Övergreppet

Ulla Bolinder

En sen höstkväll är en ung kvinna på väg hem efter att ha varit på bio. Hon kommer gående på Vaksalagatan i Uppsala när en okänd man närmar sig henne bakifrån och drar in henne på en gård och förgriper sig på henne. Efter övergreppet flyr han.

Susanne vill helst glömma, men lyckas av egen kraft återfå kontrollen över sitt liv medan skuldkänslor och förnekelse långsamt släpper taget.

ÖVERGREPPET, som är baserad på en verklig händelse, är en stark debutroman om en ung kvinnas kamp för självständighet och integritet.

Boken handlar om en ung kvinna, Susanne, som blir överfallen och våldtagen en kväll när hon är på väg hem från en biograf. Boken skildrar ingående denna unga kvinnas chock, skuldkänslor, dåliga självförtroende och samhällets oförståelse och kallsinnighet inför detta brott. (Entré)

Ett brutalt sexuellt övergrepp skildrat ur offrets synvinkel detta är en roman som inte väjer för det svåra. Med ett oemotståndligt rakt och lågmält tonfall återger Ulla Bolinder tankarna, känslorna och reaktionerna hos en kvinna som blir överfallen av en okänd man på väg hem från bio en sommarkväll i Uppsala. Både huvudpersonen, hennes oförstående omgivning och hela hennes långa svåra väg tillbaka blir oerhört levande för läsaren.(Socionomen)

Övergreppet är en roman som man omöjligtvis kan förhålla sig oberörd till. Ett sätt att kämpa mot våldtäkt är att tala om vad det faktiskt betyder i en kvinnas liv. Det gör Ulla Bolinder. (Jenny Bergenmar, GT)

Ulla Bolinder visar stor närvaro och intensitet i sin berättelse. Den är mycket plågsam att läsa. (Lars-Olof Franzén, Dagens Nyheter)

Mindre

En sen höstkväll är en ung kvinna på väg hem efter att ha varit på bio. Hon kommer gående på Vaksalagatan i Uppsala när en okänd man närmar sig henne bakifrån och drar in henne på en gård... Mer

3 utgåvor
Välj utgåva
ÖvergreppetSvenska - Inbunden
ISBN: 9789187894404
ÖvergreppetSvenska - Pocket
ISBN: 9789174636963
ÖvergreppetSvenska - E-bok
ISBN: 9789178516551
Övergreppet av Ulla Bolinder

En kväll när den unga kvinnan Susanne varit på bio, blir hon upphunnen bakifrån av en man på Vaksalagatan i Uppsala. Han drar in henne på en gård och försöker våldta henne. När mannen sprungit iväg kommer en annan man fram till henne och frågar vad som hänt och hjälper henne han ringer även polisen. Något Susanne inte tänkt göra och det på grund av skammen hon känner.

Efter övergreppet förändras Susanne, hon funderar kring varför just hon blev utsatt. Var hon bara där vid fel tillfälle? Tyckte mannen kanske att hon var snygg och därför valde ut henne. Alla tankar tillsammans med alla förhör hon hos polisen gör henne osäker på sig själv. Hennes förhållande med sambon Bernt slutar fungera som de gjort och till slut bryter de upp. Susanne flyttar till en egen lägenhet men är bitter på livet och hon irriterar sig på vissa grannar.

Arbetskamraten Göran visar att han finns tillför henne och han brukar köra hem henne efter jobbet. Varför han gör det förstår hon inte, men han är väl bara omtänksam, tänker Susanne.

Polisen får tag i en eventuell förövare och Susanne pekar ut honom. Det visar sig vara rätt man och vid rättegången ser Susanne flera unga kvinnor som tydligen varit utsatta för honom.

Rättegången och alla frågor är jobbiga, Susanne vill helst glömma och gå vidare i livet, men det är lättare sagt än gjort. Hon tror aldrig att hon kommer att få uppleva kärlek mer i sitt liv, hur ska hon kunna lita på en man igen och vilken man vill ha en kvinna som varit utsatt för ett övergrepp.

Denna berättelse är tagen från en verklig händelse och det är Ulla Bolinders debutroman. Jag har läst alla hennes böcker och älskar dem eftersom de är skrivna utifrån de förhör polisen gör med misstänkta, anhöriga med flera. Författaren får på så sätt fram hur olika personer uttrycker sig. Alla åldrar och sociala tillhörigheter pratar på ett sätt som är typiskt för dem. Det gör hennes böcker ännu mer läsvärda.