Terapeuten som inte visste vad han gjorde

Bok av Max Schüllerqvist
Johan gillar att ta det lugnt. Väldigt lugnt faktiskt, och det har börjat få riktiga konsekvenser för hans ekonomi. När han får en chans att tjäna riktigt bra med pengar så är det svårt att säga nej. Han har ju taxen Winston att ta hand om. Men det kräver att han måste lämna både lag och moral bakom sig... kan han verkligen det?.
Jag har skrattat mycket och ibland velat sitta bakom en skämskudde under den här bokens resa, Johan försätter sig i sådana bisarra situationer ibland att jag förundras över hans förmåga att ta sig ur dom.
Det är många roliga och excentriska karaktärer i boken och dom är alla lätta att hålla reda på eftersom dom alla står ut på sitt alldeles egna sätt!
Även om boken är väldigt rolig, mycket tack vare dom rappa replikerna, så har den ett underliggande allvar och djup.
Tog ett tag innan jag kom in i denna stundvis roliga, knäppa, och lite sorgliga bok. Men sen ville jag läsa vidare 😊. Var ju tvungen att se hur det gick för den outbildade terapeuten och hans klienter😆. Han höll huvet kall många gånger måste jag säga 🤣. Tycker absolut detta är en läsvärd bok och jag hoppas den andra boken jag har av Max här hemma är i samma klass 🤗. Läs läs!!!
Har inte läst ut boken men älskar den! Sättet den är skriven på, karaktärerna, handlingen... Rekommenderar starkt!
34-åriga Johan lever tillsammans med sin hund Winston i sina föräldrars lägenhet, då de bor utomlands. Han arbetar som matbud och älskar aik. En dag börjar hans telefon ringa och personer fråga om de kommit till terapeuten Frank. Ganska snabbt inser Johan att han kan tjäna en hel del pengar på att inreda bostaden som terpairum och själv agera terapeut. Kort därefter är Johan igång med sin verksamhet och trasslar in sig ordentligt.

Den här boken är helt fantastiskt, fick mig att skratta förra gånger och är skriven med ett underbart språk. Läs den!
"Terapeuten som inte visste vad han gjorde" av Max Schullerqvist, handlar om Johan som en gång ville bli polis men ett agerande i 20-årsåldern satte stopp för de planerna. Istället som blev han cyklande matbud. Inget särskilt bra sånt eftersom han ofta är sen till jobbet och har inget emot att dela kundernas mat med sin gamla tax Winston. Egentligen är det inte Johans tax, utan föräldrarnas. Det är också föräldrarnas lägenhet som han bor i på Reimersholme i Stockholm. Själva är de utomlands för det mesta, lyckligt ovetande om Johans brant sluttande yrkesliv. Snart börjar räkningar och kravbrev dimpa ner i brevlådan.
När det en dag ringer på Johans mobil och någon vill boka en tid för samtal undrar han vad som hänt. Det ringer fler personer och Johan förstår att det skett ett misstag någonstans. Men när han inser att en terapeut kan tjäna 1000kr/möte bestämmer han sig för att börja boka in kunder och på så sätt kunna betala räkningarna utan att föräldrarna behöver få veta något.
Utan någon som helst utbildning och med ganska okonventionella metoder tar han sig an sina klienter efter bästa förmåga. De borde snabbt inse att han inte är någon utbildad terapeut men trots det går det oväntat bra. Klienterna kommer gärna tillbaka, men den han hjälper allra bäst under processen är troligen sig själv.
Stämningen är munter i denna komiska feelgoodroman. Den påminner om Fredrik Backmans sätt att använda språket, humorn och bifigurerna som gör handlingen mer levande. Särskilt systern Leona, taxen Winston och klienten Ines som bara 29 år gammal drabbas av hjärnblödning. Men det finns också en underton av ensamhet, misstro på sig själv samt drömmar om en annan framtid! Klart läsvärd.
Johan 34 år bor i sina föräldrars lägenhet med taxen Winston då föräldrarna flyttat utomlands. Hans liv är tämligen ostrukturerat, han är singel och har för tillfället inget jobb. Johan får ett antal felringningningar till sin telefon och de som ringer önskar boka tid till terapeuten Frank, till en början blir Johan mest irriterad men ser efter ett tag en chans till att tjäna pengar. Johan bokar in klienter och tar emot dem i sitt hem och nu börjar livet som terapeut.

Det här är en annorlunda feelgood - inte den typiska med kärlek och drama även om det finns kärlek i denna bok också. Den här boken är fylld humor och jag skrattade högt för mig själv ett flertal gånger, den är lättsam och underhållande men har även en underton av allvar. Det här är intre riktigt min typ av böcker att läsa men det fanns många delar jag gillade - framförallt den klockrena humorn och hur Johan försökte lösa sina livsproblem. Jag är glad att jag läste eftersom jag fick många skratt.
Är väl inte politiskt rätt att kalla boken för grabbig men jag gör det ändå.

Johan är en slarver som inte lyckas sådär jättebra med någonting han tar sig för men han beskrivs ändå med värme och man kan inte läta bli att tycka om honom. Helt ärligt tycker jag att han var en riktigt bra terapeut på det stora hela.

Hans utveckling från slarver till lite mindre strulpelle var bra beskrivet. Och hjärtat blöder lite för honom när man får veta anledningen till att hans drömmar gick i kras

Winston in my heart ♥️
Jag har tidigare läst Det stora dejtingäventyret av Max Schüllerqvist och jag gillar sättet han skriver på. Han fångar en slags vänlighet i människan, som man verkligen hoppas att finns där på riktigt. Precis som Det stora dejtingäventyret, skiljer sig även den här boken från mängden. 

Dessutom tycker jag det är kul med killar som ger sig in i feelgood genren. Och han gör det bra. Boken har lite av de vanliga ingredienserna; kärlek, drama, ett litet problem som sedan klaras upp på ett eller annat sätt. Man kan känna förskräckelse, förundran och för det mesta glädje. Och man slutar läsa med en skön känsla och ett leende på läpparna. 
 
Huvudkaraktären skulle lätt kunna vara irriterande men är i sin vänlighet och slapphet väldigt lätt att tycka om. 

En mysig och varm feelgood roman. Precis som de ska vara!

Och PS. Jag bara älskar taxen Winston!!
Oj, vilken rolig bok! Jag skrattade rakt ut flera gånger och tankarna drogs mot de komiska filmerna Mrs. Doubtfire (där huvudpersonen klär ut sig och låtsas vara en barnskötare/städare i sin exfrus hus i hopp om att få bli tillsammans med henne igen) och Hollywood Gigolo (där huvudpersonen tar över en gigolos/eskorts kunder och låtsas vara han).

I Terapeuten som inte visste vad han gjorde är det i stället Johan som låtsas vara en terapeut efter att en befintlig terapeut skrivit fel telefonnummer i sin annons. Nämligen Johans telefonnummer. Johan behöver mer pengar och har förstått att terapeuter kan tjäna jättebra. Han möter en patient som har fobi mot sin svärmor. Så himla kul! Patienterna är underbara. Sedan är det en scen där Johan och en tjej han är intresserad av behöver låtsas sitta i rullstol för att få komma in på en sportmatch ... xD Underbart!

Trots alla roligheter innehöll boken en del djup. Till exempel var det stort fokus på våldtäkter och vikten av att män inte ska få göra otillåtna närmanden. Dessutom belyste boken att straffsystemet i Sverige är rätt milt i många fall.

Jag rekommenderar den här boken till alla som vill skratta lite, men samtidigt få läsa någonting minnesvärt som stannar kvar efter läsningen.
Terapeuten som inte visste vad han gjorde av Max Schüllerqvist.
Johan och hans tax Winston bor i Johans föräldrars lägenhet, ja taxen är också föräldrarnas men när de flyttade utomlands fick Johan ansvar över både lägenhet och hund. Johan närmar sig 40 med raska kliv och hans tillvaro är rätt ostrukturerad. Han hankar sig fram med olika jobb men han har ingen tydlig plan eller ambitionsnivå att ordna något stadigare.
Efter att flera mindre bra saker skett slag i slag (ja, han blir faktiskt slagen på jobbet), då beslutar sig Johan för att något måste ske.
Under en period har flera personer ringt Johan i tron att de ringt en terapeut. Denna möjlighet utnyttjar Johan och iklär sig rollen som Frank, terapeut. Hur ska Johan - som knappt har ordning på sig själv - kunna hjälpa andra?! 🧐
Läs och låt dig försvinna bort i klockren humor, skuld, skam och kärlek. Jag skakade av skratt flera gånger när jag läste och det kan jag inte minnas sist det hände 🤣 Fantastiskt pricksäker humor ”Här ska det till att skitas” är min nivå för skratt 😂
Ojoj, vad jag skrattade och kände för Johan, eller var det Frank?
En bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig, det blev sträckläsning.
Nu ser jag fram emot att läsa mer av Max Schüllerqvist. Terapeuten får högsta betyg från mig.
En annorlunda, smått både rolig och allvarlig feelgoodroman. En bok som fick mig att skratta flera gånger, men den fick mig också att fundera. Det är en bok som förutom humor även har ett djup.
Författaren har verkligen en egen stil och lyckas skapa intressanta karaktärer som man vill veta mer om. Gillar att man som läsare får följa dem i motgångar och medgångar, det gör dem mer verkliga och mänskliga.
Det är en bok som är lätt att läsa och har ett bra språk. En läsvärd bok som passar bra till semestern!
När en slump öppnar upp möjligheterna att kunna rädda ekonomin bestämmer sig Johan för att bryta både lagar och moral och en humoristisk berättelser tar sin början. En känslosam, rolig och ibland smått mörk historia som hela tiden får mig att vilja läsa lite till och lite till.
En grabbig twisted Bridget Jones med ett uns av härligt what the fuck mentalitet som visa sig ha ett samvete till slut"........
Det började med att det var lite pinsamt igenkännande. Dock från ungdomens glansår vill jag tillägga.