämnar Stockholm och påfrestande jobb för att ta hand om sin mormor som hamnat på sjukhus och som har en lantlig bostad som börjat förfalla. Parallellt får vi också följa mormodern som ung 1943 där hon blir indragen att hjälpa judar under kriget. Naturligtvis har mormor dolt något som hände och som var betydelsefullt. Rebecka kommer till insikt om hur hon vill leva sitt liv och kommer närmare både mamma och mormor.
De båda historierna berikar varandra och det är aldrig svårt att hålla kvar intresset och de olika trådarna.
Jag tycker att den historiska delen är mer intressant, jag tycker Rebecka är lite ytlig, men skildringen av att bo på landet lockar.
En otroligt bra feelgood som innehöll både skratt och sorg. Jag sträckläste hela boken under en eftermiddag.
När Rebeckas mormor hamnar på sjukhus åker hon hem till Skåne för första gången på flera år för att hjälpa till. För att komma ifrån sin stökiga uppväxt och trassliga familjerelationer har Rebecka skapat sig ett nytt liv i Stockholm med utbildning, ett bra jobb och en framgångsrik fästman. När hon bor i sin mormors stuga hittar Rebecka en dagbok och några brev från 1940-talet i ett gammalt brevskåp. Det visar sig att snart att familjen historia är mer komplicerad än vad Rebecka har vetat om och att hennes mormor har burit på stora hemligheter i många år.

Bokskåpets hemlighet är den senaste boken från den svenska feelgoodförfattaren Frida Skybäck och det är en historia som både utspelar sig i nutid och i en historisk tid och där de två historierna hänger ihop. Det är en ganska mysig och charmig berättelse som ger en trevlig underhållning för stunden, även om jag tidigt vet exakt vad som kommer att hända.
Detta är en mysig feelgood i sann Skybäck-anda. Även i denna bok får släktskap och relationer en central roll, och hon förmedlar väl hur händelser i livet påverkar och formar relationerna. Storyn är bra och jag gillar tillbakablicken med de olika tidsperspektiven. Skybäck tar upp viktiga ämnen kopplade till andra världskriget och det kryddar historien att läsaren får följa en och samma karaktär vid olika tider. Jag läste boken fort, dels för att storyn drevs framåt och jag blev nyfiken på att få veta vad som hänt och hur det skulle gå, men dels för att boken är ganska kort. Jag hade uppskattat mer utvecklade beskrivningar av olika, livsavgörande, händelser som var spännande och hade gärna stannat kvar lite längre i vissa scener. Men jag gillar verkligen Skybäcks böcker, även denna. De är välskrivna och med en röd tråd och en känsla som jag gillar. Hon är duktig på att bygga karaktärer och gestalta känslomässiga berg- och dalbanor, så även i denna bok. För mig är dock Bokhandeln på Riverside Drive fortfarande favoriten, då min upplevelse är att den gick djupare in i både berättelse och karaktärer. Jag kommer definitivt läsa kommande böcker. Skybäck är en svensk feelgoodfsvorit för mig!
Rebecka hittar en dagbok och en samling brev från 1940-talet i ett bokskåp när hon är i sin mormors stuga. Det visar sig att Rebeckas familjehistoria är lite mer komplicerad än vad hon trott. Vad är det för hemligheter som hennes mormor döljer?

En fantastiskt finstämd historia med sorgliga inslag som tog andan ur mig. Jag slukade boken och ville inte att den skulle ta slut. Det är en historia där nutid varvas med dåtid. Händelser då påverkar nuet och jag tycker att Frida på ett skickligt sätt väver ihop de båda historierna till en helhet. Boken är välskriven och lätt att läsa. Frida är bra på att fånga mig som läsare med sin historia och berättelsen har ett bra driv framåt.

Frida levererar åter igen en underbar feelgoodbok med både kärlek, sorg och smärta. Det finns både ett ljus och ett stråk av allvar i historien och jag blir berörd, både till tårar och skratt.
Bokskåpets hemlighet är Frida Skybäcks senaste och bästa bok. Bokhandeln på Riverside Drive och Bokcirkeln vid världens ände var otroligt bra och jag gillade dem enormt. Men med denna har hon toppat dem med råge! För detta är den bästa boken jag läst hittills under detta år. Historien som utspelar sig är otroligt fängslande, speciellt med skiftandet mellan dåtid och nutid. Sidorna flyger fram redan från början, och jag vill hela tiden läsa mer, jag vill veta hur det går. Varenda gång jag sätter mig ner och läser, försvinner både tid och rum och jag vill bara läsa, läsa, läsa. Det tog mig bara några dagar att läsa ut boken, just för att den var så bra.

Gillar ni historiska skildringar blandat med nutid, då ska du verkligen läsa den här boken!
Denna boken var lika bra som de andra. Bokskåpets hemlighet handlar om att Rebecka tar hand om sin mormors stuga medans hon är på lasarettet. Då hittar hon i bokskåpet ett foto, hon frågar sin mormor om det.... hon hittat även en dagbok från 1940 där det står om mormors mamma. Till sist nystas historien upp.

Jag rekommenderar denna bok!
Vilken underbar bok. Den tar oss till 1940-talets Skåne där vi får följa Anna som träffar en ung i italiensk man som hon blir förälskad i, han hjälper motståndsrörelsen att föra flyktingar undan kriget till Sverige. Anna är fast i Skåne på grund av kriget, hon känner sig instängd på familjens gods Hillesgården och vill helst tillbaka till Stockholm och vännerna. Vi får också följa Annas dotterdotter som åker till Skåne för att ta hand om sin mormor när hon ramlat och skadat sig. Och hennes upptäckter i mormoderns bokskåp, i form av gamla brev.
Men wow, vilken underbar bok!! Bokskåpets hemlighet fångade mig direkt när jag började läsa och jag har mer eller mindre sträckläst boken.
Vi får följa Rebecca i nutid samt hennes mormor Anna i dåtid (1940- talet) i alternativ kapitel med fina skildring av karaktärer och det var härlig att läsa om deras stryka, mod och kärlek.
Jag har läst många feelgood böcker men detta är en oerhört gripande historia som är en perfekt blandning av feelgood och allvar, helt olik andra böcker. Jag älskar hur både nutid och dåtid vävs samman på slutet och om kvinnor som står i fokus, precis som Fridas tidigare böcker.
——
En händelserik bladvändare om kärlek, öde och mod med värme och allvar. Helt klart en mästerverk som berör och lämnar avtryck.
En bra bok där Frida skickligt växlar mellan nutid och dåtid. Bra kemi mellan karaktärerna i nutidshistorien och den är väldigt fin.

Jag tycker dock att dåtidens historia är lite väl svag även om jag har en förkärlek för böcker som utspelar sig under och efter kriget så köper jag ändå inte riktigt den biten. Jag känner inget för karaktärerna vilket jag tror är en stor del i det hela, dom känns lite platta. Trots det gillar jag boken och hade svårt att lägga ifrån mig den.
En gripande historia från andra världskriget och nutid. Spännande, romantisk och lite sorglig. En riktig bladvändare som är svår att lägga ifrån sig.
Rebecka lever ett hektiskt liv i Stockholm tillsammans med pojkvännen Joar. Båda satsar stenhårt på sina karriärer och kanske har deras förhållande blivit lidande? När Rebeckas mormor Anna hamnar på sjukhus väljer Rebecka, till Joars stora förtret, att åka till Skåne för att vara nära sin mormor som hon tyvärr försummat i karriärshetsen. I mormors stuga hittar Rebecka ett gammalt fotografi och en dagbok. Stora familjehemligheter, glädjeämnen och tragedier rullas upp.
Boken låter oss följa livet på 2000-talet parallellt med livet 1943 på ett gripande, naturligt och trovärdigt sätt. En bok som tar upp nutidens svårigheter i form av psykisk ohälsa, stress och ångest samtidigt som den behandlar 40-talets politiska dilemman och vidrigheter. Gripande, spännande, vackert och helt omöjligt att lägga ifrån sig!
En väldigt bra och berörande bok om hur familjehemligheter kan påverka flera generationer. Rebecka upptäcker att hennes mormor var med om något under andra världskriget som verkar ha påverkat relationen mellan Rebecka, mormodern och Rebeckas mamma. Skybäck är en riktigt bra författare!
En av mina stora favoriter, Frida Skybäck, har nyligen släppt ny feelgood-roman med historiska inslag. Boken har fått många fina lovord och jag är inte sen att hänga på hyllningen.

Huvudpersoner är Rebecka och hennes mormor Anna.
Rebecka har tagit en liten timeout från livet i Stockholm för att åka hem till sin farmor och besöka henne på sjukhuset och se efter hennes lilla stuga. I ett gammalt bokskåp i den slitna stugan hittar Rebecka en dagbok och en samling brev från 1940-talet och det visar sig snart att hennes familjehistoria är mer komplicerad än hon trott.
Där träffar hon även hennes mormors minst sagt märkliga och till en början otrevliga grannar, bl.a. lantbrukaren Arvid som hon trots det känner en stor dragning till.

I breven och dagboken får en berättelse från andra världskriget liv. Växelvis får vi följa Rebecka i nutid och en ung Anna i dåtid.

Jag gillar att boken till största delen utspelar sig på landsbygden. Boken är lättläst och välskriven med ett djup där allt skickligt knyts ihop när nutid och dåtid vävs samman. Den har ett fantastiskt driv och flyt genom hela berättelsen.
”Bokskåpets hemlighet” är en fin historia med sorgliga och gripande inslag men också en varm berättelse om kärlek, vänskap, släktrelationer och mod.
En underbar bok där Frida fint växlar mellan dåtid och nutid.
Vi får följa Rebecka och hennes mormor genom glädje och sorg.
Om att glömma bort sin familj för att andra saker är viktigare,
Att våga stå upp för sig själv och även andra.
Att hitta tillbaka till vad man gillar i livet.
Och viktigast av allt: kärlek
...till livet, till sin familj, till sig själv.
Enligt mig hennes bästa bok. Den tog bara slut för fort. Skickligt sammanvävd nutid och dåtid. Andra världskriget med nutid.
Boken växlar mellan två tidsperspektiv. 1943 får vi följa 19-åriga Anna som befinner sig hos sin välsituerade familj i Skåne där hon träffar på den italienskfödde Luca. De förenas i sin vilja att hjälpa andra och det finns gott om folk som behöver hjälp. Danska judar behöver fly sitt tyskockuperade land. 2007 får vi följa Annas barnbarn Rebecka som lämnar sitt högpresterande karriärsliv i Stockholm för att ta hand som sin mormor som ligger på sjukhus. På skånska landsbygden hittar hon ledtrådar till sin mormors förflutna samtidigt som hon börjar ifrågasätta om hon lever sitt liv på det sätt hon vill. Skybäck levererar ytterligare en feelgood med inslag av mörker och allvar. Det passar mig väldigt bra då jag kan ha svårt för feelgood-böcker som blir för glättiga. Jag gillar framförallt Annas historia från 1943 som dessutom gav mig mer information om hur Sverige kunde vara under andra världskriget. Skybäck skriver på ett lättläst sätt som gör det möjligt för mig att hänga med även efter en lång arbetsdag, på tåget hemåt
Bokskåpets hemlighet är min favorit av Frida Skybäcks böcker, och då har jag ändå tyckt väldigt bra om hennes tidigare. Det är en riktigt gripande dåtidshistoria där vi får följa Anna under hösten 1943. Anna träffar och blir förälskad i italienaren Luca, men upplever även krigets fasor på nära håll. Jag visste inte att judar behövde fly från Danmark över sundet och är dåligt insatt i hur livet i Sverige var under kriget. Detta har Frida skildrat på ett sätt som verkligen berör. Även nutidshistorien är fin när Rebecka tar hand om sin mormor och hennes hus. Sakta börjar hon förstå hur mormoderns hemlighet påverkat sin egen uppväxt, men även hennes mammas. Det här är en riktigt bra bok, som trots att den delvis utspelas under andra världskriget ändå har en härlig feelgood-känsla.
En bok som direkt hamnar på en min topplista. "Bokskåpets hemlighet" fångade mig som läsare direkt. Den griper tag i en och det är svårt att lägga ifrån sig boken för man vill veta hur allt ska sluta. Frida har en väldigt god förmåga att få karaktärerna levande och väver samman nutid med dåtid på ett skickligt sätt. Välskriven och fängslande helt enkelt. Tror detta är Fridas bästa bok hittills. Hon gör mig inte besviken som läsare. Så mitt råd är "Läs den!!!"
En riktigt bra feelgoodbok är en bok som lämnar avtryck. En bok som du kommer minnas länge. En bok som skiljer sig lite från mängden. En bok som får dig att både skratta och gråta. En bok som tar upp viktiga ämnen. En bok som är oförutsägbar. En bok som du inte vill ska ta slut.

En sådan bok är ”Bokskåpets hemlighet” av Frida Skybäck. Frida Skybäck är en av Sveriges klarast lysande stjärnor på feelgoodhimlen enligt mig. Jag älskar verkligen hennes böcker! Har du inte läst hennes böcker, gör det! 💕

Jag gillar alla karaktärerna i boken och skulle gärna läsa mer om dem. Den här boken skulle även göra sig bra som film.
Bokskåpets hemlighet handlar om Rebecka som inte besökt sin mormor på länge. Men också om Anna, hennes mormor som bor i den lilla stugan i Helsingborg. Rebecka har inte besökt sin mormor på länge och har inte förstått att allting inte stod rätt till. Den lilla stugans yttre- och intre skick är allt annat än bra. Rebecka börjar att städa den lilla stugan och märker till sin stora förvåning att bokskåpet i mormors sovrum är upplåst, nyfikenheten får henne att titta in.

Till en början, är det inget som verkar konstigt förens Rebecka kommer över ett foto. Men det kan väl inte vara Rebeckas morfar? Hon försöker minnas, men Rebecka har inte sett många foton på sin morfar eller sin mormor för den delen heller. Rebecka tänker att hon får fråga sin mormor om vem mannen på den svartvita bilden är.

Rebecka kan inte släppa mannen på den svartvita bilden och när hon ställer frågan till sin mormor, verkar hon bli upprörd till en början. Till en början verkar mormor inte vilja svara på vem mannen är. Men till slut, när Rebecka ska lämna henne berättar mormor att mannen på den svartvita bilden heter Luca Cavalli.

* * *
Bokskåpets hemlighets helhetsbetyg blir 5 av 5. Det är en vacker berättelse som berör ända in i själen. Ju mer jag läser, desto mer fastnar jag för berättelsen. Det är som om jag aldrig vill sluta läsa. Frida Skybäck är en skicklig författare som behärskar det skriftliga språket magnifikt. Bokskåpets hemlighet är en av de bästa böcker som Frida Skybäck skrivit. Hon är likt bok blurben en otroligt begåvad författare, ett geni när det gäller historiska kärleksromaner.
"Bokskåpets hemlighet" är en spännande berättelse, med en annorlunda vinkel på andra världskriget. Man får följa Rebecka i nutid, när hon reser tillbaka till Skåne efter att hon fått höra att hennes älskade mormor Anna ligger på sjukhus.
I Skåne bor hon i Annas hus tills Anna blir bättre, och Rebecka bestämmer sig för att restaurera huset till Anna kommer tillbaka. När hon gör det hittar hon en dagbok från Annas ungdom.
Då får vi som läsare också följa Anna under hösten 1943, vilket är då som danska judar flyr över till Sverige.

Frida lyckas återigen med en väldigt bra tidsskingring, och miljöerna blandat med känslor och Fridas förmåga med ord gör läsaren engagerad och nyfiken.
Berättelsen berör också på många sätt, och jag kan verkligen rekommendera den till andra!
När Rebeckas mormor Anna hamnar på sjukhus får hon en anledning att resa till Skåne som är välkommen på flera plan, för pausen från vardagslivet och en komplicerad jobbsituation är välbehövlig. Väl på plats faller det även på Rebeckas lott att se till mormoderns katt och under tiden ensam i huset hittar hon ett gammalt bokskåp som ruvar på hemligheten bakom familjens och framförallt mormoderns livshistoria.

Berättelsens andra del utspelar sig mitt under brinnande krig. Anna är ung och styrd av familjens förväntningar, men när hon träffar italienaren Luca vidgas hennes vyer och Annas världsbild sätts i gungning. Hon inser att hon måste välja om hon ska stå upp för den medmänsklighet och det patos hon sympatiserar med eller om hon ska vika sig och svepas med av nazismens mörker. Med Luca vid sin sida förfaller valet enkelt, men priset för den väg hon väljer att gå riskerar att bli högt.

Det som utmärker Frida Skybäcks senaste romaner är en fantastisk förmåga att ta en djupare historia in i ett läsvänligt format. Det är ett utmärkande drag även i Bokskåpets hemlighet och med fingertoppskänsla och lyhördhet målar författaren upp karaktärer, stämningar och känslotillstånd som träffar mitt i prick. Bokskåpets hemlighet lyckas med konsten att kombinera eskapism med det jordnära och väjer inte för att skildra såväl förtvivlan som himlastormande kärlek, förlagd under både andra världskriget och i nutid. Med den här boken visar Frida Skybäck att hon är vår okrönta feelgooddrottning
Frida Skybäck möter verkligen upp alla de höga förväntningar jag har börjat ha när hon släpper en ny bok. Den är precis lika bra och precis lika mycket bladvändare som jag har hoppats på. Det är till och med så att jag tar en paus på ett par dagar i läsningen för att kunna suga lite extra på karamellen. Ändå tar den slut alldeles för fort.

Upplägget känner vi igen från Skybäcks tidigare böcker på Louise Bäckelins förlag, och varför sluta med ett vinnande koncept? Vi följer Rebecka i nutid och hennes mormor Anna står för den historiska biten. Genom hela boken alterneras fokus mellan Rebecka och Anna i var sitt kapitel, och det gör det lätt att hänga med och inte behöva fundera på när och vem och var vi är just nu.

Anna växer upp i krigstider och är 19 år under andra världskriget. Hennes pappa säljer järnmalm, bland annat till tyskarna och Anna är en skyddad rik kvinna som inte är nöjd med den väg föräldrarna har stakat ut åt henne, men inte vet hur hon ska komma ifrån den. Så träffar hon arbetaren Luca och börjar hitta sig själv, mitt i krig och ransonering. Rebecka har, i sin tur, en ordnad tillvaro i Stockholm. Hon har en fästman och ett högbetalande (och krävande jobb) men ändå reser hon ner till sin mormor när den äldre damen hamnar på sjukhus. Det är bara tillfälligt, intalar hon sig, men mer och mer uppdagas som gör att Rebecka blir kvar längre än hon tänkt sig.

Jag tycker om Frida Skybäcks sätt att skriva. Att hon lyckas hålla feelgoodgenren och -känslan samtidigt som hon inte räds för att ta upp svåra teman och mörka känslor. Allt behöver inte alltid sluta precis så lycklig man hoppas på för att det ska vara lika mycket feelgood, och Skybäck är en mästare på det.

Persongalleriet är lagom stort, och i och med att det är samma familj som är i fokus under olika tider, håller sig de viktiga karaktärerna färska i minnet genom hela boken. Jag tycker om hur allt knyts ihop, hur nutid och dåtid får sina svar och vävs samman. Mina favoriter är helt klart Anna och Rebecka. De är lika fast ändå olika. Rebecka mer ärrad av sin uppväxt och Anna mer stark i sin roll i historien men ändå ärrad av sina vuxenår.

Det är fint, det är sorgligt, det är roligt, det är vackert och det är tänkvärt. Hur mycket gör vi egentligen för att vara andra till lags, och inte oss själva?

Boken är, som skrivet, en riktig bladvändare och har ett lättläst språk med fantastiskt driv och flyt genom hela berättelsen.
Välskriven bok om Sverige under andra världskriget och om vad som händer om man glömmer bort sig själv och sina egna behov.