Sverigesommar

Bok av Colette van Luik
Sverige är ett fantastiskt semesterland! I den här boken finns inspiration till över 555 olika upplevelser över hela Sverige. Stort fokus ligger på saker som går att göra utomhus. Här finns sköna sandstränder, härliga badklippor, storslagna skogar, hisnande utsiktsplatser och prunkande trädgårdar. Klättra upp i fyrar, utforska grottor, besök världsarv och nationalparker. Övernatta i en trädtopp, på en båt eller under bar himmel. Ta chansen att prova något nytt: cykla dressin, åk timmerflotte, gå på takvandring, lär dig surfa, vandra med en alpacka - eller varför inte gå på skattjakt? Låt sommaren bli fylld av fantastiska upplevelser i Sverige. Boken är rikt illustrerad med hundratals inspirerande fotografier.
En bok i tiden när gemene man semestrar i Sverige. Fina bilder men hade önskat att utflyktsmålen sorterats utefter var i landet man befinner eller planerar att befinna sig samt mer okända guldkorn, merparten av det som tas upp är redan välkända platser eller aktiviteter.
En härlig bok att inspireras av när man bestämt sig för att semestra hemma men kanske är den lite för fokuserad på de större städerna. Den fungerar bra som guidebok när man planerar olika utflykter och kanske lite längre roadtrips men beroende på var i landet man bor så bör man beakta att det kanske inte ges så många tips i ens närhet. En vacker bok med vackra bilder så om inte annat kan den få ligga framme och man kan drömma sig bort.
Det här är emn mycket trevlig bok över vissa delar av Sverige och sommarupplevelser. Tyvärr känns det som om om boken har ett stort fokus på Stockholm, Skåne och andra större turistorter. Jag saknar de små pärlorna.
Jag bor i Närke och där finns det så många fantastiska ställen att turista på. Tex i Örebro har vi väldigt många fina kulturplatser såsom Wadköping, Karlslund Herrgård, men även mycket fin natur som Bergslagsleden. Ingen av dessa platser omnämns inte ens i boken.

Bergslagsleden går som en pulsåder genom Örebroregionen. Den är 28 mil lång och består av 17 etapper. Leden startar i Kloten och slutar vid Stenkällegården i Tiveden. Alla kan vandra Bergslagsleden, det finns etapper som passar alla, olika långa och med olika svårighetsgrad. Nedan finner du information om alla etapper samt länkar till etappblad och kartor. (Bergslagsleden.se)
För övrigt är det en fin bok och jag kommer nog att titta i den ofta och kanske vi gör en tur till några av de få närbelägna platserna jag hittade.

Ett plus är att Tant Grön omnämns som ett smultronställe. Jag kan inte annat än instämma där.
Länk till Tant Grön i Vintrosa får du här.