Lustspelet

Bok av Charlotta Lindell
Sex and the city möter 50 nyanser av honom Så skulle man med få ord kunna beskriva Charlotta Lindells debutroman Lustspelet. Det är strax före jul och det nya året nalkas. Lisa lever ett stillsamt liv med sambon tillika barndomsförälskelsen Robert, men hon känner att något fattas. Allt går på rutin och spänningen är sedan länge förbi. Hon känner sig fången i förhållandet och att hon inte får utlopp för den spontana, impulsiva (och något vimsiga) Lisa som hon är med sina vänner. Men ett oväntat arv ger henne möjligheten att förverkliga sin dröm att öppna en skobutik. Belägen på centrala Östermalm i Stockholm bygger Lisa upp sin egen lilla drömvärld och butiken Scarpe Diem fylls med exklusiva skor i alla dess former. I butiken finner Lisa en fristad och det får henne att förtränga det trista förhållandet på hemmaplan. Men runt hörnet väntar ett annat äventyr, när hon en dag träffar den mycket äldre och frisinnade skådespelaren Carl. De inleder en het och intensiv kärleksaffär och tillsammans störtar de in i en spiral av dominanta lekar och passionerade äventyr. Lisa befinner sig plötsligt i en värld hon tidigare bara vågat drömma om, där han bestämmer och hon lyder. Nu står hon inför ett val, ska hon gå tillbaka till tryggheten hos Robert eller låta känslorna styra och ge vika för den okonventionella Carl? Lustspelet är en berättelse om skor, sex och syndiga lekar i storstaden - om att våga tänja gränser och lägga förnuftet åt sidan.
Lustspelet handlar om Lisa, ägaren till en nyöppnad lyxig skobutik på Östermalm i Stockholm. Hon lever i ett ganska inrutat och tråkigt förhållande med Robert, sin ungdomsförälskelse. Varje lördag är hon ute med sina modemedvetna väninnor på inneställena. En kväll möter hon den äldre, stilige Carl och livet blir inte riktigt som det var.
Boken handlar om väldigt dyra skor som försvinner, annorlunda sex mot vad Lisa är van vid och relationer. Lite av Fifty shades of gray i svensk tappning, inget för den som är pryd med andra ord. Jag gillade att den hade olika ingredienser av vardag, företagsproblem, tankar och att den ledde fram till något oväntat.