Byn

Þorpið
Bok av Ragnar Jónasson
»Ragnar Jónasson har en obehaglig förmåga att bygga upp skrämmande scener.« Lotta Olsson, DN En by med tio invånare. En mörk hemlighet ur det förflutna. Trettioåriga Una arbetar som lärare i Reykjavik när hon får syn på en jobbannons: En lärare sökes till två unga flickor i den lilla byn Skálar, belägen vid den yttersta toppen av Islands nordöstra halvö. Una dricker för att undfly sitt förflutna och sina demoner. Hennes pappa tog livet av sig när hon var i tonåren, och hon är orolig för att hon själv ska gå samma öde till mötes. Flytten till Skálar gör inte Unas tillvaro mindre oros fylld. Byborna får henne att känna sig ovälkommen och tycks dölja en mörk hemlighet ur det förflutna. Samtidigt som Una får kännedom om en ung flickas mystiska död femtio år tidigare besöks byn av en mystisk man som försvinner lika snabbt som han dykt upp, och en av hennes elever faller plötsligt ihop död i byns kyrka. Una är fast besluten om att ta reda på sanningen trots bybornas motstånd. Men gränsen mellan fantasi och verklighet börjar suddas ut, och hon börjar frukta både för sitt liv och sin mentala hälsa.   RAGNAR Jónasson [f. 1976] är det senaste stora stjärnskottet inom denisländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya»Nordic noir«-författarna. Serien omHulda Hermannsdóttir har gjort succéi Sverige både bland läsare och kritiker.Byn [ orpi ] är hans första helt fristående spänningsroman. En psykologiskthriller som förenar en kriminalgåtamed övernaturliga undertoner med detmest berömda olösta kriminalfallet iIslands historia.   Om Ragnar Jonasson och Hulda-trilogin: »Mörkret är en fantastisk deckare. Jag sträckläste den.« | Anna-Karin Ferm, SVT Go'kväll »En ovanligt intressant deckare.« | Lotta Olsson, DN »Hulda Hermannsdóttir är en av de stora tragiska hjältinnorna i samtida kriminallitteratur.« | The Sunday Times »Fullkomligt uppslukande.« | Ian Rankin
3 utgåvor
Välj utgåva
BynSvenska - Inbunden
ISBN: 9789178933433
BynSvenska - E-bok
ISBN: 9789178934416
BynSvenska - Okänt
ISBN: 9789180230698
Jag har läst böckerna om Hulda Hermannsdóttir och hade väl förväntat mig något i samma stil. Den här boken är fristående, handlar om den trettioåriga Una som byter ett trist liv i Reykjavik där hon jobbar som lärare mot ett lärarjobb på en mycket avlägsen plats å Islands nordöstra kust där hon ska undervisa två flickor i den lilla byn.
Platsen är ogästvänlig och sluten och människorna likaså. Allt eftersom tiden går känner sig Una mer och mer ovälkommen. Sedan händer det tragiska att en av flickorna dör. Berättelsen varvas med klassiska deckargrepp och övernaturliga inslag. Även om historien är något lågmäld och har ett långsamt tempo så var den för mig en bladvändare som jag sträckläste bara för att få veta hur det skulle gå.
Una är trettio år och arbetar som lärare i Reykjavik när hennes bästa vän visar henne en annons där de söker en lärare till den lilla byn Skálar för att undervisa två barn. Då Una är i behov av ett miljöombyte söker hon jobbet och flyttar till den ensligt belägna byn på Islands nordöstra halvö som har tio invånare. När Una kommer till byn känner hon sig inte särskilt välkommen av byborna och det verkar som att de döljer en mörk hemlighet. Det blir inte bättre av att det spökar i huset som hon bor i och att det verkar ha att göra med en ung flicka som tragiskt dog för många år sedan.

Byn är den senaste boken från den isländske deckarförfattaren Ragnar Jónasson och det är en bok som är fristående från hans serie om polisen Hulda Hermannsdóttir. För mig som gillar deckare som utspelar sig på ödsliga platser och som inte innehåller så många mord är det här verkligen en bok som passar mig. Berättelsen är uppbyggd på ett sådant sätt att det är svårt att veta vad som är sant och inte, vilket ökar spänningen. Jag uppskattar Jónasson allt mer som deckarförfattare för varje bok som jag läser och jag ser fram emot att läsa ännu en bok om Hulda Hermannsdóttir i höst.
30-åriga Una lämnar storstaden för att arbeta som lärare åt endast två elever i den öde byn med totalt tio invånare. Men är hon egentligen välkommen? Och vad är det som händer i huset hon bor i? Är det hon som inbillar sig? Eller ligger det något i de spökhistorier som gärna berättas?
Jag är så glad över att det snart finns ytterligare en deckare av Ragnar Jonasson i svensk bokhandel.. för denna tog slut alldeles för fort och var, i vanlig ordning, förbannat bra. Första boken som blev översatt till svenska heter Mörkret och det är väl huvudingrediensen i alla hans berättelser.. mörker. Klaustrofobiska miljöer. Natur, väder och vind som spelar stor roll. Kvinnliga huvudpersoner med ett.. just det. Mörkt förflutet. Jag liknar gärna Ragnar Jonasson vid Karin Fossum. De skriver båda deckare med djup och på ett relativt enkelt språk.. men ändå är det så mycket som sägs! En klar favorit. LÄS!