Frej upprepar sej

Noah Scape Can”t Stop Repeating Himself
Bok av Guy Bass
Har du någonsin önskat att alla människor var mer som du själv? Det gör Frej. Hans favoritsaker i hela världen är: 1. Spaghetti och tomatsås 2. Kall mjölk 3. Dinosaurier Men varför kan inte alla andra tycka om precis samma saker som han? Eller snarare, varför finns det inte fler av Frej själv? Låt kopieringen börja. En lättläst, humoristisk bok om Frej, som börjar dubblera sig själv och snart hotar hela världen med sina kopior!
Frej är galen i dinosaurier och gillar bara spagetti och tomatsås men ingen i hans klass gillar detsamma. Så mycket roligare det vore med en till likasinnad tänker Frej och som av en händelse finns plötsligt en till Frej i klassrummet morgonen därpå. Två Frej sover i Frejs rum den natten men det är inte nog och Frej dubblar sig igen och igen och snart har allt gått överstyr. Men är det verkligen så roligt när alla tycker om exakt samma som Frej?
Det här är en perfekt bok för barn som skräms av långa böcker med massa text som är krånglig att läsa. Boken är lagom lång och har ett enkelt tydligt språk som även de mer läsovana kan klara av. Det är underhållande att läsa om Frejs bravader och allt som sker när dubbleringarna eskalerar fortare än Frej kan påverka. Det är inte en typisk kill- eller tjej-bok utan den passar barnen oavsett vilket kön de är, vilket är bra. Översättningen är bra gjord och den känns väl anpassad till svenska förhållanden. Illustrationerna är coola och humoristiska och gjorda i svartvitt. Frej upprepar sig är en riktigt trevlig bok för barn från 8-9 år och uppåt!
Frej är en kille som gillar tre saker i världen, Spaghetti med tomatsås, kall mjölk och dinosaurier. Han önskar att alla var lite mer som honom, så att han kunde få äta samma mat varje dag och prata om dinosaurier hela tiden. Och det är en önskan som snart blir verklighet. En dag när han kommer till skolan sitter det redan en till Frej vid hans bänk, och nästa dag är där två nya Frej. Varje dag dubblerar han och hans kopior sig. Men snart börjar det bli alldeles för många Frej och det är inte lika roligt som Frej hade tänkt sig.

Ett roligt ämne att bygga en barnbok på. Den skapar en del funderingar som: Är det verkligen så roligt att alltid få sin vilja igenom? Vad skulle hända om alla tänkte och tyckte likadant alltid? Det öppna slutet skapar även det eftertanke. Vad kommer egentligen hända med alla kopior? Kommer Frej och alla hans kopior bara dubbleras för all evighet? En bok som passar utmärkt som högläsningsbok, då den både lockar till skratt och reflektioner.

En lättläst och humoristisk bok, som är kategoriserad för åldern 9-12. Men den funkar säkert lika bra till lite yngre barn som har knäckt läskoden.