Köttlandet

Bok av Klas Lundström
I februari 2013 presenterade jordbruks- och landsbygdsminister Eskil Erlandsson resultatet av de första åren av Matlandet ? Sverige: ett projekt med visionen och målet att stärka Sveriges anseende och konkurrenskraft på den internationella matscenen. På ?Matlandets? hemsida är visionen ?bättre lönsamhet för Sveriges bönder, odlare och producenter, landsbygdsutveckling, fördubblad livsmedelsexport, fler turister som besöker Sverige för den goda matens skull, bättre offentliga måltider och fler högklassiga restauranger.? När vi når år 2020 är det tänkt att ?Matlandet? ska ha bidragit till tusentals nya jobb och en ny sorts ?matturism?. En bedrift som i skrivande stund bara är visioner och riskabla partipolitiska investeringar. Så, vad är då egentligen ?Matlandet?? Den frågan är det här reportagets självklara utgångspunkt, en mynnade ut i en lika mångbottnad som märklig historia. Klas Lundström, född 1982, är författare och journalist. Sedan 2006 har han rapporterat från ett 20-tal länder världen över för olika svenska medier. Klas har sedan bokdebuten 2008 gett ut åtta reportageböcker, bl.a. om Östtimor, Nya Zeeland, Amazonas, svensk guldindustri och eurokrisen. Brinner för engelsk fotboll och tycker mycket om reklamfri radio.