Stayin' Alive

Bok av Torbjörn Löwendahl
Före katastrofen var verkligheten en social cirkus, en ständig förnedring i konsumtionshetsens namn. Hade jag haft en pistol skulle jag satt den mot tinningen. Nu slåss jag istället mot smittade och plundrare medan domedagsklockan slår tolv. Ett liv värt att kämpa för. Bara att få uppleva gryningen är en gåva. Mina nya vänner tror att jag är värd deras respekt. Ibland håller jag med dem. Stayin" Alive är första delen i en trilogi om att hitta sin plats i ett samhälle som faller samman. Del två kommer 2020.
2 utgåvor
Välj utgåva
Stayin' AliveSvenska - Inbunden
ISBN: 9789198546903
Stayin' aliveSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789198546910
En svensk walking dead som är en lättläst och bra skriven bok. Jag gillar hur författaren skildrar huvudpersonen som långt ifrån är en typisk ledare och hjälte.
Jag tycker om att berättelsen hela tiden håller sig till huvudhistorien och inte svävar ut i sidospår. Boken är alldeles för kort och jag hade gärna sett att den var längre. Vad jag förstått är detta första delen av en triologi och jag ser framemot att snart läsa mer om Jonathan.
Den här dystopiska berättelsen gjorde mig bokmattad *. Jag är svag för böcker i den här genren, och när jag fick hem den igår försökte jag stålsätta mig för att inte slänga mig över den. Det gick sisådär, vid 2-tiden på natten kunde jag inte längre hålla mig. Jag befinner mig snart i ett apokalyptiskt Linköping tillsammans med, bokens huvudperson, Jonah. En person som till en början väcker antipati hos mig, och jag känner mig flera gånger provocerad av hans sexistiska syn på kvinnor. Den känslan följer mig en bra bit in i boken för att så småningom låta en mer sympatisk bild växa fram. Jag uppskattar Jonahs svarta humor som är ständigt närvarande i berättelsen. Vidare är boken full av intressanta och färgstarka karaktärer, inte minst kvinnorna, och inte att förglömma, Jonahs flummiga svåger Robert som är svår att inte tycka om. Boken blir aldrig trist och det händer hela tiden saker som driver berättelsen framåt. Ett smart grepp från författarens sida, är att han i berättelsen väver in citat, som tydliggör Jonahs sinnelag i stunden och hans tankar. Festligt är också att både bokens titel och kapitel är namngivna med låttitlar. I slutet av boken har författaren listat låttitlarna och han hänvisar till låtlistan på sin Spotify.
När jag lägger ihop boken känner jag att jag troligen har drabbats av bokbaksmälla, men tröstar mig med tanken på att en återställare/uppföljare är att vänta under året. Tack och lov!! Stayin' Alive får ☕☕☕☕➕ en riktigt stor påtår, fylld till brädden. *bokmattad; när man varit uppe hela natten för att läsa och därför inte kan fungera som vanligt dagen därpå.