Hajbarnet

Bok av Barbro Lindgren
Det här är sagan om en hajmamma och ett litet hajbarn. De bor i ett hav långt borta. Det är inget stort hav. Om man står på ena sidan så kan man se över till den andra. Om man inte är liten som en skogsmus, för de ser knappt över en vattenpöl, så små ögon har de! Hajbarnet handlar om ett nyfiket hajbarn och en orolig hajmamma. Hajbarnet tycker att allt är roligt, han vill leka, uppleva och komma bort Men hur ska han upptäcka världen utan att mamma haj blir orolig? Med färgstarka och humoristiska bilder och genial text har Barbro Lindgren och Charlotte Ramel skapat en bok om nyfikenhet, rädsla och mod. En bok om att vilja tänja på gränserna. Men också om att våga släppa taget, för hur ska man annars kunna bli stor?
Bilderbok om ett litet hajbarn som bor tillsammans med sin hajmamma i ett hav långt borta. Hajmamman är orolig för att hajbarnet ska komma bort och vill därför alltid att de ska simma nära varandra. Det lilla hajbarnet är dock väldigt intresserad av de andra små fiskarna och en dag när hajmamman tittar åt ett annat håll, passar hajbarnet på att smita.

Men när hajbarnet frågar en fisk om de ska leka, så simmar den iväg. Nästa lilla fisk gör på samma sätt. Varenda en simmar fort iväg från hajen, nästan som om de trodde att hajar är farliga!

Men det slutar som tur var väl då en plattfisk vågar leka med hajbarnet. Och när en fisk väl vågar, då vill plötsligt alla vara med.

Barbro Lindgren är ju alltid en favorit och även den här gången lyckas hon förmedla känslor på ett sätt så att små barn kan känna igen sig. Det är en fin historia som passar för att prata med barn om hur det är att känna sig utanför och att inte få vara med och leka. Och om vikten av att inte döma efter fördomar, utan ge alla en chans!