Relationsbibeln

Bok av Klara Doktorow
Boken är en handbok för par som vill hålla ihop länge. Författarna ger konkreta råd och övningar på hur man skapar ett välmående och långvarigt förhållande. Tipsen handlar bland annat om hur par kan kommunicera på ett konstruktivt sätt. Här finns även tips på hur sexlivet kan förbättras och hur man kan uppmärksamma sin partner på bästa sätt.
En bra bok att läsa om man känner att relationer inte fungerar eller man söker en ny relation.
Man får aha upplevelser typ "det passar ju in på mig" och överraskar att "det är ju Helene upp i dagen". Svårt att inte dela upp sina anhöriga i fack efter att ha läst boken men förståelsen med styrka och svaghet i sig själv och andras relationer blir tydliga. Läsvärd och bra men inte ett mästerverk och ibland tänker man "Hur tänkte Klara Doktorow här?". Man måste läsa hela boken för att den ska ge dig det du vill ha och inte använda den som en uppslagsbok där du bara läser väsentliga delar.
En modern och matnyttig handbok i relationer. Jag är väldigt imponerad över hur modern den känns med sitt fokus på jämställdhet och avsaknad av antaganden om att alla relationer är hetero. Boken är full av matnyttiga tips och jag kan absolut tänka mig att man vill bläddra igenom den flera gånger och plocka fram när man behöver. Skön igenkänningsfaktor på många ställen också.
Det här är en handbok som är fullmatad med fakta, tips och övningar för alla som vill skapa och bevara ett välmående förhållande. Boken är grundad av vetenskapliga studier, av egna erfarenheter och är skriven av Klara Doktorer som är programledare, poddare och krönikör med fokus på kärlek och relationer och av Veronika Palm som är psykolog.

Boken är lättläst och lättöverskådlig. Den är uppdelad i tre kapitel och där respektive kapitel har fokus på Dig, Din partner och det sista Ni tillsammans. Jag gillar att boken ger olika tips och tar upp realistiska händelser från verkliga livet som man kan känna igen sig i. Exempel på saker som tas upp är; så lär ni er kompromissa, ekonomi, sex, kartlägga olikheter, svartsjuka, vårda sina egna intressen och relationer med vänner, välj kärleksfulla handlingar, ta hand om din partner etc. Att ha en fungerande relation handlar inte bara om "Vi" utan boken förmedlar hur viktigt det är att ta hand om sig själv också, vi är alla olika och har olika behov och det gäller att hitta någon som passar ihop med just mig.

Det är lätt att tänka när man i början är nykär att vi kommer klara allt - men den här boken tycker jag är toppen och ska inte bara tas fram när det börjar krisa, utan den öppnar upp för diskussioner och inspiration och är ett perfekt "verktyg" för att också lära känna varandra i början av sin relation. Det här är verkligen en bok som man kan återkomma till och plocka fram mellan varven för att återkoppla, reflektera och diskutera kring. "Vill ni hålla ihop och är beredda att jobba för det kommer det att gå" citat från boken.
Relationsbibeln är en fullspäckad handbok för alla som vill skapa och lyckas behålla ett väl fungerande förhållande. Relationsexperterna Klara Doktorow och Veronika Palm bjuder på sina allra bästa tips både när det gäller dig själv, din partner och ert förhållande tillsammans. Boken bjuder på många intressanta tankeväckare och får en att fundera och diskutera med sin partner. Maken och jag har varit ihop i tjugo år i år, så något rätt har vi väl ändå gjort rätt men det finns ju alltid utrymme för förbättringar på många plan och boken hjälper till att öppna ögonen lite och se på förhållandet ur en annan synvinkel. Jag gillar det personliga tilltalet som författarna har och att de bjuder så mycket på sig själva. Vi får många exempel ur författarnas egna liv och hur de har agerat i vissa situationer och hur man kanske skulle gjort i stället. Det är ingen bok som kommer med pekpinnar och tillrättavisar en, utan den visar istället på möjligheter och hur man kan tänka i vissa tillfällen. Det är en bok man skulle vilja skicka med dem som är på väg att ge sig in i sitt första förhållande eller för den som startar om på nytt med en ny partner. Boken har en snygg layout och är trevlig att bläddra i och jag gillar upplägget med den. Jag har läst lite då och då i den, då det är ganska mycket att ta in och den kräver en del eftertanke. Passar alla som är intresserade av att investera i sitt förhållande!
Det här är en handbok till ett välmående förhållande. Det går inte ut på att utplåna sig själv och låta den andra personen få ta allt. Inte heller att ta allt själv. Förstås.
Konkreta tips, övningar och personliga historier från författarna.

Tre olika kapitel fokuserar på olika delar. Du, Din partner och Ni.

Många tips, exempel och möjligheter. Många bra tankar som är enkla, men förbaskat svåra!
I slutet finns ett ”bråkregister” över de vanligaste sakerna som par bråkar om. Så man enkelt kan pausa bråket, slå upp rätt sida och där läsa om hur man bäst löser problemet. Superbra!