Den sakkunnige

Bok av Carl Berg
Han är Den Sakkunnige. Liten, svag, blek. Som en blöt ostbåge. Eller överkokt sparris. Han rör sig i gråzonen. Ingen ser honom i maktens korridorer. Men hanfinns där. Han vet allt. Han ser allt. Han hör allt. Från Rosenbad till Östberlin, frånWashington DC till Bagdad. Den Sakkunnige bär Sverige framåt på sina späda axlar. Detta är historien om Sverige. Den sanna historien. Den som få känner till menännu färre vill kännas vid. Från Boforsskandalen, statsministermordet, affärer meddiktaturer, samverkan med supermakters underrättelsetjänster, och inte minst våraegna statligt sponsrade problemlösare.Den Sakkunnige är kanske den mest kontroversiella och explosiva bok du kommeratt läsa under många år framöver. Är det sanning eller påhitt? Lögn eller fakta?Rätt eller fel? Den Sakkunnige står över sådana simpla spörsmål. Den Sakkunnigelever och verkar i en annan dimension. Men allt han gör har ett syfte. Du kanskeinte vill kännas vid hans metoder. Men du har mycket att tacka honom för.
Den sakkunnige är en bok skriven av (pseudonymen?) Carl Berg (Lava Förlag, 2020). En sådan här bok har jag aldrig förr läst.

Vi får möta en person som endast kallar sig för den Sakkunnige och som i många år opererat i skuggan av de stora händelserna i vårt land. Vi får se en annan bild av Sverige, en mindre smickrande bild. Vad är egentligen vår välfärd uppbyggd på? Hur har vi nåt dit vi är idag? Vad har priset vart?

Vi får följa med bakom kuliseerna i Bofors-skandalen, i samröre med både ryssar och amerikaner, med inhemska aktörer som vi mycket väl vet vem det är men inte att det var på detta sättet det utspelade sig! Allt är ett maktspel.

Nej, en sådan här bok har jag aldrig läst förr. Är det sanning eller påhitt? Det påminner litegrann om Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann i den meningen att man får träffa på många stora och kända namn. Samtidigt är vissa detaljer så precisa att man undrar hur författaren kunnat veta detta. Jag måste erkänna att jag har googlat en hel del under tiden jag läste boken - och, ja, allt stämmer, men hur kan författaren ha vetat det om han inte varit med i själva sammanhanget?

Vad ska man kalla genren, fiktiv biografi kanske? För boken är inte skriven som en vanlig roman utan mer som en biograi. Men vare sig den är sann eller inte, så är den mycket upplysande och man ser på vårt samhälle på ett annat sätt. Jag gillar den skarpt!