Togo

Film från 2019 regisserad av Ericson Core
Togo är den sanna historien om en speciell hunds betydelse för att rädda difterisjuka barn i Alaska. Året är 1925 och huvudpersonen slädhundföraren Seppala får i uppdrag att föra antitoxin-serum till ett sjukhus med difterisjuka barn då en storm förhindrar att föra det med flyg.

Filmen om den farliga hundfärden med antitoxinserum är baserad på
en sann historia och ska tydligen vara ganska nära sanningen även i de mest dramatiska scenerna där Seppala bland annat fastnar på ett isblock.

Fokus är centrerat kring den ovanliga ledarhundens betydelse för stt kunna genomföra färden trots de svåra förhållandena och en vacker skildring av relationen mellan hund och människa. I mitt tycke dock en ganska enformig film då mycket tid är konversationslös skildring av färden med hundarna.

För den som vill se en film som uppfyller Bechdeltestet kan här meddelas - till besvikelse - att det i princip bara är en kvinna i hela filmen och hon pratar aldrig med en annan kvinna. Men hon har likväl en viktig roll i att vara den som inte räknar ut Togo utan ser potential i honom, trots att han är annorlunda.

Ett plus är att storyn är baserad på en sann historia vilket gör det till en sevärd film om mod och tillit i det yttersta.