Blommor över helvetet

Flowers over the Inferno
Bok av Ilaria Tuti
Polisinspektören Teresa Battaglia kallas in för att utreda ett mord på en man vars nakna, döda kropp har hittats i skogen. Snart hittas fler offer som alla har blivit mördade och dessutom skändade genom att deras ansikten har stympats. När en nyfödd baby blir kidnappad måste Teresa kämpa mot klockan för att hinna hitta mördaren i tid.
Så spännande läsning! Det är en spänningsdeckare som handlar om hur en liten bergsby i norra Italien drabbas av flera bestialiska mord och övergrepp. Den 60-årige och mycket erfarna kommissarie och profileraren Teresa Battaglia tilldelas fallet. Tillsammans med en ny medlem i sin utredningsgrupp, Massimo Marino, börjar de nysta i morden och hittar ledtrådar som leder dem till ett gammalt forskningsexperiment. Men vem är mördaren som verkar bo i bergen ovanför byn? Vad är hen ute efter när hen lämnar symboler och tecken efter sig? Teresa brottas dessutom med personliga besvär, hon är ensam kvinna i en mansdominerad värld och vill inte visa sig svag. Hon lider av diabetes men också av något som mer och mer tar över hennes minne. Massimo är som en hundvalp som kämpar för sin ledares godkännande och blir först behandlad med en kärvhet men som sakta övergår i en respektfull relation. Handlingen utspelar sig i ett Italien långt från de soliga kusterna. Istället får vi möta ett mer mångsidigt Italien och se hur präglade områdena i norr är av centraleuropeisk kultur och ett månghundraårigt habsburgskt styre. Jag ser fram emot de två följande delarna i triologin om Teresa och Massimo.
Annorlunda, som i nytt och fräscht! Förutom ett fantastiskt vackert bokomslag är denna deckare i sig en riktig pärla!

Jag slukar boken och känner mig direkt förflyttad till de italienska alperna och till kommissarie Teresa Battaglias värld. Hon löser brott genom att använda sin skarpa hjärna, som dock har börjat svika henne allt mer.

Det är välskrivet med ett vackert språk. Jag kan med lätthet se både naturen och individerna framför mig. Det är dessutom spännande och engagerande, utan att bli blodigt eller alltför skruvat.

Jag är så glad att jag hittat författaren Ilaria Tuti och att jag kan fortsätta direkt med bok nummer två i serien, Den sovande nymfen, som just kommit ut på svenska.
I en liten by omgiven av uråldrig skog och de majestätiska italienska alperna hittas en man naken med ögonen utrivna. Det är det första i en serie av kusliga mord.

Kriminalkommissarie och profilerare Teresa Battaglia ombeds leda mordutredningen. Battaglia är dryga 60 år och hårdhudad efter många års kamp för respekt och rang i den mansdominerade italienska poliskåren. Hon inser snart att en grupp åttaåriga barn verkar stå i centrum för mördarens intresse och när mystiska symboler börjar dyka upp kring deras hem dröjer det inte länge förrän ett av dem försvinner. När Teresa intensifierar utredningen börjar lager på lager av hemligheter, som länge dolts i skogen, komma fram i all sin ohygglighet.

En otroligt bra deckare med fantastiska miljöbeskrivningar. Stundom skrämmande men vackra omgivningarna i Italien bjuder på en upplevelse för alla sinnen.
Välskriven och händelserik och som tur är är det första delen i en serie så det är bara att fortsätta dras med in i de skickligt berättande historierna. Som sagt den förra delen i en trilogi om kommissarie Teresa Battaglia. Romanen blev utsedd till Årets bästa debut i Italien 2018.
Läs den!
Spännande och intressant thriller som utspelar sig i de italienska alperna. Kommissarie Battaglia är en 60-årig italienska som tillsammans med sina kollegor ställs inför en serie bestialiska mord och mordförsök i den lilla orten Traveni. Dessutom försvinner en liten bebis. Bakom motiven döljs gamla hemligheter som när de kryper fram avslöjar att morden i sig inte var det ondskefulla utan vad som ledde fram till dem.
Vi sidan av mordutredningen tampas kommissarie Battaglia med en ny, ung kollega som ständigt trampar i klaveret. Dessutom märker hon av en begynnande förvirring och glömskhet hos sig själv, början på alzheimers förklarar läkaren.
Mycket annorlunda deckare från ny italiensk författare. Psykologisk thriller om hur vår uppväxt påverkar oss.
Boken utspelar sig i de Italienska alperna. En man hittas död med ögonen utrivna och kriminalkommissarie Terese ombeds leda utredningen, hon är drygt 60 år, hårdhudad och lider av en sjukdom som hon döljer för de andra på arbetsplatsen. Tillsammans med sin nya kollega Massimo ska de lösa fallet. Många känner sig förföljda och skuggade av "någon eller något" som gömmer sig i skogen.

Det här är den första boken i en planerad serie. Det är en väldigt välskriven bok med ett vackert språk, stundtals ibland lite för poetiskt i min smak och jag tror att det är det som gör att jag tycker boken saknar drivet. Det är en bra grundstory och stundtals så spännande att jag inte kan slita mig från boken men sen blir lite "för mycket av det utmålade språket" och då tappar boken mig.
Karaktärerna är intressanta och miljöerna känns levande och bokomslaget är väldigt vackert.
Om man vill läsa en spännande bok med vackert språk så är denna klockren.
En spännande deckare som utspelar sig i Italien. Man vill inte släppa den. Den kvinnliga kommissarien leder utredningen samtidigt som hon kämpar med sitt eget mående. Är hon så knivskarp som hon alltid varit?