Terapeuten som inte visste vad han gjorde

Max Schüllerqvist

"Rolig, gripande & välskriven!" Jennies boklista

"Sticker ut och dröjer sig kvar" Agneta Norrgård

"Detta är en perfekt bok för härliga dagar i hängmattan. Av mig får den 4 av 5" Bokslukarfeministen

"En läsvärd bok som passar bra till semestern!" Lollos bokhörna

"Här blandas feelgood och humor med svärta och Max gör det så jäkla bra. Stilen är också fenomenal!" bokenanna

"Ger läsaren leende läppar, höjda ögonbryn, rynkad panna och tårar. En riktig feelgood som jag varmt rekommenderar. Betyg: 4+ av 5" fantastiska_böcker

Johan, 34, är en slacker som fastnat i singellivets dekadens. Livet med taxen Winston saknar någon djupare mening, och en allt mer pressad ekonomi oroar dessutom. Av en slump dyker en chans till stora pengar upp - men då måste han bryta mot både lagar och moral. Terapeuten som inte visste vad han gjorde är en skakig och underhållande resa, med höga insatser och en växande pott.

Max Schüllerqvists debutroman Det stora dejtingäventyret släpptes 2018, och blev i UNT beskriven som en fullträff i feelgood . Han jobbar som journalist på SVT, och har bland annat gjort tv-serien Gnällbänken.

Mindre

"Rolig, gripande & välskriven!" Jennies boklista "Sticker ut och dröjer sig kvar" Agneta Norrgård "Detta är en perfekt bok för härliga dagar i hängmattan. Av mig får den 4 av 5"... Mer

3 utgåvor
Välj utgåva
Terapeuten som inte visste vad han gjordeSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188867377
Terapeuten som inte visste vad han gjordeSvenska - E-bok
ISBN: 9789188867575
Terapeuten som inte visste vad han gjordeSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188867421
Betyg 5
Jag har tidigare läst Det stora dejtingäventyret av Max Schüllerqvist och jag gillar sättet han skriver på. Han fångar en slags vänlighet i människan, som man verkligen hoppas att finns där på riktigt. Precis som Det stora dejtingäventyret, skiljer sig även den här boken från mängden. 

Dessutom tycker jag det är kul med killar som ger sig in i feelgood genren. Och han gör det bra. Boken har lite av de vanliga ingredienserna; kärlek, drama, ett litet problem som sedan klaras upp på ett eller annat sätt. Man kan känna förskräckelse, förundran och för det mesta glädje. Och man slutar läsa med en skön känsla och ett leende på läpparna. 
 
Huvudkaraktären skulle lätt kunna vara irriterande men är i sin vänlighet och slapphet väldigt lätt att tycka om. 

En mysig och varm feelgood roman. Precis som de ska vara!

Och PS. Jag bara älskar taxen Winston!!
Oj, vilken rolig bok! Jag skrattade rakt ut flera gånger och tankarna drogs mot de komiska filmerna Mrs. Doubtfire (där huvudpersonen klär ut sig och låtsas vara en barnskötare/städare i sin exfrus hus i hopp om att få bli tillsammans med henne igen) och Hollywood Gigolo (där huvudpersonen tar över en gigolos/eskorts kunder och låtsas vara han).

I Terapeuten som inte visste vad han gjorde är det i stället Johan som låtsas vara en terapeut efter att en befintlig terapeut skrivit fel telefonnummer i sin annons. Nämligen Johans telefonnummer. Johan behöver mer pengar och har förstått att terapeuter kan tjäna jättebra. Han möter en patient som har fobi mot sin svärmor. Så himla kul! Patienterna är underbara. Sedan är det en scen där Johan och en tjej han är intresserad av behöver låtsas sitta i rullstol för att få komma in på en sportmatch ... xD Underbart!

Trots alla roligheter innehöll boken en del djup. Till exempel var det stort fokus på våldtäkter och vikten av att män inte ska få göra otillåtna närmanden. Dessutom belyste boken att straffsystemet i Sverige är rätt milt i många fall.

Jag rekommenderar den här boken till alla som vill skratta lite, men samtidigt få läsa någonting minnesvärt som stannar kvar efter läsningen.
Terapeuten som inte visste vad han gjorde av Max Schüllerqvist.
Johan och hans tax Winston bor i Johans föräldrars lägenhet, ja taxen är också föräldrarnas men när de flyttade utomlands fick Johan ansvar över både lägenhet och hund. Johan närmar sig 40 med raska kliv och hans tillvaro är rätt ostrukturerad. Han hankar sig fram med olika jobb men han har ingen tydlig plan eller ambitionsnivå att ordna något stadigare.
Efter att flera mindre bra saker skett slag i slag (ja, han blir faktiskt slagen på jobbet), då beslutar sig Johan för att något måste ske.
Under en period har flera personer ringt Johan i tron att de ringt en terapeut. Denna möjlighet utnyttjar Johan och iklär sig rollen som Frank, terapeut. Hur ska Johan - som knappt har ordning på sig själv - kunna hjälpa andra?! 🧐
Läs och låt dig försvinna bort i klockren humor, skuld, skam och kärlek. Jag skakade av skratt flera gånger när jag läste och det kan jag inte minnas sist det hände 🤣 Fantastiskt pricksäker humor ”Här ska det till att skitas” är min nivå för skratt 😂
Ojoj, vad jag skrattade och kände för Johan, eller var det Frank?
En bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig, det blev sträckläsning.
Nu ser jag fram emot att läsa mer av Max Schüllerqvist. Terapeuten får högsta betyg från mig.
En annorlunda, smått både rolig och allvarlig feelgoodroman. En bok som fick mig att skratta flera gånger, men den fick mig också att fundera. Det är en bok som förutom humor även har ett djup.
Författaren har verkligen en egen stil och lyckas skapa intressanta karaktärer som man vill veta mer om. Gillar att man som läsare får följa dem i motgångar och medgångar, det gör dem mer verkliga och mänskliga.
Det är en bok som är lätt att läsa och har ett bra språk. En läsvärd bok som passar bra till semestern!
När en slump öppnar upp möjligheterna att kunna rädda ekonomin bestämmer sig Johan för att bryta både lagar och moral och en humoristisk berättelser tar sin början. En känslosam, rolig och ibland smått mörk historia som hela tiden får mig att vilja läsa lite till och lite till.
En grabbig twisted Bridget Jones med ett uns av härligt what the fuck mentalitet som visa sig ha ett samvete till slut"........
Det började med att det var lite pinsamt igenkännande. Dock från ungdomens glansår vill jag tillägga.