Bara På Besök

The Switch
Bok av Beth O'Leary
Eileen är trött på att vara 79 år. Leena är trött på sitt liv som trettioåring. Kanske är det dags för dem att byta plats. Överpresterande Leena Cotton blir beordrad att ta två månader tjänstledigt efter att ha brutit samman under en stor presentation på jobbet. Sorgen hon bär på hinner i kapp henne, och hon flyr hem till mormor Eileen i Yorkshire för att vila upp sig. Eileen ska snart fylla åttio och har just blivit lämnad av sin man. Hon längtar efter en ny chans till kärlek, men den pyttelilla byn erbjuder inte många passande herrar. Leena föreslår en lösning: de byter liv under två månader. Eileen kan bo i London och leta efter kärleken. Under tiden kan Leena ta hand om Eileens förpliktelser i lantliga Yorkshire. Men de blir snart varse att det inte är så enkelt som de trott att vara på besök i varandras liv ... Leena inser att ett långdistansförhållande inte är så romantiskt som hon trodde, och sedan är det Jackson, den där irriterande perfekta läraren med de blå ögonen, som hela tiden dyker upp och försöker överglänsa henne när hon ska imponera på byborna i majfestivalkommittén. Eileen är omåttligt populär bland såväl sina nya grannar som Londons äldre singelmän. Men kanske fanns hennes själsfrände närmare hem än hon trodde? Bara på besök är en varm, charmig feelgoodroman, men med ett mörkt stråk, i samma stil som O Learys succédebut Sambo på försök.
Det är en mycket rolig, annorlunda idé som denna bok bygger på. Den 79-åriga mormorn, Eileen, och den 30-åriga barnbarnet, Leena, byter plats under två månader. Leena behöver en lugn och ro efter att ha bränt ut sig och Eileen behöver mer stimulans och framförallt ett större urval av män i lämplig ålder, än vad den lilla byn kan ge.Sagt och gjort. Leena upptäcker att det finns betydligt mer närhet, värme och intressant människor i den lilla byn och Eileen får chansen att verkligen leva upp och göra andra saker än hon är van vid. Dessutom hinner hon hjälpa en el del människor i London med sitt annorlunda synsätt.
En rolig, charmig feelgood, som var underhållande men jag kom aldrig karaktärerna riktigt in på livet. Framförallt inte alla runtomkring de två huvudpersonerna, som är så viktiga för att historien ska kännas trovärdig.
Efter att ha påbörjat några böcker som var så sega att jag aldrig fastnade, så gav jag mig i kast med Bara på besök. Jag läste författarens debutroman Sambo på försök när den kom och tyckte den var väldigt charmig och mysig och Bara på besök är minst lika charmig. Det är en bok som passar perfekt att läsa när man vill ha något lättsmält men utan att det blir för sliskigt och sött. Författaren är bra på att måla upp mysiga miljöer och med karaktärer som man önskar att man hade i sin egen umgängeskrets. Jag gillar att unga som gamla hittar gemenskap med varandra trots stora ålderskillnader. Så borde det vara överallt! Det är en varm och mysig roman som är underbar att sjunka ner med vid brasan när vinden viner utanför! Rekommenderas varmt till alla som vill ha en stunds mysig läsning framför sig!
Ni vet när man läser en bok tänker Aaawwee så var den här. Den är inte utan allvar den hanterar både sorg, depression,otrohet.

Jag känner att jag skulle vilja vara med i gänget i London men även åka till byn och träffa alla där.

Jag gillar att den äldre generationen fått sån stor plats. Jag jobbar inom äldreomsorgen och även om jag träffar personerna när de är sjuka och inte har samma ork som det här gänget så har jag genom åren träffat många både fina, roliga och spännande människor. Och jag tror att alla skulle må bra av att lyfta blicken och ha mer kontakt med den äldre generationen ( corona anpassat såklart) för det finns så mkt av både vishet och knasighet som vi inte tar del av för att vi stänger in äldre I ett fack med titeln gammal, tråkig och gnällig. Dom är individer precis som alla vi andra som är under 70 😊

Ja ni märker äldre och deras livskvalitet är något jag verkligen brinner för. Tyvärr försvinner alldeles för mkt av den livskvalitet man förtjänar när man blir skröplig och inte klarar allt själv längre och det är en stor brist i vårt samhälle att vi inte får(har) tid att se Individen och ge av vår tid på det sätt som den mår bäst av.

Nåja tillbaka till boken läs den helt enkelt tror inte du kommer ångra dig.
The Switch, eller Bara på besök som den heter på svenska, är en riktigt mysig feelgood som utspelar sig i England. Leena behöver en paus från sitt hektiska Londonliv och åker hem till sin mormor Eileen som bor i en by på landet. Mormodern är också i behov av miljöombyte och tar chansen att åka till London där hon flyttar in i lägenheten som Leena delar med några vänner. Lite förvecklingar, lite svärta och lite romantik - helt perfekt läsning/lyssning i höstrusket!