Ruth Galloway, #10

Den mörka ängeln

The Dark Angel
Bok av Elly Griffiths
Angelo Morelli är arkeolog i Italien. Han kontaktar Ruth Galloway, en rättsarkeolog i Norfolk, för att få hjälp med tolkningen av några benrester som återfunnits i närheten av Rom. Ruth känner sig uppskattad och tillbringar gärna några dagar i Italien. Hon tar sin dotter med sig på resan, men vistelsen blir inte vad hon tänkt sig då ett mord ställer allt på ända.
Det var ett antal sammanträffanden som gjorde att jag en gång för många år sen började läsa Elly Griffiths böcker om rättsarkeologen Ruth Galloway. De gemensamma nämnarna var Brighton och Norfolk. Elly Griffiths, som i det civila heter nånting helt annat, bor i Brighton där även jag bodde en kort period i min ungdom. Hennes böcker utspelar sig ofta i Norfolk, där min engelska släkt på farfars sida kommer ifrån.

Elly Griffiths serie om Ruth Galloway omfattade 2018 tio böcker – den elfte kom ut i början av 2019. Jag har läst varenda bok, varenda rad och varenda ord om Ruth. Nu har jag precis lagt ifrån mig den tionde boken, Den mörka ängeln. (Ytterligare lite märkligt i det sammanhanget är den sjätte boken i Mari Jungstedts serie om poliserna Anders Knutas och Karin Jacobsson har exakt samma titel, men den är förstås inte direktöversatt utan det är originaltiteln. Dessutom kom Mari Jungstedts bok ut tio år innan Elly Griffiths bok.)

I Elly Griffiths bok hamnar Ruth tillsammans med en vän och deras två barn i Italien. Hon har blivit ombedd av en före detta älskare (!) att komma dit för att studera ett benfynd och samtidigt ha lite semester. Läsaren anar dock att det även handlar om att arkeologen Angelo Morelli behöver få sitt projekt finansierat, nåt som ett besök av den kända Ruth Galloway och en TV-inspelning skulle underlätta möjligheterna av. Under ytan anar jag också en familjehemlighet. Ungefär i mitten av boken sker såväl en jordbävning som ett mord där Ruth befinner sig. Polisen Nelson, som även är far till Ruths dotter Kate, lämnar England och sätter sig på första bästa flyg till Italien. Nelson och Ruth har en viss komplicerad historia, nåt som inte förenklas av att Nelson är gift och att hans fru är gravid – kanske med sin älskare…

Det låter som om det här skulle kunna vara en riktigt sliskig kärlekssoppa mitt i beskrivningen av en mordgåta. Men faktum är att Ruth är nåt av en anti-hjältinna: hon är smått överviktig (eller ”kurvig”), hon har svårt med relationer och sitt självförtroende och hon tycker mest att den yrkesmässiga berömmelsen är jobbig och pinsam. För mig känns därför Ruth väldigt realistiskt skildrad och jag gillar hennes kantiga, lite avoga person stenhårt. Själva berättelsen i den här boken blir inte så jättespännande förrän i slutet, men detta är en alldeles utmärkt roman med alla inblandade ingredienser.

Mitt omdöme kan inte bli annat än det högsta. Ruth rules!
Den mörka ängeln är den senaste delen i Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway. Boken börjar med att Ruth blir uppringd av en gammal bekant från Italien, en arkeolog som vill ha hennes hjälp med ett nyligen upptäckt skelett.
Ruth har en del svårigheter på hemmaplan - bland annat ska fadern till hennes barn, polisen Harry Nelson, snart få barn med sin fru sedan många år tillbaka. På grund av detta, och med tanke på att det är sommar, bestämmer sig Ruth för att ta semester tillsammans med en vän och sin dotter, och passar på att åka till Italien.
Det som skulle vara några lugna veckor, med lite arkeologi inblandat, utvecklar sig snart till ett mordmysterium, när en invånare i byn där de bor blir mördad. Fler och fler mystiska saker händer, och snart svävar även Ruth i fara.
Harry Nelson är hemma i England orolig för Ruth och för sin dotter, och bestämmer sig oväntat för att själv resa till Italien och ta reda på vad som försiggår.
Boken är uppbyggd på samma sätt som de tidigare böckerna i serien och karaktärerna är sig lika. Kärleken mellan Ruth och Harry, som är uppenbar men ändå undantrycks av de båda, skildras på ett trovärdigt sätt, och visar att allt i livet inte är lika enkelt som man skulle vilja.
Själva mysteriet är kanske något orealistiskt, men får ändå en rafflande och oväntad upplösning.
Boken rekommenderas självklart till alla som följt Ruth Galloway i tidigare böcker, och även andra som bara vill läsa en spännande deckare.