I ljuset dansar skuggor

Bok av Charlotte Bergenwitt
Elina vill veta vem hon är samtidigt som hon inte vill det. Bilder som från en fasansfull mardröm förföljer henne. Minnet om henne själv sviker Elina. Den väg som terapeuten leder in henne på vill hon inte gå. Den är alldeles för hemsk att uppleva, den vägen gör mardrömmen till verklighet. Elina skräms av de minnen terapeuten får henne att minnas och mörkret inom Elina kommer fram i ljuset.
Så mycket hat, hämnd, lidande och sorg!

Det här är en sådan bok, alltså en bok som inte går att lägga ifrån sig. En bok som får igång tankarna från första början...Vem är mördaren? Och så fortsätter det, och fortsätter, och helt plötsligt har man ett antal kandidater, och det innan man ens har kommit igenom en fjärdedel av boken. En spänningsroman i 110 km/h där varje avslutat kapitel tvingar in läsaren i nästa.

Ett antal bestialiska kvinnomord sker runt om i Stockholmstrakten och polis-teamet med kriminalassistent Chandi Kapur kämpar mot klockan för att finna mördaren, för att finna pusselbitarna. Den trasiga Elina dyker upp i utredningen, en ung kvinna som försvinner bort och kan se de kommande morden. Elina med sina minnesluckor, sitt tunga bagage, och de tre andra personerna som lever inom henne, som har blivit en del av henne för att orka överleva. Vilken roll har hon i det som sker?

Det är en mörk debutroman, så bra skriven, och jag ser verkligen fram emot Charlotte Bergenwitts framtida böcker. Jag kan inte ge annat än högsta betyg.
Elina har haft ett tufft liv, och mår inte psykiskt bra. Hon lider av minnesluckor, och ser fruktansvärda syner, där hon ser hur kvinnor mördas.

Hennes terapeut Ann säger att hon lider av multipel personlighetsstörning, eftersom hon har flera olika personer som visar sig genom Elina.

Chandi jobbar som kriminalassistent, och utreder de kvinnomord som skett sista tiden.

När Elina och Chandis vägar möts, har Chandi först svårt att tro på det Elina berättar, att hon ser när morden sker.

Vem är nästa offer? Vem är mördaren?

Alltså wow. Vilken debutbok. En riktig bladvändare som inte alls går att lägga ifrån sig. Den fängslade mig direkt och höll mig fast hela vägen.
Den är emellanåt lite obehaglig och mörk, men så otroligt spännande.

Det är spännande och intressanta karaktärer, och jag gillar Chandi väldigt mycket.
Med de målande miljöbeskrivningarna känns det som jag är där.

Den är lättläst och har ett bra tempo genom hela boken.
En riktigt spännande och välskriven bok som blir svår att släppa ifrån sig när man väl börjar läsa. Handlingen var lätt att komma in och även fast det är många olika gestalt redan från början blir det inte rörigt. Det skapar däremot djupet i historien och fångar läsaren. Spännande huvudkaraktärer Elina och Chandi att följa och lära känna; annorlunda och fängslande handlingar med detaljrika gestaltning samt miljöbeskrivningar.
Jag har läst Charlotte Bergenwitts debutroman ”I ljuset dansar skuggor”. Det här är en bok som är så spännande att man knappt kan lägga den ifrån sig. Jag har läst en recension av boken där någon störde sig på det mediala i boken, jag tycker tvärtom att det tillför något till den och gör den än mer spännande. Det gör även att boken sticker ut lite bland alla spänningsromaner. Det här är en av de bästa spänningsromaner jag läst i år. Boken är skriven ur flera personers perspektiv. Vi har Elina som har en multipel personlighetsstörning och får hemska syner om kvinnor som blir mördade. Kriminalassistenten Chandi tillhör ett team som löser svåra brott. Just nu jagar de en seriemördare som härjar i Stockholm, det är just de morden Elinas syner handlar om. Chandis och Elinas vägar möts under utredningen och de samarbetar för att försöka få fast mördaren innan någon annan mister livet. Vi får även läsa mördarens hatiska tankar om offren och varför de måste straffas.
Elina lider av multipel personlighetsstörning enligt hennes terapeut Ann minnesluckor och syner är hennes vardag. När mordet på en und kvinna ska utredas av polisen kommer de i kontakt med Elina och det blir blir polisen Chandi som blir Elinas kontakt. Vem är egentligen Elina? Och vem är mördaren?
Jag känner mig som Elina själv, jag bara visste att en här boken skulle vara bra! Och så himla bra dessutom.
Boken har många ingredienser som gör att du som läsare fastnar i intrigen, känner med karaktärerna och tilltalas av de målande miljöbeskrivningarna. Det mystiska kring karaktären Elina blir en extra krydda gentemot den klassiska deckarintrigen och det gör den till en av de bästa böckerna jag läst i år. Ni som gillar spänningsromaner gör ett stort misstag som INTE läser boken. Så läs!!
Elina är en ensam och lider av svåra, svarta, minnesluckor. Det händer lite för ofta att hon vaknar upp och inte vet var hon är eller vad som hänt. Hon har också hemska syner; Inte som drömmar utan som nånting hon upplever. Som minnen men i nutid.
När terapeuten Ann tror att Elina lider av multipel personlighetsstörning.
Vad är det som gömmer sig bakom de skal som de andra personligheterna skyddar henne från. Och synerna- varför ser hon dem?

Chandi är kriminalassistenten som utreder ett fruktansvärt mord på en ung kvinna i Saltsjöbaden. Det är bara det första i en serie liknade mord som hamnar på teamets bord. När spåren leder Chandi till Elina så blir hon förvirrad. Det är något konstigt med denna tjejen… Hur kan hon så detaljrikt återge morden och ha information som bara några få av kollegorna vet om. Och mördaren förstås.

Det finns ett sidospår som är kopplat till den serbiska maffian som verkligen inte är ett trevligt sällskap.

Boken bjuder på många vändor och trådarna vävs tillslut samman på ett mycket snyggt sätt. En stark, oförutsigbar och imponerande debut!
Elina har hemska syner, minnesluckor och lider av ångest utan att riktigt veta varför. Hon vill ha kontroll över sitt liv, inte vakna upp och vara på väg någonstans och inte veta vart. Det finns ett mörker inom henne som hon inte vill uppleva.

Samtidigt sker det ett makabert mord på en ung kvinna och det är startskottet för en lång utredning av liknande mord runt om i Stockholm. Mord som Elina har information om, information som bara ett fåtal känner till.

Charlottes debutroman är en spännande och obehaglig (lite för obehaglig för mig) historia. Det är spännande och komplexa karaktärer med en upplösning som jag inte hade kunnat förutse. Boken är välskriven och tempot högt! Det är en bra debutroman. Väl värd att läsa!
Författaren har lyckats få in psykisk ohälsa, mord, historia om 2.a generationens invandrare, vänskap och kärlek i en och samma bok. En helt fantastisk bok som är svår att lägga ifrån sig. Jag vill bara fortsätta hänga med Chandi och alla andra karaktärer.
När jag läst ut Charlotte Bergenwitts debut I ljuset dansar skuggor känns det tomt. Jag vill hänga mer med Chandi, Lydecker och Sanna. Tre poliser som försöker hitta en riktigt rå gärningsman. Unga kvinnor faller offer och i samband med dessa mord har Elina syner. Hon ser delar av vad som sker. Hur kommer det sig? Intressant persongalleri, spännande handling och välskrivet. Chandi och Elina får en särskild relation och den är så fint skildrad.
❥ Recension

En 400 sidors tegelsten fullspäckad med spänning, målande miljöbeskrivningar, ett otroligt känsloregister och vackert språk.

Bergenwitt berör mig. Både med de fina personporträtten men också med språket och den mörka berättelsen som sakta nystas upp. Jag tycker väldigt mycket om Chandi, hon är en frisk fläkt i denna genre och jag vill läsa mer om henne!

Boken får ✨✨✨✨ av 5.
Ibland kommer det en bok som överraskar. Jag hade inte alls väntat mig att den här boken varken skulle vara den här typen av bok eller att jag skulle möta en spännande ny deckaridé. Jag gillade också verkligen kriminalassistent Chandi. Hon var intressant och stod ut.

Det måste här vara årets mest oväntat positiva läsupplevelse. En debut som lovar gott inför framtiden.
En rad råa mord i Stockholmstrakten förbryllar polisen. Mördaren har varje gång samma bestialiska tillvägagångssätt men det finns inga spår eller vittnen.

Elina mår psykiskt dåligt och drabbas ofta av minnesluckor, hon vaknar upp på olika platser och vet inte vad hon har varit med om. Hon har också börjat få hemska syner där hon upplever starkt hat och dödsångest.

Det här är en riktig bladvändare! Charlotte Bergenwitts imponerande debutbok är en fyllig, välskriven och spännande bok! Hon har blandat svensk deckare med Indien, forna Jugoslavien och psykisk ohälsa och toppat det med obehagliga detaljer. Fantastiskt!

Betyg: 4+
På kort tid har flera uppseende mord skakat Stockholm. När ännu en kvinna mördas dras Elina till platsen, hon måste få veta om hennes aningar stämmer. När polisen upptäcker hennes närvaro vid brottsplatsen blir hon infångad och kan inte tiga längre om det hon vet. Men det är svårt att bli trodd - att hon skulle ha haft varsel och drömt om händelserna redan innan de inträffat låter inte trovärdigt. Ändå är det just den typen av mardrömmar och föraningar Elina lever med; en situation så hemsk att hennes redan sargade själ riskerar att fly till den befriande skuggvärld hon skapat i sitt inre och stanna där för gott.
Chandi är en av de poliser som utreder brotten och en av få personer som tror på Elina, och kanske framförallt på det faktum att hon inte är inblandad i själva morden. Sakta knyts ett band mellan dem som leder till en allt starkare tillit.

Charlotte Bergenwitt har i sin spänningsroman I ljuset dansar skuggor introducerat två ovanligt färgstarka karaktärer som båda bär på inre motstridigheter och konflikter som berör. Elinas multipla personligheter sprungna ur ett trauma skildras inkännande och med stor empati, vilket gör det svårhanterliga ämnet rättvisa. Språket är bitvis mycket välformulerat, men en smula ojämnt i sin kvalitet, tonen sitter inte riktigt förrän en bit in i boken. Charlotte Bergenwitt har dock lyckats bra med att skapa en originell debut som lämnar avtryck och det ska bli intressant att se hur hennes författarskap utvecklas.
Efter att ha följt Charlotte Bergenwitt på Instagram en tid, var det spännande att få hennes debutbok i handen. Och vilken debut det är! En polisroman om bestialiska brott och krävande utredningsarbete. Men också mycket mer. Här finns en ung kvinnlig polis av indisk härkomst, och ett intressant arbetslag kring henne. Serbisk maffia. Och - inte minst - en psykiskt sjuk kvinna som "ser" saker. Virrigt? Nej, Charlotte leder historien framåt med stadig hand. Det är rejält spännande hela vägen.
Det här är en deckare med både förtjänster och (för mig) lite störande moment.

Handlingen utgår från ett bestialiskt mord av en kvinna. Kriminalaren Chandi Kapur och hennes kollegor försöker att få tag på mördaren innan fler mord begås. Vi får också följa en kvinna, Elina, som ser syner av morden innan de begås.

Det är intressant att Chandi inte är en vanlig deckarhjälte, utan en kvinna med indiskt påbrå som för tillfället bor hemma hos sina föräldrar. Däremot har jag svårt för hennes naivitet, både när det gäller jobbet och kärleken.

Elina, med sin psykiska ohälsa, är en intressant karaktär som förhöjer värdet av boken.

Till syvende och sist är det här en deckare med en hel del potential, men huvudkaraktären och hennes relationer till andra fångar inte mig som läsare. Istället blir jag mer intresserad av Elinas bakgrund och anledningen till att hon har blivit den hon är.
Charlotte har skrivit en debut(!) som lämnar mig helt tagen. Vi får följa Elina som lider av psykisk ohälsa och Chandi som tillsammans med sina kollegor utreder fruktansvärda mord.

Kanske låter beskrivningen inledningsvis inte som något utöver det vanliga i kriminalgenren, men den här boken liknar ingenting jag läst förut. Det beror mycket på alla underbara karaktärer men framförallt på den starka skildringen av Elinas inre kamp med sig själv.

Som en stor beundrare av Stephen Kings målande personporträtt kommer jag att tänka på honom när jag läser I ljuset dansar skuggor. Det finns djup och en väl genomtänkt personlighet i varje karaktär. Jag är Så imponerad! 👏
Jag läste ut "I ljuset dansar skuggor" av Charlotte Bergenwitt för ett tag sedan. Jag har följt Charlotte ett tag på instagram och följt hennes resa till att nu äntligen stå här med hennes bok i min hand. Och vilken bok du skrivit Charlotte! Jag är så himla imponerad! Vilken story du har fått ihop! Det hände så mycket hela tiden, men aldrig att det blev svårt att hänga med. Detta är en sådan där bok där man märker redan från första sidan, att det här kommer att bli bra!
Minnesluckor, hemska syner och ond bråd död förföljer Elina. Allt hon vill är att leva sitt liv i lugn och ro, men ångesten är svår och när hon börjar drömma om bestialiska kvinnormord så ställs hennes liv på ända. Kriminalassistent Chandi Kapur och hennes kollegor utreder morden och när hennes väg korsas med Elinas, så blir det inte helt okomplicerat. Vem är den här Elina egentligen? Kan hon verkligen förutspå morden? Elina själv tar hjälp av terapeuten Ann, som misstänker att Elina lider av multipel personlighetsstörning. Tempot trappas upp, det sker fler mord. Elinas liv blir allt mer kaotiskt, gamla minnen från förr spökar och hon får förklaringar till varför hennes liv är som det är. Men hur hänger det ihop med morden? Detta är en fantastisk debut, som inte känns som en debut! Du skriver som om du aldrig gjort annat, @bergenwitt! Vill ni läsa något spännande i sommar, som ändå har djup - välj "I ljuset dansar skuggor"! Själv längtar jag redan till nästa bok om Chandi, för jag hoppas verkligen att det blir en sådan!
Mitt omdöme:

I denna debut får vi möta Chandi och hennes grupp inom polisen. De jagar en galen mördare. Frågan är om de ska lyckas hitta personen i tid? Detta är en riktig intressant handling. Det som gör den så intressant är att Elina blir involverad i fallet. Elina som lider av personlighetsstörning. Hon vet mer om morden än många andra. Jag tycker att det är både nyskapande och tänkande att ta med Elina i boken. Det gör att denna debut sticker ut i mängden. Vi träffar en del intressanta karaktärer. Jag gillar Chandi. Hur hon försöker kombinera arbetslivet och kärlekslivet. Det är härlig dialog mellan poliserna. Det märks att de känner varandra väl. Jag gillar speciellt Lydecker. Jag tycker författaren lyckas skriva bra om psykisk ohälsa. Jag tycker att just psykisk ohälsa är som en röd tråd genom hela boken. Boken är mycket bra och spännande. Den är fängslande och välskriven. Jag tycker att den är lite otäck, mörk och bitvis lite mystisk. Språket är rappt och tempot är högt i denna bladvändare. Detta är en bok i min smak. En lysande debut. Detta är ett mästerverk. Jag trodde inte att detta var författarens debut. Jag sträckläste boken så bra är den. Man sitter med andan i halsen i det spännande slutet. Boken är absolut inte förutsägbar. Jag trodde att jag kunde gissa mig till mördaren flera gånger. Men varje gång hade jag fel. Nackhåren reser sig på mig när upplösningen kommer. Nu hoppas jag på fler böcker om Chandi. Jag kan knappt vänta. Rekommenderar varmt boken I ljuset dansar skuggor.
Kriminalassistent Chandi Kapur och hennes kollegor jagar en mördare. Elina är en tjej som har haft det tufft i livet, när Elina och Chandi möts vet inte Chandi vad hon skall tro. Kan Elina förutse morden? Är hon en galning? Är hon mördaren? Vilken spänningsroman, man kan inte tro att det här är en debutroman, så välskriven, spännande och fartfylld. Hoppas på fler böcker om Chandi.
Hatten av för författaren Charlotte Bergenwitt som skrivit en så bra debutbok!

Det är högt tempo redan från första sidan. Men inte för högt tempo. Det finns tid att ta in historien och som läsare fundera på vad som pågår, egentligen, i denna spänningsroman. Jag tycker om upplägget med korta kapitel och växelvis berättande ur olika perspektiv.

Karaktärerna introduceras på ett målande och ett intresseväckande sätt. Jag kan efter några kapitel se kriminalassistent Chandi Kapur och hennes kollegor vid polisen framför mig. Martin Lydecker med sin omfångsrika kropp, djungelvrålsfrossande Sanna Belling och teamets chef Julian Wallin.

Och så den unga kvinnan Elina som ser morden begås i realtid. Ser hon syner? Har hon en personlighetsstörning? Är hon kanske t o m mördaren?

Detta är en stark debutbok och jag hoppas verkligen att detta är början på en serie! Jag skulle mycket gärna vilja läsa mer om Chandi och övriga i teamet!
Detta är en fantastisk debutroman! Det är en deckare men med lite magiska inslag. En riktig bladvändare och bara så svår att lägga ifrån sig. Boken är spännande, språket väldigt fint och karaktärerna är väldigt intressanta. Läs den här!
En spännande bok som tar oss med på en resa i Elinas värld. I kampen att hitta mördaren. Poliskollegor som gnabbas. Har ett underbart språk och är svår att lägga ifrån sig
Wow!! En sån debut!! Jag är mäkta imponerad. Språket. Karaktärerna. Handlingen. Charlotte Bergenwitts romandebut bjuder på nagelbitarspänning och ett psykologiskt djup. Boken är välskriven med ett språk som tilltalar mig. Det är stundtals poetiskt. Karaktärerna är intressanta och färgstarka. Jag trivs i deras sällskap och hoppas få träffa dem igen. Kanske blir det en uppföljare?
Berättelsen är ruggigt spännande rakt igenom, från första kapitlet till sista sidan. Det råder "bara ett kapitel till"- varning här. Jag vill läsa vidare, måste veta hur det går och hur allt hänger ihop. För det är inget som är glasklart, jag har tänkt i många olika banor innan lösningen är där. Lyllos dig som ännu inte läst. I ljuset dansar skuggor får ☕☕☕☕☕.
"Älska? Elina visste knappt vad det ordet betydde. Vad innebär det att bli älskad? Hennes mamma hade sällan tagit i henne. Bara när hon blev arg, då hade hon dragit henne i armen. Eller i håret. Men hon hade aldrig fått sitta i hennes knä"

Elina lever med multipel personlighetsstörning. Hon har flera olika personer i sin kropp och lever med minnesluckor när dessa andra personligheter kommer fram i henne kropp. Hon får hjälp hos terapeuten Ann och med tiden kommer ett mörkt förflutet fram.
Kriminalinspektör Chandi utreder svåra brott. Ett mord på en kvinna är något som startar en spännande lång utredning och under utredningens gång så korsars Elinas och Chandis vägar. Flera brutala mord på unga kvinnor sker, Elina ser olika syner som kan ha med mordet att göra men är det något att lita på? Och vad är det som får Elina att hamna på psyk?
Chandi bor hemma hos sina föräldrar efter att ha flyttat från sitt ex. Hela familjen har sitt ursprung i Indien och hos hennes föräldrar finns fortfarande drag från det landets religion kvar trots över 30 år i Sverige. De försöker få Chandi att bli kär i en välbärgad man från Indien som de fått tips av från en släkting som bor kvar i Indien. Men vad är det som gör Chandi så upprörd? Kan man verkligen bli kär i någon som sina föräldrar vill att man ska bli tillsammans med?

Det här är författarens debutroman. En spänningsroman som verkligen lever upp till sin genrer. Den är så spännande, en riktig bladvändare. Kapitel efter kapitel lämnas det spår av mörkt mystisk atmosfär som tar läsaren närmare sanningen. Jag tycker kapitlen inte var långa alls utan helt perfekt för min smak. Det var noggrant beskrivet i varje händelse och bland karaktärerna och ett stort plus är att författaren har tagit med dialekten vi har här uppe i norr. Jag ÄLSKAR den här boken och kan varmt rekommendera den till er att läsa
Mardrömmar som är skrämmande detaljrika och dessutom oförklarliga minnesluckor, samtidigt som huvudpersonen lider av personlighetsklyvning. Det bäddar för en spänningsroman där man sitter på helspänn och där slutet inte är givet.

En bok att kyla ner sig med i sommarvärmen.