Peppermint

Film från 2018 regisserad av Pierre Morel
Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Filmen jag tänker recensera har en stark, målmedveten kvinna som huvudkaraktär. Hon heter Riley. Inledningsvis är hon en lycklig fru och mamma. Hon är dock ovetande om att hennes man har tänkt delta i ett rån mot en gangsterledare men han backar ur i sista minuten.

Då den lilla familjen firar dotterns födelsedag på ett tivoli dyker gangsterledaren, som fått nys om vad mannen tänkt göra, och hans anhang upp på tivoliområdet i en mörk bil och skjuter ihjäl både Rileys man och dotter. Riley hamnar i djup sorg som blir än värre av att gärningsmännen frias i rätten.

Flera år senare dyker Riley upp efter att ha hållt sig borta och nu är hon en annan kvinna. Hon brinner av hämndbegär, hat och ilska. Hon har dessutom tränat upp sig till något som går att jämföra med en elitsoldat. Nu tas jakten upp på det skyldiga. Riley skyr inga medel och klarar med bravur, dock inte utan skador, att straffa samtliga inblandade.

Visst, detta är en blodig historia. Jag tycker ändå att den ger en viss tillfredsställelse eftersom Riley kämpar mot et korrupt samhälle och de som har gjort henne illa. Kan inte låta bli att tänka på Lisbeth Salander och Robin Hood när jag ser filmen. Båda dessa karaktärer sätter sig upp mot orättvisor och värnar om de svaga Det gör Riley också. Då hon återvänder för att ta sin hämnd lever hon i ett ghetto bland samhällets utslagna. Trots den mördarmaskin som hon har förvandlats till så skyddar hon sin grannar och de tycker mycket om henne och hjälper henne delvis.

Att hon lyckas med det hon gör beror på att hon redan har förlorat allt och henne kvittar det lika om hon lever eller dör.