När ingen märker

Bok av Emma Holmgren och Joel Jonsson
Pappa är sammanbiten när han drar med sig mig och min bonusbrorsa Erik ut på altanen. Min bonusmamma Anette syns inte till. Har de tagit henne? Nyfiket kikar jag in genom den solbländade rutan. När jag kupar händerna runt ansiktet kan jag se att de bär vapen och att de vänder upp och ner på allt därinne. Joel är bara åtta år när han vaknar upp av att poliser stormar in i lägenheten. Efter det blir ingenting sik likt. Joel växer upp med psykisk ohälsa och missbruk runt sig, men han berättar inte för någon hur han mår. Han förstår inte själv vad det är som känns så obehagligt i kroppen. När Joel är nitton år får ångesten i bröstet inte längre plats. Är han verkligen värd att leva? I boken får du ta del av Joels personliga berättelse, men också fakta kring barns rättigheter och ungas psykiska ohälsa. Vad menas med att fara illa? Vad är egentligen psykisk ohälsa? Vad händer i kroppen vid stress och ångest? Var kan du få hjälp och hur kan du på bästa sätt ta hand om dig själv? När ingen märker riktar sig främst till unga vuxna (15+), men vi rekommenderar den även till ungdomar i högstadiet. Boken är faktagranskad av Gunilla Bergsten, socionom, leg. psykoterapeut och enhetschef Bris Stöd online: "Vi kan aldrig få nog av berättelser från människor som lärt sig något om livet. Särskilt berättelser från de som fortfarande är unga och bär sin barndom tätt intill sig - här har vi precis en sådan berättelse. En mycket viktig och läsvärd bok som behövs. För igenkänning och kunskap hos unga läsare och för vuxna som ska lyssna med extra fininställd hörsel." Av varje såld bok skänks 5 kronor till BRIS - Barnens rätt i samhället
När ingen märker är en viktig bok. En bok jag tycker att alla som arbetar med barn och ungdomar borde läsa. Boken är indelad i tre delar: Joels berättelse, barns rättigheter och psykiska ohälsa och tips för att ta hand om dig själv.

Joel delar med dig av sin berättelse, öppet och ärligt. En traumatisk berättelse som gör ont att läsa men som är nödvändig. Joel är modig och jag är glad att han delar med sig, hans berättelse kan hjälpa andra! Jag tycker även att det bra att Joel berättar om hur det är nu idag. Det är viktigt att veta att det går att må bättre igen, även om vägen dit kan vara väldigt krokig.

Kombinationen i boken, av självbiografi, fakta och tips gör att boken är lätt att läsa och att jag som läsare får en större förståelse. Att leva med psykisk ohälsa och att inte ha det bra hemma är det fler och fler unga gör. Jag tror att den här boken kan hjälpa och ge tips.

Boken är viktig, den krånglar inte till något utan är lätt att förstå. Det är konkreta tips och bra förklaringar kring barns rättigheter. Det är en bok som man lätt kan ta till sig, ger bra råd och som känns självklar. ”När ingen märker” är en bok jag gärna hade läst när jag var tonåring och inte mådde bra.
En mycket viktig och läsvärd bok som behövs. Boken berör och ger unga hopp, även om allt ser mörkt ut så kan det ordna sig ändå till slut. Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa. I slutet av boken finns det bra tips på hur man kan hjälpa andra och även hur man kan ta hand om sig själv.
Det här en lättläst, lättförståelig och pedagogiskt bok. Boken är uppdelad i tre delar. I den första delen som är en självbiografisk del får man läsa om Joels liv om hur det är att växa upp med psykiskt ohälsa och missbruk runt sig. Del två handlar om barns rättigheter och olika symtom på psykisk ohälsa. Tredje delen handlar om hur man kan ta hand om sig - Vad kan jag göra själv för att må bättre. Något som jag tycker är bra med denna bok är att under varje kapitel så får man tips; Vad kan jag göra? Vart kan jag vända mig? (Tips på både telefonnummer och olika hemsidor dit man kan vända sig för att få hjälp, mer kunskap etc).

Det här är enligt mig en så viktig bok, den är lätt att förstå inga krångliga eller svåra ord/beskrivningar/förklaringar. Denna bok borde läsas av alla för att lära sig och förstå hur andra människor kan må och också för att kunna förstå de tecken den som mår dåligt kan uppvisa. Även i skolan borde denna bok finnas och läsas i - för att upptäcka/förstå/se tecknen hos sina elever, kompisar eller att själv förstå att det finns hjälp att få. Detta ämne om psykisk ohälsa kan aldrig lyftas tillräckligt många gånger för de som mår dåligt behöver allt stöd de kan få av oss alla i samhället.
En extremt givande och lärorik bok som lyfter ett av de viktigaste ämnena i samhället. Boken är en blandning av självbiografi och fakta vilket är ett vinnande koncept enligt mig! Redan de första sidorna i boken får en som läsare att bli upprörd och hjärtekrossad när man läser vad Joel fått gå igenom. När man läser faktadelarna i boken så återkopplar de till Joel under hela bokens gång och det är väldigt bra, för att man får större förståelse för psykisk ohälsa och man blir involverad på ett helt annat sätt - eftersom man läst Joels resa.

Förutom fakta om psykisk hälsa och ohälsa får man även reda på vart man kan vända sig ifall man mår dåligt, eller om någon i ens omgivning inte mår bra och man får även lära sig om barns rättigheter samt hur man tar hand om sig själv på ett bra sätt! Alla borde denna läsa denna bok. Lärare, tonåringar, föräldrar, personer som har erfarenhet av psykisk ohälsa, personer som inte haft erfarenhet av psykisk ohälsa… Alla! Jag tror att “När ingen märker” även hade passat bra på alla skolbibliotek för att jag tror att den hade hjälpt många unga oerhört mycket på många sätt.
Boken lyfter att det är jätteviktigt att be om hjälp och prata ut om man mår dåligt, samt att inga problem är för små!

Ett oerhört fint initiativ är att för varje såld bok så skänks 5 kronor till BRIS. Kan det bli bättre?