Snöstorm och kanelhjärtan

Bok av Pernilla Gesén och Camilla Lagerqvist m.fl.
Fyra noveller om ungdomar i ett litet samhälle dagarna runt jul. Förr eller senare hamnar alla på kaféet där det serveras kanelhjärtan. Ute snöar det. I första novellen lär vi känna Appi som ger sig av till butiken för att hämta ut en klänning hon beställt och som får oväntad hjälp när hon är vilse i snön.
En julbok för ungdomar. Boken består av fyra noveller skrivna av fyra olika författare, men med samma grundstory, samma plats och samma dygn kring vilket deras respektive berättelser kretsar. Det märks tydligt att det här är en svensk version av amerikanska "Let it snow!" (samma upplägg), men det är tyvärr inte lika välgjort. Inte samma klass på författarna (överlag) och inte lika synkat. Det finns logiska luckor och glapp som jag tyvärr hakar upp mig på.

Vad jag ändå gillar är snön och stämningen när de alla är isolerade i det lilla samhället för att en lastbil vält och lagt sig tvärs över vägen. Folk kommer ut, kommer dit de ska eller blir fast på fel plats, träffar nya människor och når nya insikter om sig själv och andra. Jag gillar det här när olika historier hakar i varandra, men utan att man gör någon poäng av det. Den första novellen är den mest välskrivna, men sedan går det utför. En av dem är mer en fantasynovell och jag må älska fantasy, men det passar inte in i det här sällskapet.