Den lilla fången

The Little Prisoner
Bok av Jane Elliott
Från det hon var fyra år bar Jane Elliott på en fruktansvärd hemlighet. Hon var sin styvfars slav på alla sätt. Den fjorton är äldre styvfadern trakasserade och utnyttjade henne sexuellt. Han höll henne fången i en psykisk och fysisk mardröm tills hon slog tillbaka. Tjugoett år gammal lyckas Jane Elliott fly tillsammans med mannen hon älskar och deras båda döttrar, men tvingas leva på hemlig ort i ytterligare fem år innan hon kan förmå sig att gå till polisen. En rad släktingar och vänner vågar inte träda fram under rättegången, trots att de vet hur grym och våldsam styvfadern är. Han döms till sjutton års fängelse men familjen tar ändå hans parti. Jane Elliotts berättelse är bitvis nästan outhärdlig, men den behöver berättas, eftersom de som begår den här sortens brott fortfarande kan förlita sig på att offren inte vågar annat än att dölja det.
Det här är den sanna historien om Jane och hennes liv tillsammans med sin 14 år äldre syvpappa. Fram till att hon är 4 år bor hon och hennes yngre bror på barnhem. Så får mamman tillbaka vårdnaden om henne. Brodern vill de inte ha. Han adopteras bort. Från första stund blir Jane utsatt för daglig misshandel och våldtäkter. I 17 års tid. Det är en läsning så får en att må illa och gråta. Hur i hela helvetet kunde de få tillbaka vårdnaden om henne och vilka fruktansvärda ynkryggar till socialarbetare som backade för styvpappans hot och till och med fick hennes journaler att försvinna spårlöst.
Det här är en rörande och sann berättelse om en kvinna som efter 17 år levt i en mardrömsbubbla vågade fly och sen efter några år till vågade gå till polisen. Stundvis var jag så arg på Janes styvfar så vet inte vart jag skulle ta vägen. I detalj får man följa med när hon berättar vad han gjorde mot henne. Ett så fruktansvärt brott, att någon kan vara så feg och gå på ett barn så där. Men styvfadern var inte bara på Jane utan på så många fler men ingen gjorde något. Ingen vågade.