Den lilla vingården vid bergets fot

Bok av Marie Sammeli
Julia byter det trygga livet i Stockholm mot en soliga och spännande tillvaro i Kapstaden. En rad oväntade händelser förvandlar dock vistelsen och Julia har nu ett antal utmaningar framför sig. Pengarna börjar ta slut och hon tar ett jobb på en mysig vingård. Nya och gamla relationer måste balanseras, men det finns rum för hopp och drömmar i denna feelgood-roman.
Den här boken är lika underbar som hennes förra ” Det lilla galleriet i solen” och utspelar sig i Kapstaden. Marie vet hur man skriver feelgood! Jag gillar hennes karaktärer i boken och det finns en värme mitt i eländet.

I den här boken dör hennes vän Leanne som hon har galleriet tillsammans med. Leannes son Craig som är gift i Australien kommer ”hem” för att ta hand om arvet. Julia som äger halva galleriet får en chock när dödsboet ska redovisas och det visar sig att hon inte är hälftenägare till galleriet. Julia tappar fotfästet och står plötsligt utan inkomster. Hon flyttar hem till veterinären Max som hon har ett lyckligt förhållande med. Max berättar att hans mamma ska komma och bo hos dem i två veckor. Julia känner lite oro, men Max menar att hon är så lättsam så det ska inte bli några problem. Vilket inte alls stämmer.

Hennes exmake Tom, som hon har sonen Theo med, har en ny flickvän Claire. Claire är överförtjust i sonen Theo och försöker även bli god vän med Julia. Men det skaver i Julia.

Hennes vänner Ray och Richard bjuder med henne på en dagstur för att besöka vindistrikten i området. De avslöjar att deras egen vingård inte går så bra efter torkperioden i landet och något måste göras för att öka försäljningen. Då får Julia en idé och sätter stora planer i verket för deras gård. Sen händer det mycket. Och alla hennes vänner blir involverade på olika sätt.
Fortsättningen av lilla galleriet i solen. Dessa båda böcker är underbara feelgoodböcker. Utspelar sig i en fin miljö. Man får se hur människor som man inte trodde var på ens sida ställer upp när man behöver det. Å kärlekens grubblerier...
Julias nya liv i Kapstaden började inte riktigt som hon önskat. Men efter skilsmässan med Tom och känns det bra igen. Förhållandet med Max är stabilt, och hon stortrivs med det lilla galleriet, som hon har med sin granne Leanne.

Men så dör Leanne plötsligt och torkan drabbar Sydafrika, då blir allt fel för Julia..
Hon övertalar hon vännerna Ray och Richards att göra en rejäl make-over-renovering av vingården, men allt blir lite för mycket, för dyrt och planerna blir lite för stora.

När hästtjejen i världsklass, Cassandra, kommer tillbaka till stan och lägger beslag på Max, blir Julia svartsjuk. Max mamma kommer på besök och Tom har hittat en ny ung kärlek. Som upplagt för intriger...

Sidohistorierna med Bianca som kämpar med sitt företag och sitt äktenskap är intressant. Likaså mamma Birgitta och väninnans vloggande och kurser i Halmstad.
Det är en charmig uppföljare till Det lilla galleriet i solen, fylld med kärlek, hemligheter, glädje sorg, vin och fantastiska miljöbeskrivningar.
Efter skilsmässan med Tom lever Julia nu ett bra liv i Kapstaden. Förhållandet med Max känns bra, och hon älskar sitt lilla galleri, som hon har med sin granne Leanne.

Så händer något oväntat, och galleriet ska säljas.

Det blir en tuff tid för Julia som plötsligt står utan inkomst. Och på köpet dyker även svärmor upp, och hon talar bara om hur bra Max ex var.

Älskade förra boken, Det lilla galleriet i solen, och jag älskar denna.

Mysig och charmig feelgood med underbara miljöbeskrivningar och karaktärer. Här finns kärlek, hemligheter, svek, sorg, humor och vin. Feelgood när den är som bäst.
Boken är lättläst med lagom långa kapitel.
I den här boken får vi återigen möta Julia som nu har börjat hitta en vardag i Sydafrika. Hon och veterinären Max bygger vidare på sitt förhållande, men när hans mamma flyttar in sätts deras förhållande verkligen på prov. I samma veva får hon i uppdrag att hjälpa till med renoveringen av en vingård. Och så har hon ju sin vloggande mamma, sonen Theo, sin fd sambo Tom och hans nya perfekta kvinna att tänka på.
Det här blev ett kärt återseende av karaktärer man lärt känna i förra boken. Jag älskar att hennes roliga mamma får så mycket plats här. Hon är verkligen en frisk fläkt. Och jag tycker om att Julia har utvecklats, fått lite mer skinn på näsan och kommit mer till ro. Jag tycker faktiskt att den här boken är snäppet bättre än den förra. Den är lite roligare och rappare och en njutning att läsa. Det här är verkligen en underhållande och varm feelgood om mod, relationer och vänskap.
Det är väl nästan en självklarhet att man blir sugen på vin under läsningen. Vi befinner ju oss i Sydafrikas vindistrikt. I slutet av boken får vi dessutom Marie Sammelis personliga favoriter av vindistrikten runt Kapstaden. Mycket trevligt!
Marie Sammeli har gjort det igen och bjuder här på en uppföljare som är minst lika bra som hennes första roman ”Det lilla galleriet i solen”. I ”Den lilla vingården vid bergets fot” får vi fortsatt följa Julia i Sydafrika där oväntade händelser ställer allt på ända då bankkontot plötsligt gapar tomt när hon blir utan jobb och hon ärver en nervös liten hund.
Men det är bara att kavla upp ärmarna och anta utmaningarna, resonerar Julia och tackar ja till ett jobb på en mysig vingård. När hennes nya svärmor sedan flyttar in, före detta mannen träffar en ny kvinna och det blir problem med nya kärleken Max blir det en stor utmaning att få ihop tillvaron och det visar sig bjuda på fler komplikationer än Julia kunnat drömma om. 

Detta är en välskriven, mysig, härlig och charmig feelgood-bok som bjuder på kärlek, otrohet, problem, mysiga miljöer, god mat och dryck samt en hel del förvecklingar.
En underhållande och varm feelgood om mod, relationer och vänskap som jag tycker väldigt mycket om och kan rekommendera. Avnjut den tillsammans med ett gott glas vin eller två!
Marie har gjort det igen och uppföljaren är minst lika bra som hennes första Det lilla galleriet i solen . (Tidigare blogginlägg)

Jag hade förmånen att få förhandsläsa den här pärlan innan den gick till tryck och nu har jag äntligen fått hålla den i min hand och läsa den på "riktigt".
Jag tror jag älskar den ännu mer nu än första gången jag läste den. Och kanske ännu mer än den första boken.

Vill du läsa en feelgood som som håller samma höga klass som Emma Hambergs böcker om Rosengädda och Marianne Cedervalls böcker om Majvor och Hervor.
Eller varför inte till Lucy Dillons underbara böcker.

Du får en välskriven mysig, härlig och väldigt charmig bok som har allt!
Kärlek, problem, mysiga miljöer och en hel del med förvecklingar.
Ett språk som gör boken mycket lättläst och där beskrivningar av både personer och miljöer görs på ett mycket skickligt sätt.

Tänd ljusen kryp upp i soffan ta ett glas bubbel och NJUT!
"Den lilla vingården vid bergets fot" av Marie Sammeli tyckte jag mycket om. En riktigt mysig feelgoodbok som har både hopp och förtvivlan, kärlek och vänskap, sorg och glädje. Det är en bok om relationer, djur och människor, kriser och inte minst en vacker vingård.

Julia har äntligen funnit sig tillrätta i sin nya hemstad, Kapstaden, efter att kärleken lämnat henne lagom då de har flyttat dit. Hon har träffat drömmannen men vad ska hon tro när han är borta dag efter dag med den lyckade ryttarinnan, hur ska hon förhålla sig när svärmor flyttar in och granskar henne med kritiska ögon, hur ska hon göra med hunden, hur ska hon hantera xmannens nya flickvän? Mitt i allt detta ställs livet på ända på grund av ett dödsfall och hon får en nervös liten hund att ta hand om. Dessutom blir Julia arbetslös men lyckas ordna sig ett nytt uppdrag som nästan går över styr...