Afrikadeckarna och mysteriet med Barakas diamant

Bok av Sara Brengesjö
Sommarlov! Elias och Sally går på internatskola och är äntligen hemma igen hos sina föräldrar. Men allt är inte riktigt som vanligt på den svenska missionsstationen i staden Baraka. Små, konstiga saker har hänt. Hunden Goldies koppel är borta och någon har bundit ihop hennes nos. Dessutom verkar en spade helt ha gått upp i rök. Så en dag försvinner plötsligt den värdefulla diamanten från stadens museum, trots att den vaktas dygnet runt. Hur kunde den försvinna spårlöst och finns det ens några ledtrådar? Följ med Elias och Sally och deras nya kompis Nyota när de tillsammans med den märklige amerikanske detektiven Mr Smith försöker lösa mysteriet med Barakas försvunna diamant. Under några varma sommardagar i Afrika får de vara med om ett spännande äventyr de sent ska glömma...
Jag gillar boken överlag. Handlingen är spännande och jag gillar verkligen att den utspelar sig i Afrika. Jag tror detta är en av de första böckerna jag läst som utspelar sig i Afrika, vilket är kul. Det är alltid bra att vidga sina vyer!
Det som inte var så bra med boken var språket. Det kändes som att författaren bytt plats på vissa ord. Det gör att min läsning hackas upp lite. Det var även några gånger jag fick läsa om samma mening flera gånger för att förstå. Hade jag tyckt om språket, hade denna fått väldigt bra betyg! Men tyvärr drar språket ner betyget en hel del.
Jag gillar som sagt handlingen och boken är spännande. När jag börjat läsa kunde jag inte sluta för den var så spännande. Även om detta är en barnbok tyckte jag som vuxen om den!
En helt okej bok med en bra handling!

Tre sammanfattande ord:
Spännande, rolig och varierande språk.