Familjen Monstersson: Ett monster sover över

Bok av Mats Wänblad
Det lilla monstret Boris ska övernatta hos Ebba som är hans bästa kompis. Men Boris är lite rädd och börjar få hemlängtan. Ebbas pappa läser en saga, men då är det Ebba som ligger sömnlös istället. "Ett monster sover över" är en roligt illustrerad barnbok för barn i åldern 6-9 år. Boken är nummer tre i ordningen av en serie om familjen Monstersson.
Känns de klassiska skräckböckerna som lite för läskiga att läsa för din son eller dotter? Då kan en lite mer barnanpassad variant vara på sin plats. Serien om Familjen Monstersson, som lämpar sig för åldrarna 6 till 9 år (men som roar även vuxna...) bjuder både på rysningar och humor och handlar om "monsterpojken" Boris som bor med sin familj i ett riktigt kråkslott i utkanten av en stad. Granne med Boris bor flickan Ebba, som lär känna den lite specielle pojken - utan att bli det minsta rädd för vare sig hans utseende eller lite märkliga vanor.

Bokens handling
I boken "Ett monster sover över" ska Boris sova över hemma hos Ebba. Det här kanske låter enkelt, men eftersom Boris är en monsterpojke så är han van vid lite andra saker än vad Ebba är. Exempelvis ska det förstås vara läskigt godis, otäcka filmer - och Ebbas pappa måste berätta gastkramande godnattsagor för att Boris ska kunna somna.

Precis som med de andra böckerna i serien så bjuds läsaren på en rejäl portion humor och det drivs friskt med skräckgenren, där den ena stereotypen efter den andra gör att man bara måste dra på smilbanden. Referenser till Dracula (Boris pappa "jobbar natt" och sover i en kista), Frankenstein, varulvar och mumier finns här.

Positivt och negativt
Som läsare kan det kännas att berättelserna är en aning korta, men för ett barn är det antagligen precis lagom. Boken är mycket välskriven och innehåller festliga illustrationer som är roliga både för barn och vuxen. Känslan man får som läsare är att fler böcker i serien måste läsas - och som tur är består serien av många böcker, så det är lätt att hitta fler varianter att pryda bokhyllan med.

Rekommendation
Den här boken kan rekommenderas till alla de som söker något både spännande och hysteriskt roligt i barnboksväg, där alla i familjen får en kul och trevlig stund tillsammans. Det är också något för de barn som läser själva och som vill ha något lättläst att träna mer på. Bara att fortsätta med nästa spännande bok i serien om familjen Monstersson!