Systrarna på Kreta

Olyckssystrar
Bok av Anna-Maria Ekblad
Anna är förväntansfull inför sin första säsong som reseledare i Grekland. Men mitt i idyllen finns något ondskefullt. Efter en dag hittar man en av chartergästerna död på hotellet. Ett hemligt sällskap i trakten har i tusentals år hjälpt kvinnor att permanent bli av med sina våldsamma män. Anna börjar forska i fallet tillsammans med den charmige grekiske polisen Stefanos.
I dessa Coronatider när man inte reser så mycket är det här en perfekt deckare att läsa. En härlig blandning av spänning, reseskildring och grekisk mytologi. Anna en nybliven reseledare jobbar sin första säsong på Kreta. Vart sjunde år firar man gudinnan Gaia på Kreta under en veckas tid. Men redan i början hittas en av gästerna döda på sitt hotellrum och i rummet finns en liten staty på Gaia. En tillfällighet eller ett samband för Gaia är ju hämndens gud? Det här är Anna-Maria Ekblads debutroman som tidigare getts ut under titeln Olyckssystrar. Lättläst och bra deckare, men lite väl långa kapitel för min smak. Tillhör de som älskar korta kapitel och ogärna lägger ifrån mig en bok mitt i ett kapitel. Så en önskan om kortare kapitel till nästa bok! Men ser framemot att följa reseledaren Anna, och det blir spännande att se var den utspelas!
Systrarna på Kreta är en intressant och spännande berättelse från början till slut.
Jag trodde helt ärligt att jag skulle ha svårt att komma in i boken när jag började läsa då den kändes lite små seg, men OJ så fel jag hade. Efter ca 20 sidor var jag så inne i boken och historien att efter 60 sidor var jag tvungen att sluta läsa på grund av att jag skulle bli väckt tidigt dagen efter.
Jag ville verkligen inte släppa ifrån mig den, och karaktärerna var med mig även utanför boken.
Jag älskade att den utspelar sig i Grekland, inte bara för att man ville vara där, men också för att man får historia, otroliga beskrivningar av platser och känslan av att vara där. Ett plus för de små historiska berättelserna!
Nu när boken är slut har jag sååå många frågor och funderingar. Vad hände med karaktärerna och kommer jag få veta mer om de? Kommer det en fortsättning där man får svar på sina frågor? Eller kommer det handla om något helt annat?
Jag brukar vara van och gilla att läsa böcker som har korta kapitel, men denna är totala motsatsen. Långa kapitel där det är 9 kapitel i hela boken.
Dock plöjer man igenom den snabbt och med ett engagemang för karaktärerna som är ganska sällsynt för mig när det gäller deckare.
Vill man ha en mysig, men spännande deckare som inte är för jobbig så är denna helt klart perfekt.
Jag måste erkänna att nu när jag skriver detta så har det gått två dagar sedan jag läste klart boken och jag kom på mig själv med att tänka tidigare idag att jag längtar tills jag kan fortsätta läsa, men så kom jag på att jag är ju färdig med boken..
Systrarna på Kreta av Anna-Maria Ekblad.
Anna jobbar sin första säsong som reseledare på Kreta och tycker att allt är väldigt spännande och intressant. Vad hon föga anar är att det snart ska bli ännu mer spännande.
Anna och hennes kollegor välkomnar en ny chartergrupp till ön och strax därpå hittas en av resenärerna död, han har hängt sig i hotellrummet medan frun har sovit! Snart har ännu en man hängt sig och allt ser ut som självmord men sammanträffandena skaver hos Anna.
Polisens utredning uppger självmord men om protokollen från obduktionen skulle lusläsas står de att båda offren haft onormalt höga halter av sömnmedel i kroppen.
För att inte skada turismen i landet avslutas fallen och reseledarna uppmanas att inte prata om det som hänt. Något Anna finner besynnerligt och svårt att följa.
Samtidigt märker Anna att några kvinnor beter sig annorlunda, framförallt den nyblivna änkan från första dödsfallet. Hon verkar inte sörja, och vad har hon för koppling till en av kollegorna bland reseledarna?
Svårt att hinna grubbla på händelser som sker här och nu när det precis är en vecka för att hylla gudinnan Gaia som enligt tron skyddar kvinnor och som enligt sägen kräver sina 7 offer under 7 dagar... En tid av många intressanta utflykter och mängder av spännande lokalhistoria för Anna och alla charterresenärer.