Seoul Station

Film från 2016 regisserad av Yeon Sang-ho
En helt enastående prequel till den koreanska succéfilmen ”Train to Busan”. Den ger ännu mer psykologiskt djup och samhällskritisk realism än den mer omtalade föregångaren - d v s de kvalitéer som gjorde hela filmserien till en sådan succé trots att den hör hemma i den vid här laget tämligen välexploaterade zombiegenren. Den brågruna skalan till trots är animationerna också riktigt vackra och skänker en viss känsla av trivsel i en smutsig och hotfull miljö.

Vi rör oss i centrala Seoul, där en hemlös man insjuknat och dött utan att få så mycket uppmärksamhet av en stressad omvärld. Men naturligtvis är han inte död på riktigt .... åtminstone inte i dem bemärkelsen att han förblir stilla och harmlös.

När zombieviruset sprider sig får vi följa en liten grupp personer med olika band till varandra som strävar efter två saker: att återförenas och att överleva. Vare sig det ena eller det andra är särskilt lätt i den ständigt förvärrade situationen. Dessutom bär minst en av dem på en fruktansvärd hemlighet. Det är verkligen inte bara de odöda som kan bete sig som monster.