Svart stig

The Black Path
Bok av Åsa Larsson
I den vinande vinden på Torneträsks is hittar man en död kvinna i en fiskeark. Hennes ögon är stelfrusna och runt hennes vrist har hon en märklig bandformad brännskada. Vem är hon? Hur har hon hamnat i arken? Kirunapoliserna Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke letar efter svar tillsammans med Rebecka Martinsson som efter en lång tids sjukskrivning flyttat tillbaka till Kiruna och börjat arbeta som åklagare. Det visar sig snart att kvinnan på isen inte är det enda offret. Sökandet efter mördaren leder poliserna in i Mauri Kallis bolagssfär, där den laddade relationen mellan uppkomlingen Kallis och överklassyskonen Diddi och Inna Wattrang bildar fond åt ett drama om pengar och makt. Svart stig är den tredje av Åsa Larssons kriminalromaner som alla utspelar sig i Kiruna. I serien ingår: Solstorm, Det blod som spillts, Svart stig, Till dess din vrede upphör och Till offer åt Molok.
Eftersom detta var den första boken jag läst av Åsa Larsson men inte del ett i serien så tror jag att jag gillat den mer om jag börjat med den första. Dock så var den ganska lätt att följa med i även om det var lite otroligt med vissa händelser i boken. Hade lite svårt för Systerns kapitel.
Vi får här åter följa Rebecka Martinsson och hennes bravader i Kiruna. Rebecka har nyligen kommit ut från en lång sjukhusvistelse och blir erbjuden arbete som åklagare i Kiruna.
En kvinna, Inna Wattrang, hittas död i en ark på isen av en isfiskare. Det visar sig att hon var anställd på ett stort mining-företag som haft kontroversiella uppdrag i Afrika, Kallis Mining. Vi får följa Rebeckas samarbete med poliserna Maria Mella och Per-Erik Stålnacke för att lösa mordet.
Det visar sig att Mauri Kallis, och Innas bror Diddi Wattrang jobbat sida vid sida en längre tid, men att det finns en del motsättningar.
Och givetvis är Rebeckas granne Sivving med och ser till Rebecka.
En spännande och bra bok. Platserna i boken är bra beskrivna. En bra och intressant mordhistoria med intressanta karaktärer