Valarnas sång

The Longest Whale Song
Bok av Jacqueline Wilson
En rörande barn- och ungdomsroman om en flicka vars mamma ligger i koma. Flickan är förkrossad, men plötsligt väcker ett skolarbete om valar hennes intresse. Hon läser om hur valar brukar sjunga i flera timmar för att locka till sig vänner ute till havs. Flickan börjar fundera om inte valsång kan väcka hennes mamma till liv.
4 utgåvor
Välj utgåva
Valarnas sångSvenska - Inbunden
ISBN: 9789150114157
The Longest Whale SongEngelska - Pocket
ISBN: 9780440869139
Ella har bott med sin mamma och tyckt att de har det bra tillsammans, bara de två. Men när berättelsen börjar har mamman träffat en ny man, Jack. Ella tycker inte om att Jack har kommit in i deras liv. Hon tyckte att det var mycket bättre när hon och mamman bodde bara de två tillsammans och bara hade varandra.

Det blir snart värre. Mamman blir nämligen gravid. Hon och Jack väntar ett barn tillsammans, Ella ska bli storasyster. Som om det inte räckte med allt detta, så måste de flytta också. De behöver en större bostad nu när Ella ska få ett syskon. Flytten innebär att Ella måste börja i en ny skola och hon kommer nu på så långt avstånd från sina gamla vänner att hon inte kan umgås med dem. Hon känner sig väldigt ensam och ledsen och tänker ibland på sin biologiska pappa, som i hennes drömmar är så mycket bättre än Jack. Livet är svårt för Ella, men det värsta har ännu inte hänt.

När Ellas mamma ligger på BB och föder sin och Jacks son, Samson, inträffar något fruktansvärt. Ellas mamma hamnar i koma. Hon vaknar inte upp och är inte kontaktbar. Nu är det bara Ella och hennes styvfar Jack och Ellas nyfödde lillebror Samson kvar. De måste klara av att leva sina liv tillsammans, medan Ellas mamma ligger i koma på sjukhuset. Ingen vet om hon någonsin kommer att vakna upp igen. Kanske är hon borta för alltid.

I skolan kämpar Ella på med ett skolarbete om valar. Hon arbetar tillsammans med en pojke, som kanske faktiskt skulle kunna bli en ny vän. När hon läser om valarna upptäcker hon att valar sjunger för att locka till sig varandra. Deras sång kan färdas över långa sträckor i havet och höras av andra valar, långt borta, och locka dem till sångaren. Ella tror att valsång kanske skulle kunna locka hennes mamma tillbaks till livet och till Ella.

En stark och berörande berättelse om familjekärlek och vänskap.