Ellis och cykeln

Bok av Maria Skotte Pekkari
Ellis sitter i fönstret och tittar ut på de stora barnen som cyklar förbi. Ellis vill också kunna cykla som dem, utan händer och framför allt utan stödhjul! Pappa tror att Ellis inte kan. Han tycker att Ellis vinglar och vickar för mycket. Men Ellis har bestämt sig, det ska gå. Ellis har en plan! Ellis och cykeln är en finurlig bok som handlar om påhittiga Ellis. Ellis har många idéer och kämpar för att få sin vilja igenom. En bok som vill uppmuntra till att kämpa vidare trots motgångar. Envishet lönar sig!
2 utgåvor
Välj utgåva
Ellis och cykelnSvenska - Inbunden
ISBN: 9789189147690
Ellis och cykelnSvenska - Okänt
ISBN: 9789189147775
Femåringen tycker: Han skulle precis lära sig att cykla utan stödhjul och tyckte att det var kul att läsa om någon som inte heller vet hur man gör men som ska lära sig. Han tycker att Ellis var väldigt uppfinningsrik men att det var dumt att han ljög för morfar att pappa sagt att det var okej att ta bort hjulen. 

Mamman tycker: Den här boken passade perfekt för den situation vi befann oss i precis då (och strax därefter kunde faktiskt femåringen cykla utan stödhjul). Det är en mysig berättelse och det finns mycket som går att prata kring. Att som föräldrar lita på barnen och låta dem prova, att ljuga för att få som man vill, att det krävs övning för att lära sig något man inte redan kan och att saker kan vara svårt i början.

Illustrationerna är fantasifulla och färgglada och passar fint till berättelsen. 
Ellis och cykeln är en härlig berättelse om barns envishet och vad lite envishet kan leda till. Författaren har lyckats bra med att skriva ur barnets perspektiv och barnets röst kommer verkligen fram. Den visar på att det ibland är viktigt att lyssna på barns instinkter och uppmuntra dem, dock att göra det tillsammans med någon äldre som kan hjälpa till om något går snett. Ett plus är att den dessutom är skriven på ett könsneutralt sätt.