Siris äventyr - Kejsarens skatt

Patric Nyström
Det är vår och vikingarna ska segla till Miklagård. Men Siri får inte följa med! Hennes pappa hövdingen säger att hon är för liten. Och flicka! Trodde han att det skulle stoppa henne, så trodde han fel. Hon gömmer sig ombord På skeppet finns också en mystisk låda som ska lämnas till självaste kejsaren. Men skurkarna Ivar och Grym är ute efter lådan och Siri får använda allt sitt mod och sin finurlighet för att skydda den. Som tur är får hon hjälp av Zack, en pojke hon träffar i Miklagård. Men vem är han egentligen?
2 utgåvor
Välj utgåva
Kejsarens skattSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188639929
Kejsarens skattSvenska - E-bok
ISBN: 9789189228016
Siri är dotter till byns hövding och vill inget hellre än att följa med på någon av sin fars resor men både han och hennes mor tycker att hon ska hålla sig hemma, i alla fall just den här resan. Siri smyger med på båten och blir inte upptäckt förrän det är alldeles för sent att vända om. Och så får hon följa med på resan mot Miklagård, vilket visar sig vara en väldans tur i slutändan. Hennes far har nämligen fått med sig en värdefull last, en låda som måste levereras till kejsaren. Men det får Ivar den förskräcklige nys om, och bestämmer sig för att få tag på lådan, till varje pris.

Jag gillar Siri som huvudkaraktär. Hon är smart, uppfinningsrik, påhittig och modig. Samtidigt visar början av serieboken på hur tanken var att kvinnan var hemmets kärna under vikingatiden. Jag tycker samtidigt om hennes far, Torkel, som faktiskt kan erkänna när han har haft fel och inte hela tiden hävdar att han har rätt. Som ofta i barnböcker och serier är det ganska tydligt att se vilka det är som inte är så trevliga men jag tycker ändå inte att vare sig Ivar eller Grym är överdrivna till utseende eller karaktär. Måste också säga att jag gillar kopplingen till den fornnordiska mytologin med karaktärer som Urd och korpen Hugin.

I början finns ett litet persongalleri med förklaringar om de viktigaste personerna i serien om Siri och vilka de är, det gillar jag. Sedan tycker jag också att det är väldigt roligt med informationsdelen i slutet av berättelsen. Det är alltid kul när det finns sätt att få lära sig mer om varför en bok blir som den blir, och Vikingarnas resor mot Miklagård blir levandegjord på ett väldigt lättläst, informativt och humoristiskt sätt i det här seriealbumet.

Illustrationerna av Per Demervall passar bra till berättelsen. Det är mjuka linjer, snälla färger men fortfarande väldigt detaljerat. Utseendemässigt gillar jag Grym mycket. Han känns som en typisk ”sidekick”, och jag får lite associationer till Toadie som var underhuggare till Torulf i Bumbibjörnarna, om någon fortfarande minns honom.

Det ska bli väldigt spännande att se vad Siri får vara med om för äventyr härnäst.