Operation Fosterland

Furet/værbitt
Bok av Anne Holt
Den andra boken i serien om Selma. Selma vaknar upp i en brinnande stuga på fjället, utan att minnas hur hon har hamnat där. Hon tar sig ut ur stugan och ser den brinna ner. Det blir allt kallare, ingen bebyggelse eller människor finns i närheten och Selma måste kämpa sig fram för att ta sig till civilisationen. Långsamt återvänder minnesbilder av det som hänt.
Selma Falck vaknar upp i en brinnande stuga på kalfjället. Hon är svårt misshandlad och vet inte var hon är eller vad som har hänt. Hon lyckas ta sig ut ur stugan och hittar en stenkoja där hon kan ta skydd mot snöfallet. Men ensam som hon är har hon minimala chanser att överleva. Samtidigt pågår ett politiskt spel som kan få förödande konsekvenser och Selma är den som kan stoppa händelseförloppet..
Det är en mycket tät och välskriven deckare med stark inledning som gör att man fastnar direkt. Samhällsaktuella ämnen som näthat, nättroll och cyberattacker tas upp. Slutet är rafflande.
Detta är Anne Holts andra bok i serien om f.d. advokaten Selma Falck, som på grund av spelmissbruk förlorat sitt arbete.
Hon vaknar i denna boks inledning upp naken o skadad i en brinnande stuga. Hon minns ingenting till att börja med om vad som hänt. Hon lyckas ta sig ut, finner att hon är på kalfjället. Minnet återkommer mer och mer, hon inser att kanske hela nationens säkerhet är beroende av att hon kan ta sig tillbaka till civilisationen. Vi får i återblickar veta vad som föregått händelsen på fjället. Vi får veta vad o vilka som hotar landet och även högervindar finns . En bok som man läser så snabbt man kan , man måste få veta hur det slutar.
Anne Holt är alltid Anne Holt. Här återser vi Selma Falck. Vid bokens start finner vi henne mitt i ett eldinferno. Hon kömpar för ditt liv uppe i fjällen och sakta konmer minnet tillbaka kring den senaste tidens händelser. Vad som har hänt får vi genom bokens gång reda på genom tillbakablickar.

Selmas svärson dör på bröllopet av en nötallergi vilket innebör katastrofala recensioner för den ansvarige kocken. För att renrvå sitt namn ber han Selma om hjälp. Selma tar sig ann fallet och börjar snart komma något mystiskt på spåren.

Parallelt följer vi den norska politiken och dess intriger. Högervindarna drar fram över landet och samhället står inför svåra val.

Selma Falck är en äkta karaktär med fler brister än fördelar. Hon är inte en särskilt kärleksfull mamma och hon är spelmissbrukare. Men det finns en rakhet och en råhet i henne som jag gillar.

Man är alltid lite klokare och mer kunnig efter att ha läst en bok av Holt. Detta är inget undantag.
Anne Holts senaste deckare heter ”Operation Fosterland”. Det är den andra boken i serien om Selma Falck. Boken börjar med att Selma vaknar upp och inser att hon är naken och befinner sig i en brinnande fjällstuga. Hon lyckas ta sig ut innan huset rasar samman men hon minns inte hur hon kom dit eller varför hon är där. I en stenhydda finner hon skydd för höstkylan och långsamt kommer minnet tillbaka. Hon inser att hon har bråttom tillbaks till Oslo för att förhindra fler mord. Men hur ska hon klara det? Hon är svårt misshandlad, brännskadad och naken! Bit för bit får man som läsare följa upptakten till varför Selma är i fjällen. Det startar med att hennes blivande svärson dör av en anafylaktisk chock då han får i sig en nöt, på självaste bröllopsmiddagen. Selma anlitas av restaurangägaren som hävdar att det inte fanns någon nöt i maten eller i köket. Samtidigt pågår ett hemligt politiskt spel där bl.a justitieministern är inblandad. Det finns ett hemligt råd som lever kvar sedan världskrigets slut där flera höga chefer på viktiga poster deltar. Det handlar även om ett växande näthat med oroväckande konsekvenser.
Boken innehåller många olika delar som alla är viktiga för handlingen och det märks att författaren är väl insatt i både politiska och polisiära frågor. En av berättarrösterna som berör mig mycket tillhör justitieministerns tonårsdotter Mina. Vi får följa hennes tankar kring föräldrarnas allt intensivare bråk, äktenskapets sönderfall, samtalen med föräldrarna. Det som händer i hennes vardagliga verklighet och på nätet är både känsligt tänkta och levande formulerade. Hennes känslor och rädslor känns väldigt aktuella idag. Sammantaget är det en spännande deckare med inslag av både historia, mord och kärlek. Men även trasiga familjerelationer som behöver tid att läka.
Full pott!⁣

Förra veckan när regnet öste ner en dag ägnade jag mig åt att rensa och röja hemma. Jag hade ett mycket gott sällskap i lurarna av Selma Falck i den nya boken Operation fosterland som är en uppföljare till En grav för två.⁣

Jag tillhör dem som läst det mesta av Anne Holt under årens lopp. Hon har en fantastisk förmåga att skapa starka kvinnliga karaktärer som stannar kvar i minnet länge. Frågan är om inte hennes senaste skapelse, advokaten Selma Falck, är än mer komplex och mångfacetterad än polisen Hanne Wilhelmsen och psykologen Inger Johanne Vik! Selma har uppenbara svårigheter att relatera på ett djupare plan med andra människor, som t ex hennes två vuxna barn. Samtidigt värnar hon på ett varmt empatiskt sätt om en hemlös uteliggare. Hon har definitivt självdestruktiva beteendemönster samtidigt som hon har en intellektuell skärpa och löser svåra fall.⁣

Den uppföljande boken om Selma är minst lika bra som den första boken. Den är rappt skriven. Det är ett bra tempo och ibland oväntade vändningar. Precis som det ska vara när det är riktigt, riktigt bra!⁣

Jag ser fram emot flera, många flera, böcker i denna serie!⁣
Andra boken om privatspanaren Selma. Här vaknar Selma upp, naken, i en brinnande fjällstuga någonstans i Norge. Svårt skadade och med insikten att någon försökt döda henne är hennes enda instinkt att överleva och ta sig till bebyggelse så hon kan få hjälp. Anne Holt bjuder på ännu en välskriven och spännande bok, där Selmas uppdrag i att hitta hur hennes svärson blev mördad får en koppling till rikets säkerhet och vilka som egentligen styr landet. Vansinnigt spännande och en bok man utan problem sträckläser.
Faller inte min smak för tung läst är inget annat än svår att fatta innehållet man blir väldigt trött av att jag läsa inget spännande kämpade i genom den