Under misteln

Bok av Anna Alemo och Inger Lernevall
"Den växlar friskt mellan romatik och socialrealism, mellan barn och vuxna, mellan förtvivlad ensamhet, längtan efter traditioner och en gemenskap som ibland är trygg, ibland kvävande och ibland livsfarlig. Summan blir större än delarna; det här är en berättelse om Sverige," skriver Lotta Olsson i DN. och Julen är en magisk tid, omgiven av hopp och förväntningar. Ibland slår önskningarna in - ibland går de i kras. Den här antologin innehåller både roliga, tokiga, sorgliga, spännande och vackra noveller, en samling praliner där alla kan finna en favorit. Du får ta del av olika sorters julfirande - från sagolika barndomsjular till tragiskt misslyckade julgransplundringar. Du får möta olika typer av människor - från paret som gläds åt Ikeas julbord, de bittra fienderna som hamnar under misteln på jobbets julfest, till barnen som förtrollas av gammelfasters vackra juldekorationer. 24 noveller att njuta av mitt i julstöket, en om dagen, som en liten adventskalender.
"Under misteln" är en novellantologi som getts ut av Ordberoende förlag. Antologin innehåller 24 st noveller, varav en är skriven av mig. Dock kommer jag att bortse från den när jag skriver det här omdömet. Jag anser att det är upp till andra att bedöma min novell.

Det är varierande kvalitet på de olika novellerna. Vissa fångade mitt intresse mer än andra. De som jag tyckte utmärkte sig och som fångade mitt intresse mer än de andra berättelserna var Malena Kirs "Decembermiddagen", Helena Grundströms "Andra advent", Jeanette Neimis "Julstökigt" och Elisabeth Östlings "Mistelskugga". Dessa noveller tyckte jag höjde läsupplevelsen.

Med sina 24 st noveller kan "Under misteln" fungera som en slags adventskalender - en novell varje dag fram till julafton.