Fågelbarnet

Bok av Inger Frimansson
Den vilda, svarta fågeln som bor hemma hos Justine Dalvik i huset vid Mälarens strand är inte sig lik. Och det är inte mannen hon bor med heller. Hans Peter jobbar som nattportier på Hotell Tre Rosor i Stockholm och Justine har märkt att han blivit alltmer trött och butter på senaste tiden. Mikael Gendser sörjer fortfarande sin pappa som mystiskt försvann i den malaysiska djungeln för flera år sedan och tillsammans med sin nya flickvän Saga kommer han på en genial plan för att skaffa sig ett gott liv. När Hans Peter försvinner spårlöst från det gamla stenhuset, den svarta fågeln blir allt sjukare och Justines plågoande från barndomen, Jill, plötsligt dyker upp i hennes liv igen inser Justine att ingenting längre är vad hon trodde. Äntligen en fristående fortsättning på de prisbelönta böckerna om Justine Dalvik av mästaren på psykologiska thrillers. "Inger Frimansson skriver mästerligt om komplexa mänskliga relationer, där det är svårt att se vad som är vad: kärlek eller hat? Beroende eller tvång?" Lotta Olsson, Dagens Nyheter "oavbruten stegrad spänning och ständigt nya infallsvinklar och oväntade vändningar. Inte minst språkbehandlingen gör Inger Frimansson till en berättare höjd över deckarförfattare som tycker action är viktigare än språkskicklighet och karaktärsbeskrivning." Yvonne Teiffel, Jönköpings-Posten Inger Frimansson (född 1944) har givit ut över 30 böcker och är en av Sveriges mest älskade och prisbelönta författare. Hon har översatts till flera språk. Som en av de ledande inom den psykologiska thrillergenren har hon hyllats för sitt sätt att skildra relationer och har beskrivits som en mästare på att bygga upp en smygande spänning.
Frimansson har en författarstil som ingen annan, språket är som ett rinnande vatten och gestaltningarna fantastiska. Hon är otvivelaktigt i en klass för sig. Spänningen byggs på ett mästerligt subtilt sätt, tills den intagit varje cell av ens kropp. Det går inte att släppa boken förrän boken är utläst. Ja, inte ens efter det. En del böcker kräver att jag tar en paus efter läsning, då karaktärerna och handlingen lever kvar ett slag. Det här är definitivt en sådan bok.

Justine är en komplex personlighet, rätt obehaglig och lynnig. Det bidrar till att det är svårt att lista ut hur allt ska sluta, känslan är att hon kan hitta på lite vad som helst. Samtidigt är det svårt att inte drabbas av någon form av sympati för Justine. Hon har en tuff historia i sitt bagage, så någonstans finns där en önskan om att hon ska få sin hämnd och rättvisa skipad.

Jag undrar om inte Fågelbarnet kommer att ge henne ännu ett pris för årets bästa svenska kriminalroman? Jag vågar (utan minst tvekan) sätta pengar på det. Frimansson är lysande. Precis som vanligt.