Den dolda vägen

Rebecca Dahlgren

Leija läser en artikel om kelterna och hennes intresse om dessa mytomspunna varelser väcks till liv. Hon bestämmer sig för att hon måste ta reda på sanningen. Sagt och gjort bokar hon biljetter och åker iväg på ett äventyr. De irländska männen Eamonn och Garbhan gör henne sällskap och de upptäcker en välbevarad hemlighet som ger svar på gåtorna.

I Texas går Leija och hjälper sina föräldrar på ranchen samtidigt som hon drömmer om kelternas magiska land, Irland. En dag får hon möjlighet att faktiskt resa dit!

Hon välkomnas av Fionn och hans familj, Det är något speciellt med sonen i huset, Eamonn som följs av sin själsbroder Garbhan. Inom famlijen sker ofta en tyst kommunikation, som Leija märker av men inte kan förstå. Det är mycket som sker som är så naturligt, men ändå lite märkligt.

Det föds ett alldeles speciellt föl bland familjens hästar, det lyser med ett blått sken i bläsen när Eamonn klappar på det. Det är tydligt för Eamonn att det är hans uppgift att skydda det. För att veta vad som är så speciellt med just detta fölet och hur han ska skydda det, måste han besöka ”den vita staden” och tillsammans med Garbhan och Leija ger han iväg till Sverige och Visby innan de åker vidare till Hällekis vid Vänerns strand.
De blir förstås både jagade av någon och skyddade av någon annan. Ska de klara sig?