Allt att vinna

Bok av Wilma Möller
Hon vänder på kortet så jag kan se texten på baksidan, skriven med versaler i blått bläck: STARTA INTE. Jag rycker vykortet ur handen på Lydia. På framsidan finns en gammaldags, svartvit bild av en kuslig clown som ser både sorgsen och hotfull ut på samma gång. Han står under ett paraply fast det inte regnar. Jag gör en grimas. - Vad är det här för skämt? säger jag. Nora ska tillbringa några veckor på galopptävling med sin älskade häst Kasimira. Med på tävlingarna är också bästa vännen Lydia, och tävlingsryttaren Leon med bruna och varma ögon. Allt pekar mot att det här blir de bästa veckorna på hela sommaren. Men redan en av de första kvällarna får Leon ett hotbrev och en av de favorittippade ryttarna försvinner. Någon är ute efter att sabotera tävlingarna, och denna någon är inte rädd för att använda våld ...Allt att vinna är en fartfylld berättelse som utspelar sig i den hierarkiska galoppmiljön och ger en fin inblick i den stora kärleken mellan människor och hästar.
2 utgåvor
Välj utgåva
Allt att vinnaSvenska - Pocket
ISBN: 9789515250575
Allt att vinnaSvenska - E-bok
ISBN: 9789515246455
Femtonåriga Nora drömmer om att bli jockey och vinna det prestigefulla galoppderbyt med sin häst, det arabiska fullblodet Kasimira. Tillsammans med bästisen Lydia spenderar hon sommarlovet på galoppbanan och på stallbacken frodas såväl vänskap och kärlek men även rivalitet. Någon drar sig inte för att använda skurkaktiga metoder för att vinna och snart utvecklar sig berättelsen till ett riktigt mysterium fylld av sabotage och hot.

Det här är en fartfylld och spännande bok där man dras in i handlingen och hela tiden vill läsa vidare. Man känner att Möller kan häst, men för den som är insatt i galoppsporten märks vissa kunskapsluckor. Trots det är det en fin författardebut och boken är helt klart läsvärd för hästintresserade ungdomar eller vuxna som saknar hästlivet.
I Allt att vinna får vi hänga med femtonåriga Nora till galoppbanan. Noras egna häst, det arabiska fullblodet Kasimira ska delta i en stor tävling och de ska tillsammans tillbringa några veckor vid tävlingsbanan. Det blir händelserika veckor, då massa konstiga händelser sker och det verkar som några hela tiden försöker sätta käppar i hjulen för de tävlande.

Det är sällan som hästböcker utspelar sig vid galoppbanan och därför är det väldigt roligt att få ta del av den världen på nära håll. Själv har jag bara varit åskådare på en galopptävling i mitt liv, men det var verkligen en häftig upplevelse att se hästarna spränga fram ur startboxarna och sen ge järnet ändå in i mål. Det märks att författaren är väl insatt i galoppvärlden och allt internt som pågår där och det gör hela historien trovärdig. Persongalleriet är intressant och fångar mitt intresse och det är lagom med karaktärer att hålla reda på. Berättelsen är välbeskriven och med målande miljöer, vilket gör att det nästan känns som jag står där på stallbacken själv och ser allt utspelas framför ögonen på mig. Det är full fart från start till mål i boken och det är händelserikt hela tiden, det är nästan så mycket händelser att det med fördel kunde ha blivit två böcker av allt. Allt att vinna är en spännande debutroman som riktar sig mot ungdomar, men den passar precis lika bra även till vuxna läsare som gillar hästar!

3 +!