Sankta Psyko

Asylum
Bok av Johan Theorin
På förskolan Gläntan som ligger på Västkusten vistas barn vars föräldrar är intagna på Sankta Patricia eller Sankta Psyko som man säger i folkmun. Där vistas våldsbrottslingar med psykiska störningar. Jan Hauger som är förskolepedagog får ett annorlunda jobb där och en av hans uppgifter blir att ta med barnen genom underjordiska gångar så de kan få träffa sina intagna föräldrar.
Otroligt bra och spännande psykologisk thriller. Trovärdiga karaktärer och bra beskrivningar. Det var svårt stt sluta lyssna!
Väldigt spännande bok från början till slut. Boken är en riktig bladvändare där man hela tiden undrar vad som kommer härnäst.
Under tiden man läser får man hela tiden fram ny information om huvudpersonen Jan Hauger. Det är en bok man inte kan lista ut slutet på vilket gör det extra spännande!
Mycket bra psykologisk thriller med vemod, mörker och kuslighet. Det handlar om en ung man med dolt förflutet som flyttar till en annan ort på grund av nytt jobb på en förskola. Förskolan är ansluten till den psykiatriska regionkliniken , i folkmun kallad Sankta Psyko, som mannen är väldigt nyfiken på. Med tiden tar han allt fler risker för att nästla sig in dit. Han är övertygad om att en viss person som är inspärrad där, hans enda och största kärlek, försöker ta kontakt via dolda budskap. De har haft en pakt som innefattar att hämnas på personer som för längesedan gjort dem illa. Det är stundtals en gåta för läsaren vad som är fantasi och vad som är verkligt. Mannen tycks föredra barns sällskap framför vuxnas. Detta är en bok om utsatthet, mobbing, psykisk sjukdom och ohälsa, ensamhet och vad det kan göra med en människa. Det är genomgående spänning med ett oväntat slut.
När du växer upp och inte riktigt passar in i samhället och söker kontakt med någon från barndomen men inte vet riktigt hur du ska förmedla dig kan konsekvenserna bli outgrundligt hemskt.
Boken handlar om ett vänskapsband över det vanliga men också om hur lätt det är att tro på något som visar sig inte stämma i slutändan. En riktigt thriller med allt som ska finnas i en bok.
Jan Hauger är 29 år och befinner sig i en stad på västkusten för att söka jobb som förskollärare. Han är angelägen om att få ett vikariat på en av stadens förskolor, Gläntan. Väl medveten om att Gläntan är annorlunda jämfört med de flesta andra liknande skolor får Jan vikariatet. Det som är så speciellt med Gläntan är att det är beläget intill ett sjukhus som inrymmer våldsdömda brottslingar med allvarliga psykiska problem. Säkerheten är hög på denna regionklinik och där finns en mur mellan Gläntan och Sankta Patricia, som sjukhuset heter. Folk i allmänhet kallar det dock för Sankta Psyko. De barn som vistas på Gläntan är de vars föräldrar är inspärrade på Santa Psyko. Där finns en förbindelse mellan förskolan och klinikens besöksrum och det blir Jans uppgift att eskortera barn genom en källarkulvert. Allt för att föräldrar och barn ska kunna träffas. Som pedagog är Jan engagerad, ja han gör ett bra jobb, men han har inte berättat för någon varför han så gärna vill jobba på just Gläntan och ingen vet heller vad som hände på en tidigare arbetsplats. För nio år sedan försvann ett barn i samband med att han hade varit ute i skogen med en barngrupp. Allt sedan unga år har Jan varit oerhört förtjust i Alice Rami, en sångerska som numera sitter på Santa Psyko. Han får inte fråga om något av barnen på Gläntan är hennes, men han lockas alltmer av att försöka träffa henne. Hemligheterna är många och det är inte bara Jan som har något att dölja.

Det positiva med denna bok är att den griper tag i en på ett rysligt spännande och emellanåt sorgligt sätt. Tempot är förhållandevis högt och det är svårt att lägga boken ifrån sig. Vad som var mindre bra är att jag till och från upplevde storyn som något slarvigt skriven och slutsekvenserna föll mig tyvärr inte alls i smaken. Trots slutet, så kan jag rekommendera Sankta Psyko till den som gillar att läsa en kuslig och spännande thriller.