Sonjas verkstad, #1

Frökens Amazon

Bok av Ingrid Jönsson
Jon och hans mamma har just flyttat. Det är lite pirrigt, men Jon känner i alla fall två personer i Lillhyttan. Eddie och Sonja. Sonja har en verkstad. Där gillar Eddie och Jon att hänga. Allt som har med bilar och motorer att göra tycker de är kul. I dag är det en Amazon som ska fixas. Men det blir problem. Tur att Jon kan tänka "utanför lådan"! Frökens Amazon är den första boken i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 18. Ingrid Jönsson är både lärare och författare. Hon har en förmåga att fånga läsaren i ett stadigt grepp, tack vare sina välskrivna, starka och tänkvärda berättelser. Sandra Fröjd illustrerar barnböcker och läromedel. Hon älskar att teckna för barn, och hennes bilder är färgglada, uttrycksfulla och händelserika. Provläs boken på www.betapedagog.se.
Här har vi en ganska outforskad del av bokmarknaden, lättlästa skönlitterära böcker om bilar/andra fordon skrivna för barn och ungdomar. Tack Ingrid Jönsson för att du skrivit den här boken. Den behövs verkligen. Och ett extra plus i kanten för att den också arbetar med normer, vi har en kvinna som är mekaniker och också en lärare (kvinna) som är intresserad av bilar.

Fröken amazon är första boken i serien Sonjas verkstad. Den handlar om Jon som nyss flyttat från stan till landsbygden. Tillsammans med sin kompis Eddie besöker de Sonjas verkstad där hon håller på att laga en gammal Amazon. Men trots att hon bytt kamrem verkar det inte fungera. Vad är det egentligen för fel? Jon löser problemet tillsammans med Eddie och Sonja.