Nummer fem från vänster : en våldtäkt, en dom, två offer - och en osannolik vänskap

Picking Cotton
Bok av Jennifer Thompson-Cannino
Jennifer vaknar av att någon sitter på golvet vid hennes säng. Ett par timmar senare sitter hon på en polisstation - ett våldtäktsoffer, men fast besluten att sätta fast den man som bröt sig in i hennes lägenhet och vände hennes tillvaro uppochner. Vid vittneskonfrontationen bestämmer hon sig snabbt: nummer fem är det. Ronald Cotton döms till livstid plus femtio år. Elva år senare visar DNA-tester sanningen: han är oskyldig. Kan det finnas förlåtelse och försoning? Sagt om boken: "... en engagerande berättelse om förlåtelse och om den osannolika vänskapen ..." - Pia Holmström, Bibliotekstjänst "... mångbottnad och svår att lägga ifrån sig. Den pekar på ömma punkter i USAs rättssystem och är samtidigt en gripande berättelse om förlåtelse, skuld, hopp och försoning. En sann historia men med nästan lika mycket nerv som en fiktiv deckare." IKON1931 "När jag väl hade börjat läsa kunde jag inte lägga boken ifrån mig. Det är en bok som man är tvungen att läsa, av så många anledningar." - Annika Östberg 1,8 miljoner såg dem i Skavlan!
Jennifer blir våldtagen i sin bostad och tvingar sig att memorera gärningsmannens utseende för att kunna identifiera honom.

Vid en vittneskonfrontation är hon säker. Nummer fem från vänster.

Ron sätts i fängelse, men hävdar hela tiden att han är oskyldig, vilket han också är.

Efter 11 år kommer möjligheten att jämföra DNA.

Det här är en sann historia, berättad av Jennifer och Ron själva (med hjälp av en författare). Det är en mycket stark berättelse om 2 offer som till slut hittar fin vänskap.
Får verkligen se båda sidor av rättslig process som totalt misslyckats. Man bara måste fortsätta läsa till sista raden.