Jojo Rabbit

Film från 2019 regisserad av Taika Waititi
Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
I filmen, regisserad av den fantastiska Taika Waititi, möter vi 10-åriga Johannes "Jojo" Betzler som precis ska börja sin första dag i Hitlerjugends vilket har är mycket exalterad men nervös över. Förutom sin goda vän Yorki har han sin låtsaskompis självaste Hitler själv som stöttar honom igenom de svårigheter. Förut dessa två karaktärer lever Jojo med sin mamma, Frau Betzler, som inte delar sin sons syn på nazismen och deras tankar kring krig och judar. En dag hör han något från övervåningen och smyger försiktigt upp för att för att bakom en dörr i väggen hitta en flicka gömd. Frågan är vad Jojo och hans medhjälpare Hitler ska göra åt den här saken?

Filmer byggs runt satir och en humor som förmedlas till stor del genom Jojo och låtsas-Hitlers relation. Samtidigt finns det en underliggande sorgsenhet och ett allvar som, ju längre in i filmen man kommer, tar över mer och mer tills man hittar sig själv gråtande på sin plats i en biosalong. Vi alla känner redan till många detaljer från det 2:a världskriget och den här ger oss, om än ett fiktivt berättande, en ny syn på samhörighet, mod, rädsla och en annorlunda vänskap. Skådespelet från de medverkande är stabilt. Roman Griffin Davis gör en stabil roll som Jojo, men ack Scarlett Johansen och Taika Waititi briljerar i sina roller som Frau Betzler och Jojos låtsaskompis.

Detta är en film jag sent kommer glömma och en slutscen som kommer få mig att gråta och skratta samtidigt varenda gång.
Taika Waiti har regisserat denna film och gör även rollen som Hitler, så som han ser ut ur 10-årige huvudpersonen Jojos perspektiv. Regi och roll tycker jag Waiti gör bra och generellt är det fina skådespelarprestationer. Jojo är en trogen och hängiven nazist men han märker så småningom att hans mamma verkar hysa andra åsikter i och med att hon gömt en ung judinna i familjens hem. Jag gillar vissa delar med filmen men tycker tyvärr inte om när det blir för mörkt eller sorgligt - jag tycker liksom att det inte passar in. Jag tror filmen hade gjort sig bra om Waiti hållit den politiska satiren hela vägen.
Jojo är 10 år under andra världskriget och hans stora dröm är att bli livvakt åt Hitler. Han går, som alla andra 10 åriga tyska pojkar, med i Hitlerjugend. Han är rädd, men peppas av hans låtsaskompis- Hitler! Mycket roliga meningsutbyten dem emellan.
En dag när han kommer hem är inte hans mamma hemma. Men han hör ljud från övervåningen. Döm om hans förvåning när han hittar en judisk flicka gömd i ett vindsutrymme. Han blir jätterädd för detta monster som han lärt sig att judarna är.

Dagarna går och han lär känna Elsa. Det är en svår balansgång att vilja vara en duktig liten nazist och samtidigt gömma en jude hemma i huset.

En underhållande satirisk skildring ur en tysk pojkes syn på andra världskriget.