Familjen Morelli

Bok av Per Schlingmann och Karl Ljung
Denna feelgoodroman är om Stella Morelli och hennes dröm om att starta en egen restaurang. Stella har sina rötter i Toscana. Här finns familjen, kärleken, vinet, råvarorna och livet. Vardagen finns i Stockholm. En dag dyker möjligheten upp att öppna en egen restaurang. Vägen dit visar sig snart vara betydligt mer komplicerad än vad hon trodde. Istället för kvalitativ mat och respekt för hantverk handlar det om bekräftelse och prestige.
Familjen Morelli är en smakupplevelse utöver det vanliga. Här kan du genom bokens blad känna smaker och dofter från de finaste råvaror hämtade ur de Toscanska jordarna, producerade med kärlek och smekta av solen. Storyn om Stella Morelli och hennes bror Mario tar med dig på en berg och dalbana i relationer, drömmar och familjehemligheter. Allt kryddat med mat, vin och kärlek. Författarna tar dig förutom den kulinariska resan i boken även med på en resa mellan Stockholms innekrogliv, Toscanas vingårdar, Norrlands skogar och New Yorks hektiska puls. En bok om att följa sina drömmar och tro på sig själv! Benissimo!
Det här är en gastronomisk feelgoodroman om drömmar, hårt arbete, kärlek och komplicerade familjerelationer kompletterat med smaker, dofter och matupplevelser. Gissa om man blir hungrig av att läsa om all god mat. Det finns faktiskt flera goda recept längst bak i boken.
Jag gillar boken även om det ibland blir för detaljerat för min smak om mat, vin och ostar
Familjen Morelli beskrivs bäste med en gastronomisk feelgoodroman. Intressant till en början att läsa många och långa beskrivningar hur mat och dryck kan upplevas och smaka, men lite enahanda i längden då allt smakar fantastiskt gott och mycket. Själva berättelsen om de två syskonen Morelli, som går i sin familjs fotspår och jobbar med mat på lite olika sätt, är tyvärr ytlig och går aldrig på djupet. Men det skildrar verkligen hur det ytliga jetsetlivet är sett utifrån, inte inifrån karaktärerna.
Men det är lite annorlunda underhållning och nöje för stunden.
Familjen Morelli är en gastronomisk feelgoodroman full av smaker, dofter och magiska matupplevelser.
Efter en lång tids frånvaro återvänder Stella Morelli till sitt älskade Toscana. Där möter hon kärleken, familjen, råvarorna, vinet och döden.
Tillbaka i Stockholm återgår livet till vardagen. Ända tills hon plötsligt får hon den chans hon drömt om. Att öppna en egen restaurang. Men vägen dit blir svårare än hon kunnat föreställa sig. Kampen för hantverk, tradition och ursprung ställs mot innefolkets behov av yta, likes och bekräftelse. För att lyckas behöver hon hjälp av sin bror som är en stjärnkock i New York. Men kommer han ställa upp? Och vågar hon låta kärleken till maten segra?

Jag var lite osäker när jag började läsa boken. Om detta var en bok för mig. Efter några kapitel var jag fast i dess handling och att få följa Stellas och Marios resa att öppna Miss Stella i Stockholm.

Det är stort fokus vid mat och vin och smaken av båda, mer än att gå in på djupet i relationerna mellan personerna i boken. För det finns massa spännande trådar jag hade velat veta mer om: Stella och hennes mammas relation, vingården i Toscana - vad händer och sker med den?

Det är tur att det finns recept på en del av rätterna i boken längst bak, för man blir både lite hungrig och inspirerad till att prova sig fram i köket själv.
En gastronomisk berättelse full av mat, dofter och smaker. Jag blir hungrig när jag läser, det vattnas i gommen och tungans smakpaletter slår frivolter. Jag vill äta pasta, dricka vin och utropa "Salute"

Berättelsen ger mig en inblick i restaurangvärlden och vad som händer i och omkring köket. Den bjuder även på en resa till Italien och New York. Jag lär mig om ost, vin och andra råvaror och hur de samspelar med varandra. Det är en berättelse om relationer och hur vi i olika relationer samspelar. Det handlar om att våga följa sina drömmar, att finna harmoni i både smaker och i livet. En bok för matälskaren.
En bok jag har varit nyfiken på ett tag är ”Familjen Morelli” av Per Schlingmann och Karl Ljung och när den fanns på biblioteket så passade jag på att låna den.

Familjen Morelli är en varm och mysig feelgood som får mig att både vilja åka till Italien och att prova alla rätter som lagas i boken. Här blandas Stockholms krogvärld med smaker av Italien.

Boken är otroligt lättsam och lätt att tycka om. En sådan där bok som man bara instinktivt gillar och när den var klar la jag den ifrån mig med ett leende på läpparna. Jag gillade karaktärerna och hur berättelsen byggdes upp och knöts ihop på slutet. Underbara beskrivningar av miljöer och maträtter! Gillart!!
Helt okej. Men jag tycker mig ha läst berättelsen förr.