Det stora århundradet, #10

Slutet på historien

Bok av Jan Guillou
SS-officeren Harald Lauritzen återvänder plötsligt från sin exil i Sydamerika. Familjens liv ställs på ända, för Harald är fortfarande nazist. Samtidigt ställs advokaten Eric Letang inför ett svårt fall där rädslan för pedofili sätter igång en häxjakt och ny moralpanik, allt i 1990-talets Sverige med växande högerextremism och politiska omsvängningar som visar att det är lätt att glömma.
Slutet på historien är den sista delen i Guillous böcker om det stora århundradet. Nu har vi kommit fram till 1990-talet och livet går vidare för Eric Letang och hans fru Katarina. Deras pojkar har flyttat och är nu hockeyspelare i NHL. En dag ställs allt på sin ände när Erics mor Hélène och hans avskyvärde bror dyker upp i Stockholm efter att ha bott på Bahamas under flera decennier.

Som om det inte vore nog, så dyker det en belevad äldre herre upp på Erics advokatkontor. Denna herre visar sig vara onkel Harald, familjens svarta får. Harald, som under andra världskriget var SS Sturmbahnführer, har levt i Argentina och nu dyker han upp i Stockholm och vill ha Erics hjälp.

Boken är välskriven, precis som de andra delarna i serien. Vi får följa familjen Lauritzen och deras öden. Den sista delen är lättläst och som läsare dras man med i historien.