Vildsvinet

Renzo Aneröd

Den fjortonårige Zanko och hans kurdiska familj har flytt från Irak till en förort i Göteborg. Både han och systern Dilsa plågas av minnen av förföljelse och krig, men de hanterar det på olika sätt. Medan Dilsa finner sig tillrätta i Sverige blir Zanko en fruktad gängledare. Med tiden dras han till extremister som vet hur de ska utnyttja honom.

3 utgåvor
Välj utgåva
VildsvinetSvenska - E-bok
ISBN: 9789173433419
VildsvinetSvenska - Pocket
ISBN: 9789185625772
VildsvinetSvenska - Inbunden
ISBN: 9789173431736
Den andra delen i Renzo Aneröds fristående trilogi om Göteborgs undre värld.

Vildsvinet handlar om Göteborgs undre värld och tar avstamp efter Backabranden 1998 där 63 ungdomar dog i en hemsk brand i ett diskotek. Händelsen skakade om hela Sverige och blev ett slagträ i den främlingsfientlighet som växte sig stark i Sverige under 90-talet.
I boken får vi främst följa en kurdisk familj som flyr till Sverige och bosätter sig i Gårdsten i Göteborg. Familjen är liksom många andra krigsflyktingar från Irak svårt traumatiserade av sina upplevelser och har svårt att komma till ro i det nya landet. I Vildsvinet får vi en stark inblick i hur det är att komma till ett nytt land och försöka anpassa sig till ett allt mindre välkomnande samhälle. Vad hade Sverige kunnat göra annorlunda för att integrera flyktingarna bättre i samhället? Det utanförskap som många flyktingar genast hamnar i gör att den kriminella banan ses som den enda vägen för att ta sig fram i det nya livet. Precis så är det för den äldste sonen Zanko. Han finner snabbt sin väg i Göteborgs undre värld och har snart blivit en respekterad gängledare som sätter skräck i många.

Vid sidan av Zanko får vi följa lillasyster Disa som även hon försöker hitta sin plats i samhället. Disa vill mest av allt leva som en vanlig tonårstjej, men med hederskulturen hennes familj bär på är det svårt. För att lyckas slå sig fri måste hon betala ett högt pris, och inte ens då är det säkert att man lyckas.

I Renzo Aneröds andra del om ungdomar och gängkriminalitet är det som att något har lossnat. Den första delen Löftet var delvis svag, men det kan man inte säga om den här boken. Den ger en hänsynslös skildring om hur det är att vara ung, lättpåverkad, att ha drömmar och hur den undre världen på ett nästan omärkbart sätt värvar ungdomar på löpande band.
Vildsviner skildrar främlingsfientlighet, hederskultur och religion på ett ofiltrerat sätt. Samtidigt ger det en ödmjuk och rättvis bild av hur livet för ungdomar i början av 2000-talet såg ut. Deras drömmar och förhoppningar om en bättre framtid lämnar dem aldrig och oavsett hur snett de trampar i livet så är de aldrig mer än just människor precis som alla andra. Det är en rörande berättelse om flera olika livsöden som vävs samman i flera olika grenar.