Arvet efter oss

Bok av Erik Lewin
En svensk aktivistgrupp med den karismatiska Jennifer Blomgren i ledningen tröttnar på landets ineffektiva klimatarbete och bestämmer sig för att trappa upp sina protester till en helt ny nivå. Polisen är dåligt förberedd medan allmänheten och politikerna är kluvna till protesterna. Ännu värre blir det när ytterligare en aktör dyker upp på arenan - en liten grupp sammansvetsade fanatiker som tagit lärdom av Sveriges mest framgångsrika våldsverkare, Isaac Langer. De verkar i skuggan av Jennifer Blomgren, som får se aktion efter aktion förvandlas till ett blodigt inferno. Kommissarie Lagström utkämpar en ojämn strid. Inte bara mot terroristernas kreativa attackstrategi, utan också mot det svenska system som inte ger honom möjligheten att göra vad som krävs. Men Lagström tänker inte låta det hindra honom ... Arvet efter oss är en otäckt aktuell spänningsroman om den farliga mixen av engagemang och desperation - om fredlig miljökamp som slår över i laglös ekoterrorism.
Efter stora förhoppningar med referens till Eriks tidigare bok Hämdens pris (där man inte kan sluta lyssna/läsa) så blir man väldigt besviken. Det är visserligen mycket action och och dödande men tyvärr så är det för mycket besvikelse och dåraktig framgång för att denna bok ska nå längre är att bara bli okej. Att lyssna på boken med underbara Stefan Sauk som uppläsare gör att den blir bättre än i verkligheten. I en gastkramande bok ska man inte behöva snabbspola eller behöva hoppa över sidor. En 3:a kan jag sträcka mig till med Stefans förtjänst.
Det var intressant att läsa "Arvet efter oss" och "Åtta steg från avgrunden till oss" om inte samtidigt så nästan. Det gav mig mycket att tänka på.

Jennifer Blomgren är ledargestalten för organisationen TER, en klimataktivistgrupp med aktioner som uppmärksammas, TER syns och hörs och ställer krav. Men omställningen går inte tillräckligt snabbt, och en annan grupp, KIL, tar lagen i egna händer och terroriserar näringslivseliten, turister, bilåkare såväl som politiker.

"Arvet efter oss" är inte egentligen min typ av bok. Lite för hårdkokt och väldigt mycket action. Anledningen till att det blev intressant är för att jag själv är klimataktivist och upplever samma frustration och desperation som Louise, ledaren i KIL. Jag har visserligen svårt att känna igen en del av resonemangen, den kortsiktighet som gör att aktivisternas aktioner leder till fullständig kaos och än mer utsläpp, samt deras fokus på giftutsläpp (som absolut är viktigt, men ändå oftast del av en ohållbar helhet). Men trots att Erik Lewin och jag kommer från helt olika håll i debatten problematiserar han terroristbegreppet i samband med klimataktivism på ett tänkvärt sätt. Hur gör och tänker man när de som begår brott försöker rädda mänskligheten?

Och motvilligt tänker jag att klimatterrorism kanske är vår enda möjlighet att ro detta i land. Seriöst. Om psykopatiska näringslivschefer fruktar för sina liv och politiker ställs till svars för beslut som satt tillväxt framför mänsklighetens överlevnad kanske saker kunde gå åt rätt håll?
Arvet efter oss handlar om hur en klimataktivistgrupp kan gå för långt. Man får följa Jennifer Blomgren och hennes organisation TER, där de kämpar med effektiva protester och handlingar för att få de svenska folket att jobba mer mot att värna om miljön. Men samtidigt som deras protester genomförs, kommer en till grupp, KIL, in, som är mer som terrorister än aktivister - och sätter Stockholm och Sverige i skräck.

Den här boken är 316 sidor av action. Det är lätt att fastna och läsa ut den fort, för man vill bara veta vad som ska komma sen. Men, det är även så mycket action att alla karaktärer bara är namn. Jag har ingen aning om hur någon av dem ser ut och jag känner inte riktigt att jag bryr mig om dem heller.

Det var även svårt att skilja på vart alla karaktärerna var ifrån; ifall det var polisen, KIL eller TER - eller något helt annat. Det gjorde så att man lätt var förvirrad boken igenom och gjorde så att stora plottwists och avslöjningar inte blev lika häftiga. Jag tror att den här boken hade gjort det väldigt bra som film, just därför att i filmer kan man lätt dra in någon sekvens om någon tillbackablick, någon tanke och på så sätt få ett mer djup i berättelsen. De alla karaktärer hade gemensamt var att det var delaktiga i detta upplopp - och det var hela karaktären.

Men ändå, så tycker jag att den här boken tar upp diskussion om skillnaden mellan aktivism och terrorism på ett otroligt detaljrikt sätt som får mig att förstå hur poliser bearbetar dessa typer av händelser. Och sen blir jag ju alltid lite knäsvag av lycka då det är kvinnor som leder och agerar!

Jag ser fram emot att läsa mer av Erik Lewin i framtiden!