Dockfabriken

Bok av Åsa Schwarz och Lena Karlin
Den framstående forskaren Heinrich Becker och hans banbrytande uppfinning, roboten Adam, kidnappas. Säkerhetspolisen Alex Lindhage utreder fallet. Vid ett förhör med forskarkollegan Clara inser han att hennes relation till Heinrich är starkt präglad av konkurrens, och han misstänker att hon döljer något.Med hjälp av Heinrichs fru Nora försöker Alex förstå vilka som kan ligga bakom kidnappningen, men antalet misstänkta stiger för varje dag. Vad arbetade Heinrich egentligen med? När Alex lägger samman bitarna framträder en bild av den framgångsrike forskaren som är mer chockerande än han någonsin kunnat ana. Dockfabriken är en fängslande kriminalroman som också utforskar moraliska frågor kring robotar och mänsklighet. Uppslukande deckarläsning för alla som gillade serien Äkta människor. Lena Karlin har översatt ett hundratal böcker, bland annat Dan Brown och Ken Follett. Åsa Schwarz har flera skönlitterära verk bakom sig. Hon förekommer ofta som expert i media inom säkerhet och artificiell intelligens. 2017 blev hon utsedd till Sveriges säkerhetsprofil. En otäckt trovärdig thriller om vad som faktiskt skulle kunna hända, rätt snart." DN
4 utgåvor
Välj utgåva
DockfabrikenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113102054
DockfabrikenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789113102238
DockfabrikenSvenska - Pocket
ISBN: 9789113102047
DockfabrikenSvenska - E-bok
ISBN: 9789113102221
Roboten Adam och hans skapare Heinrich Becker kidnappas. Vi får följa forskarkollegan och rivalen Clara, Alex från Säpo och Beckers fru Nora i jakt på vad som hänt med Heinrich och Adam. en intressant historia när man får bra med kunskap om artificiell intelligens. Den har sina bra delar men tyvärr går det här med AI lite över huvudet på mig i slutet, jag hänger inte med bland alla cloud och lagrade servrar, vem som är fiende och vem som är vän. Det kanske är meningen men jag tappar tyvärr bort mig lite.
Dockfabriken av Lena Karlin och Åsa Schwarz är en bok som känns som science fiction men det läskiga är att i verkligheten så ligger nog det man kan läsa om i boken inte så långt in i framtiden som man tror. Den här boken var riktigt spännande och skrämmande. Jag kunde knappt sluta lyssna. Boken var både oförutsägbar och överraskande. Den här boken skulle göra sig bra som film. Tanken på att det snart kommer finnas robotar ibland oss som är så mänskliga att man inte inser att de är robotar ger mig kalla kårar. Snart är vi där... 😱
Dockfabriken av Lena Karlin och Åsa Schwarz

En helt ny spänningsserie av författarparet Karlin och Schwarz, där läsaren dras in i en värld som för de flesta är okänd. Här är det forskning och artificiell intelligens (AI) som gäller.

På KTH i Stockholm arbetar några forskare med robotutveckling och en av de mest kunniga är Heinrich Becker som också uppfunnit en mänsklig robot, Adam.

När Heinrich Becker och roboten Adam blir kidnappade hamnar fallet hos säkerhetspolisen Alex Lindhage. Med hjälp av Heinrich Beckers kollega, Clara och hans fru Nora försöker Alex ta reda på vem och varför någon kidnappat Becker. Fallet dras till misstänkta över hela världen men pusselbitarna blir istället fler och fler ju längre tiden går. Spänningen stegras hela tiden och storyn är helt oförutsägbart in i det sista.

Jag tyckte romanen var otroligt spännande, mycket för att den hade en annorlunda handling som tog upp artificiell intelligens med allt vad det innebär i en dators värld. Åsa Schwarz känner jag till innan och hennes böcker har alla varit mycket bra, däremot är Lena Karlin ett nytt ansikte för mig. Ser mycket fram emot nästa del i denna serie eftersom jag själv är intresserad av AI och hur det fungerar.
Denna bok fick mig att bli mer intresserad av AI och inse vilka för- och nackdelar det kan finnas med utvecklingen av just detta. Boken blir mer spännande allt eftersom och det kommer nya twists längs historiens gång, vilket jag gillar.
Språket är lättsamt och det gör att även den som inte kan något om AI förstår vad det hela handlar om.
En bra, spännande bok anser jag.
Ojjj vilken spännande bok! En filmisk skicklig dramaturgi som trollband mig redan från första sidan! Gillade upplägget med kortare kapitel, då är det lättare att ta sig lästid lite nu och då..

Ett annat plus var språket! Det flyter på -som ett rinnande vatten och i kombination med spänningen som byggs upp har ni här en fullpoängare!

Robotforskaren Heinrich Becker från KTH och hans robot Adam kidnappas. Säkerhetspolisen utreder fallet eftersom det finns internationella kopplingar. En liten dos konspirationsteorier, en dos Artificiell Intelligens , en rejäl dos spänning & en rejäl tvist avslutningsvis så har ni denna bladvändare! Jag blir inte förvånad om den blir film -ser redan säkerhetspolisen Alex spelas av Alexander Karim!